Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ώρα χτυπάει σήμερα το κουδούνι για τον αγιασμό;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 08:02 Τι ώρα χτυπάει σήμερα το κουδούνι για τον αγιασμό;

Διακοπές τέλος! Είστε έτοιμοι για το πρώτο κουδούνι; Σε ποια σχολεία θα βρεθούν Δήμαρχος και Περιφερειάρχης. Που θα γίνει ο αγιασμός για τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Φθιώτιδας.

Με ανάμεικτα συναισθήματα, χιλιάδες μαθητές και των δύο βαθμίδων θα βρεθούν το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στα προαύλια των σχολείων τους για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019 - 2020.

Από τη μία είναι το τέλος των διακοπών που οπωσδήποτε μελαγχολεί, από την άλλη όμως το γεγονός ότι θα ξαναδούν τους φίλους και τις φίλες τους, που για διάφορους λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να τους συναντήσουν τους τελευταίους τρεις μήνες, δημιουργεί ένα αίσθημα χαράς και προσμονής.

Το πρώτο κουδούνι είναι προγραμματισμένο επισήμως να χτυπήσει στις 8:00’ το πρωί για Γυμνάσια – Λύκεια και στις 8:15’ για νηπιαγωγεία και δημοτικά, ωστόσο λόγω του φόρτου των ιερέων των ενοριών, που έχουν πάνω από ένα σχολείο ή λόγω προσέλευσης επισήμων, κάποιοι αγιασμοί θα πραγματοποιηθούν αργότερα ακόμη και στις 10:00’.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από τη Διεύθυνση του Σχολείου προς τους γονείς και μαθητές.

Φέτος για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια θα λείψει η πατρική ευλογία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή στις 27 Ιουλίου και ο οποίος συνήθιζε να κάνει ο ίδιος αρκετούς αγιασμούς για το καλό της σχολικής χρονιάς.

Οι ιερείς της Μητροπόλεως όμως θα βρεθούν σε όλα τα σχολεία, μαζί με τους τοπικούς άρχοντες, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ειδικότερα στις 8:00’ το πρωί στον αγιασμό του 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο) θα παραβρεθούν τόσο ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος όσο και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Ακολούθως, θα βρεθούν στον αγιασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Αινιάνων 20.

Τέλος ο κ. Καραΐσκος θα μεταβεί στις 9:30’ στο 6ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Καβάφη και στις 10:00’ στο Μουσικό Σχολείο στη Λεωφόρο Καλυβίων.

Για τις 8:00’ το πρωί της Τετάρτης είναι προγραμματισμένος ο αγιασμός και του 9ου Γυμνασίου Λαμίας, σύμφωνα με πληροφορίες όμως μαθητές αλλά και γονείς δε θα συμμετάσχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα που έχει προκύψει με την συστέγαση με το ΕΕΕΕΚ Φθιώτιδας.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ελένης Μπενιάτα ο αγιασμός του Ειδικού Εργαστηρίου θα γίνει στο Κωσταλέξι, καθώς μόλις σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου έφτασε το χαρτί ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο 9ο Γυμνάσιο.

Τα λειτουργικά κενά

Το LamiaReport επικοινώνησε με την κα Μπενιάτα προκειμένου να ενημερωθούμε ότι όλα τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ πληροφορηθήκαμε και για τα λειτουργικά κενά σε σχολεία.

Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση πρόσληψης 20.558 αναπληρωτών, 16.191 προσλήψεις για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 για την Δευτεροβάθμια, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλύπτει τα 2/3 των λειτουργικών κενών των σχολικών μονάδων.

Η κατάσταση στη Στερεά και στη Φθιώτιδα ειδικότερα, δε διαφέρει σημαντικά από αυτή την εικόνα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας: «Από τις θέσεις που ζητήσαμε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το ποσοστό κάλυψης φτάνει το 85%, ενώ για τη Δευτεροβάθμια το 1/3 ειδικά για τους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας. Στην περίπτωση όμως των κενών στα Γυμνάσια  και κυρίως στα Λύκεια είναι γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι τάξεις με τις Ομάδες Προσανατολισμού και ένα μεγάλος μέρος των προσλήψεων θα ανακοινωθεί στο επόμενο 10ημερο», μας ενημερώνει η κα Μπενιάτα που εύχεται καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές με υγεία και… περισσότερη αισιοδοξία.

Σημειώνεται τέλος ότι όλα τα σχολικά βιβλία θα είναι έτοιμα προς διάθεση στους μαθητές οι οποίοι στο δημοτικό θα έχουν και φέτος το θεσμό «τσάντα στο σχολείο» για δύο τουλάχιστον ελεύθερα Σαββατοκύριακα το μήνα.