Αγιασμός στο Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 12:34 Αγιασμός στο Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας

Από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο...

Η καθιερωμένη τελετή του αγιασμού επί τη ενάρξει της νέας Σχολικής χρονιάς (2019–2020), πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας με εμφανή την απουσία του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου.

Τον αγιασμό ετέλεσε ο Τοποτηρητής της απορφανισμένης Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πλαισιούμενος από: τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, πολλούς Ιερείς της πόλεως, αποφοίτους της Σχολής, τον Αντιπεριφεριεάρχη Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, την Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα,  τον Διευθυντή Β/ θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Σπύρο Πιλιτζίδη,  τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αθανάσιο Παπαχρήστο,   τον Οργανωτικό  Συντονιστή του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος, Δρ. κ.  Χρίστος Μαρκαντώνης, τον  Συντονιστή Εκπαιδευτικού έργου Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος, Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλο, τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου των Δασκάλων του (ΠΕ. Κ.Ε.Σ)  Στερεάς  Ελλάδος Δρ. .Τσαπρούνη Αθανάσιο,  τον Διευθυντή του  6ου Λυκείου Λαμίας κ. Δημήτριο Φύκα. Παρέστησαν επίσης:  σύσσωμος ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής με προεξάρχοντα τον Σχολάρχη κ. Ιωάννη Ζαχαράκη, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας  κ. Πέτρος Κόρδας,  ο τ. Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας, άπαντες οι μαθητές και οι γονείς καθώς και το προσωπικό του Σχολείου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης ευχαρίστησε από βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο δια την πατρική και αγιαστική του παρουσία στην Σχολή και με εμφανή τη συγκίνηση, αναφέρθηκε στον μακαριστό Ποιμενάρχη μας κυρό Νικόλαο, ο οποίος στα 23 έτη της Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του στην Ιστορική Μητρόπολη Φθιώτιδος, ανελλιπώς τελούσε τον αγιασμό σε κάθε νέα εκπαιδευτική χρονιά και με κάθε δυνατό τρόπο εστήριζε πατρικώς το Σχολείο και τους μαθητές, τους οποίους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια του Σχολικού έτους επισκεπτόταν, ευλογούσε, νουθετούσε και ενίσχυε στον αγώνα τους για την κατά Θεόν προκοπή και μόρφωσή τους.

Ο κ. Σχολάρχης αναφέρθηκε ακόμη στην μακρόχρονη πορεία της Σχολής, η οποία στα 101 χρόνια ζωής,  προσέφερε και συνεχίζει να  προσφέρει αδιαλείπτως στην Εκκλησία και στην κοινωνία Επισκόπους, Ιερείς, Πανεπιστημιακούς καθηγητές, Εκπαιδευτικούς, διδασκάλους και γενικότερα ανθρώπους, οι οποίοι διακρίθηκαν στην ζωή τους για το χριστιανικό  ήθος, την μόρφωση και το κύρος και οι οποίοι με ευγνωμοσύνη αναφέρονται στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας.

 Τέλος  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους Τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι πάντοτε στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο της Σχολής ,ευχόμενος όπως, ο Κύριος μας, δια πρεσβειών του αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, του Προστάτου της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως  και των αγίων Στυλιανού και Αικατερίνης, των εφόρων και προστατών  του Σχολείου, τους χαρίζει υγεία, δύναμη και ευλογία στην ζωή και στο έργο τους.

Ευχαριστηρίους λόγους εξεφώνησαν ακόμη και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος και κ. Δήμαρχος Λαμιέων, οι οποίοι και ετόνισαν την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του έργου, το οποίο επιτελεί η Σχολή, δεσμευόμενοι για την συνεχή στήριξη της σε ότι χρειαστεί.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τις πατρικές του συμβουλές και νουθεσίες προς τους μαθητές λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να είμαι σήμερα εδώ, είναι τιμή και συνάμα και  καθήκον και το έκανα πρώτα - πρώτα για να τιμήσω τη μνήμη του αείμνηστου αδερφού μου κυρού Νικολάου,  με τον οποίο συνέβη κατ ’αρχήν να ζήσουμε και οι δύο την χαρά της φοιτήσεως  στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και  αυτό μας συνέδεε πάντοτε . Στην ιεραρχία της Εκκλησίας Ελλάδος, όπου ο Θεός ήθελε να είμαστε πάντοτε ο ένας δίπλα στον άλλον  και να συνυπάρξουμε και στην λειτουργία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σε δύο θητείες, μέσα στις  συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση διαπίστωνα πάντοτε,  ότι ξεχώριζε από όλους μας στο πάθος του να κρατήσει ζωντανή αυτή την Εκπαίδευση και  όντως ξεχώριζε με επιχειρήματα με αγάπη και προβάλλοντας πάντοτε το έργο αυτού του σχολείου.

Και βέβαια αυτό το σχολείο διαγράφει μία πορεία 100 και πλέον χρόνων,  μοναδικό πολλές φορές φαινόμενο σε εκπαιδευτικά δρώμενα σχολείου , ένα σχολείο που μαζί με τα υπόλοιπα της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως διαγράφουν  μία μακραίωνη ιστορία στην πατρίδα μας και  αυτή η Σχολή έγραψε χρυσές σελίδες αναδεικνύοντας Επισκόπους, Ιερείς, Καθηγητές και   επιφανείς ανθρώπους μέσα στην Ελλαδική κοινωνία, που έφθασαν  ακόμη και στο Πρωθυπουργικό αξίωμα και αν ανατρέξει κανείς στα βιογραφικά πολλών  επιφανών ανθρώπων  θα διαπιστώσει , ότι στη ρίζα υπάρχει σπουδή σε Εκκλησιαστικό σχολείο και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο γιατί στα Εκκλησιαστικά Σχολεία πέρα από την πολλή και ουσιαστική εκπαιδευτική και παιδευτική διαδικασία, διδάσκετε  το ήθος,  τα βιώματα αυτά που ολοκληρώνουν μία προσωπικότητα, η οποία  στη συνέχεια ανταποδίδει μέσα στην κοινωνία.

Παιδιά μου,  για σας είναι μία ευκαιρία μοναδική,  ξεχωρίζετε πλέον.  Είναι προνόμιο να είστε σε αυτό το σχολείο, αξιοποιήστε το χρόνο, μελετήστε διαβάστε μάθετε και κυρίως αντλήστε από τους  χαρακτήρες των καθηγητών σας και με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού θα αποκομίσετε, ότι καλύτερο για την προσωπικότητά σας για να μπορείτε και εσείς να καμαρώνετε αύριο, όπως καμαρώνουμε και εμείς,  ότι περάσατε από ένα ξεχωριστό σχολείο που σφράγισε τη ζωή σας. 

Ένα τέτοιο σχόλιο είναι το μεγάλο σας θεμέλιο, για το πρόσωπο που θα αποκτήσετε και θα σας κάνει ανθρώπους με ήθος,  που όχι μόνο θα μπορείτε μέσα στην Εκκλησία να προσφέρετε τα μέγιστα αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας.

Ο Θεός θα είναι μαζί σας,  αλλά και εσείς θα πρέπει με κόπο να καταβάλλεται προσπάθεια για να πάρετε, ότι καλύτερο και  σας το εύχομαι από την καρδιά μου. Καλή και ευλογημένη χρονιά!».

Ακολούθησε κέρασμα προς τον Σεβασμιώτατο και τους επισήμους εκ μέρους της Σχολής στην αίθουσα τελετών και προ της αναχωρήσεως του ο κ. Ιγνάτιος ξεναγήθηκε από τον κ. Διευθυντή στα Εργαστήρια της Πληροφορικής, της Φυσικής, στη Βιβλιοθήκη καθώς επίσης προσεκύνησε και στο Ιερό Παρεκκλήσιο του αγίου Στυλιανού και της αγίας Αικατερίνης.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου & Ηλίας Μιχαλίτσης 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση