Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυάγιο «Εξπρές Σάμινα»: 19 χρόνια από τη θυσία του Βασίλη Ραχούτη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 18:47 Ναυάγιο «Εξπρές Σάμινα»: 19 χρόνια από τη θυσία του Βασίλη Ραχούτη

26 Σεπτέμβρη, η Φθιώτιδα, θρηνεί για τον σύγχρονο ήρωα της Βασίλη Ραχούτη.

Ο 19χρονος στρατιώτης που έδωσε τη ζωή του στο ναυάγιο του «Σάμινα», προσπαθώντας να σώσει όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσε εκείνη τη μοιραία νύχτα…

19 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, όσα και τα χρόνια που δε λυπήθηκε ο χάρος μαζί με τις 81 ακόμη ψυχές που πήρε στην είσοδο του λιμανιού της Πάρου στη βραχονησίδα «Πόρτες» τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000.

Ώρα 22:15’:

Το Ε/Γ-Ο/Γ Εξπρές Σάμινα της εταιρείας Minoan Flying Dolphins παρεκκλίνει της καθορισμένης πορείας του και προσκρούει στο σύμπλεγμα βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου. Στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) το περιστατικό αρχικά δεν εμπνέει ανησυχία. Ωστόσο, οι επιβαίνοντες επικοινωνούν με τηλεοπτικούς σταθμούς και δίνουν την πραγματική διάσταση του συμβάντος. Το Σάμινα βυθίζεται!

Πάνω στο Σάμινα επικρατεί χάος. Άνθρωποι τρέχουν αριστερά και δεξιά, προκειμένου να βρουν κάποιο μέσο να σωθούν, άλλοι πηδούν στα αφρισμένα κύματα, ενώ η συσκότιση (αποτέλεσμα ηλεκτρικής βλάβης) δυσχεραίνει τις προσπάθειες επιβατών και πληρώματος να διαφύγουν. Το καράβι βυθίζεται μέσα σε περίπου 25 λεπτά.

Το ΥΕΝ αφυπνίζεται, κινητοποιεί το Λιμεναρχείο Πάρου και διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο της τραγωδίας, όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως οκτώ μποφόρ. Πρώτοι φτάνουν οι ψαράδες της Πάρου που σώζουν δεκάδες ναυαγούς, ενώ στη «μάχη» ρίχνονται τα σκάφη του Λιμενικού, αλλά και βρετανικά πολεμικά που συμμετέχουν σε άσκηση.

Στο μεταξύ, σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία κάνει λόγο για 447 επιβάτες και 64μελές πλήρωμα, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι είναι πολύ περισσότεροι. Οι πρώτοι διασωθέντες αποβιβάζονται στην Πάρο και προωθούνται στο Κέντρο Υγείας του νησιού, για να μεταφερθούν στη συνέχεια και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσέφερε ο δήμος.

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτεται το μέγεθος της τραγωδίας. Ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται. Από 40 στους 42, τους 59, τους 63, τους 74, τους 79 και τελικά στους 81 νεκρούς. Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στη χώρα μας από την εποχή της Φαλκονέρας.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο «χορός» των ευθυνών, καθώς όλοι τις αποποιούνται! Ο πλοίαρχος του Σάμινα κατηγορεί τον υποπλοίαρχο, ο υποπλοίαρχος το... πηδάλιο που δεν υπάκουσε, η πλοιοκτήτρια το πλήρωμα, η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, η κυβέρνηση την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι επιβάτες κάνουν λόγο για εγκληματική αδιαφορία του πληρώματος, ενώ συγκινητική είναι η αποκάλυψη ότι 21 στρατιώτες που επέστρεφαν στη Σάμο από άδεια έσωσαν δεκάδες συνανθρώπους τους, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή.

Ένας από αυτούς ο δικός μας ήρωας Βασίλης Ραχούτης, που δεν άκουσε τον πατέρα του που τον παρακάλαγε να πέσει στη θάλασσα και ως άριστος κολυμβητής να σωθεί. Το καθήκον όμως τον καλούσε. Δίπλα του βούλιαζαν γυναίκες και μωρά παιδιά. Ένα μωρό προσπαθούσε να σώσει την ώρα που έχασε τις αισθήσεις του. Δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε σώσει τη μητέρα του μωρού…

Πώς να ξεχάσεις τέτοιους ανθρώπους;…

Δείτε ένα συγκινητικό ρεπορτάζ από την εκπομπή «αλήθειες με τη Ζήνα» για τη γυναίκα που προσπάθησε να σώσει το Βασίλη εκείνη τη νύχτα:

Βασίλης Ραχούτης. Ένας σύγχρονος ήρωας που πρέπει να θυμόμαστε.