Αλμυρός: Το Λούνα Παρκ του θανάτου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 16:07 Αλμυρός: Το Λούνα Παρκ του θανάτου

Η έκθεση του πραγματογνώμονα «καίει» τον μηχανικό που ήλεγξε την ασφάλεια των παιχνιδιών.

Ιδιώτη μηχανικό «καίει» η τεχνική πραγματογνωμοσύνη, που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου για το εάν πληρούσε ή όχι τις προϋποθέσεις ασφαλείας το λούνα παρκ, που λειτούργησε στον Αλμυρό, όπου στις 30 Αυγούστου στην αυλαία της καθιερωμένης εμποροπανήγυρης σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα με θύμα 13χρονη κοπέλα, που βρήκε τραγικό θάνατο.

Η κοπέλα ήταν ανεβασμένη στο «χαλί», όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, εκείνο ανέπτυξε μεγαλύτερη από την κανονική ταχύτητα κατά την περιστροφή, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί και να τραυματισθεί θανάσιμα βυθίζοντας στον πένθος την οικογένειά της, τον Αλμυρό, αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο.

Το πόρισμα της τεχνικής πραγματογνωμοσύνης απεστάλη στην Εισαγγελία Βόλου, η οποία διέταξε με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας όλοι οι Δήμοι να προβαίνουν μέσω των Τεχνικών τους Υπηρεσιών σε ελέγχους για την τήρηση ασφαλείας τόσο του συγκεκριμένου λούνα παρκ, όσο και κάθε λούνα παρκ και να μην αρκούνται στις βεβαιώσεις μηχανικών για τις άδειες λειτουργίας. Από το έγγραφο προκύπτει ξεκάθαρα ότι η συνολική ισχύς των παιχνιδιών πρέπει να είναι μικρότερη από 15 ίππους για να χορηγηθεί άδεια χωρίς να έχει γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Βιομηχανίας, όμως στην προκείμενη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι μόνο στο συγκεκριμένο παιχνίδι θανάτου και όχι στο σύνολο των παιχνιδιών του λούνα παρκ, η ισχύς αυτού ήταν πάνω από 123,06 ίππους…

«Ακτινογραφία» στην πραγματογνωμοσύνη

Αναλυτικά στο έγγραφο σημειώνεται: «Με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό ανήλικης, ο οποίος σημειώθηκε την 30ή Αυγούστου 2019 στον χώρο της εμποροπανήγυρης Δήμου Αλμυρού εντός του χώρου όπου ήταν εγκατεστημένο λούνα παρκ και ενώ η ανήλικη επέβαινε σε ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο παίγνιο με την ονομασία «χαλί», όταν κατά τη διάρκεια των περιστροφών αυτού εκτινάχθηκε σε απόσταση περίπου έντεκα μέτρων, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της, διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου λούνα παρκ, το οποίο αποτελείται από δεκαέξι παιδιές, έχει εφοδιαστεί με άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικής παιδιάς λούνα παρκ από τον Δήμο προσκομίζοντας, μεταξύ των προβλεπομένων δικαιολογητικών, βεβαίωση ιδιώτη διπλωματούχου ηλεκτρολόγου μηχανικού».

Σύμφωνα με την παραγγελία, ο διπλωματούχος μηχανικός βεβαίωσε ότι η συνολική ισχύς των εγκατεστημένων δεκαέξι παιδιών είναι μικρότερη από 15 ίππους και επομένως ως μηχανολογική εγκατάσταση κάτω των 15 ίππων δεν υποχρεούτο σε προσκόμιση άδειας του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τις διατάξεις του Ν. 207/1967, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται της υποχρέωσης εφοδιασμού άδειας διά αποφάσεως του υπουργείου Βιομηχανίας οι κάτοχοι βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις μέχρι και δεκαπέντε ίππων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Ωστόσο, κατόπιν διενέργειας ηλεκτρολογικής πραγματογνωμοσύνης από διορισθέντα διπλωματούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό διαπιστώθηκε ότι η ισχύς και μόνον του συγκεκριμένου εγκατεστημένου ηλεκτροκίνητου περιφερόμενου παιγνίου ανέρχεται 123,06 ίππους/HP, ενώ εκτιμάται ότι πολλά από τα υπόλοιπα παίγνια του εν λόγω λούνα παρκ, όπως το σύστημα μεγάλης παλινδρομικής αιώρας («καράβι») ή το ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο παίγνιο («ταψί») είναι μεγαλύτερος ισχύος από 15 ίππους (ΗP)», επισημαίνει η Εισαγγελία Βόλου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, η Εισαγγελία Βόλου επισημαίνει το συγκεκριμένο λούνα παρκ αποτελεί μηχανολογική εγκατάσταση υπερβαίνουσα συνολικά τους δεκαπέντε ίππους και για τον λόγο αυτό όφειλε να έχει εφοδιαστεί με άδεια του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με γνώμονα λοιπόν την πρόληψη ατυχημάτων στους χώρους εγκατάστασης λούνα παρκ η Εισαγγελία Βόλου παρακαλεί την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα όπως διαβιβάσουν την παρούσα επιστολή της σε όλους τους Δήμους στους οποίους διά της παρούσας συστήνεται κάθε φορά που προτίθενται να αδειοδοτήσουν εγκαταστάσεις λούνα παρκ σε χώρους εμποροπανήγυρης διά των τεχνικών τους υπηρεσιών να προβαίνουν σε ελέγχους τόσο του συγκεκριμένου λούνα παρκ, όσο και οποιουδήποτε λούνα παρκ αιτείται τη χορήγηση άδειας λειτουργίας εντός των ορίων της περιφέρειάς τους.

Η Εισαγγελία Βόλου αιτείται τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου πριν τη χορήγηση της σχετικής άδειας να διαπιστώνεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ιδίων των Δήμων αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του εκάστοτε λούνα παρκ και να μην αρκούνται στην προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων από ιδιώτες μηχανικούς – εντολοδόχους του αιτούντος τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λούνα παρκ, προκειμένου κατά την κρίση τους να μη χορηγείται η σχετική άδεια σε εγκαταστάσεις λούνα παρκ που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Ζητεί αυτούς τους ελέγχους ώστε να αποτρέπεται, στο μέτρο των δυνατοτήτων του εκάστοτε Δήμου, η έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας και της ίδιας της ζωής των παιδιών που ψυχαγωγούνται στους χώρους αυτούς και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν, δημοτών τους και επισκεπτών.

Πηγή: taxydromos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com