Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω η χαλαζόπτωση στην Άμφισσα - Εικόνες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 16:15 Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω η χαλαζόπτωση στην Άμφισσα - Εικόνες

Με κορυφαίο «θύμα» την καταστροφή τμήματος του καρπού στον ελαιώνα πέρασε από την Άμφισσα η καταιγιστική βροχόπτωση και κυρίως το χοντρό χαλάζι και ο έντονος αέρας σήμερα το πρωί στην Άμφισσα. Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο, απότοκο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προκαλεσε σημαντικές ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και δημόσια κτίρια, ενώ από τα φύλλα που έπεσαν και τη λάσπη έφραξαν φρεάτια με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα της Φωκίδας να θυμίζει…Βενετία!

Το χοντρό χαλάζι στάθηκε αιτία να πέσουν σημαντικές ποσότητες πράσινων ακόμα ελιών από τα δέντρα. Οι αγρότες εδώ και εβδομάδες περίμεναν μια καλή βροχή για να δέσει ο καρπός, αλλά ο καιρός τους επεφύλαξε διαφορετικές καταστάσεις. Η έλλειψη βροχόπτωσης του τελευταίου διαστήματος κατέστησε τον καρπό πιο ευάλωτο πάνω στα δέντρα με συνέπεια η εικόνα του ελαιώνα αυτή τη στιγμή, ακόμα και στην περιοχή της Ιτέας που δεν επλήγη το ίδιο έντονα με την Άμφισσα από το καιρικό φαινόμενο, να είναι ένα στρώμα με πεσμένες ελιές στο εδαφος, πλήττοντας καίρια τους παραγωγούς που φέτος περίμεναν αυξημένη σοδειά και προκαλώντας κατά σημεία καταστροφές στην αναμενόμενη παραγωγή. Θα ακολουθήσει διαδικασία αποζημιώσεων, η οποία ωστόσο σε μερικό βαθμο θα ανακουφίσει τους καλλιεργητές.

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και εντός του αστικού ιστού. Στο ΕΠΑΛ πέρασε πολύ νερό στις αίθουσες, τόσο που υποχρέωσε τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας να εκκενώσει το σχολείο και να αποδεσμεύσει τους μαθητές από τη διδασκαλία στέλνοντάς τους νωρίς στο σπίτι τους. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το κτίριο του σουπερ μάρκετ «Γαλαξίας» που βρίσκεται σε στάδιο ανακατασκευής. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος, σε συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, που το πρωί λίγο πριν τις 10 υποχώρησε μέρος της οροφής, με αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του καταστήματος, ενώ πολύς κόσμος που ήταν μέσα εκείνη τη στιγμή εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να αποχωρήσει εξ αιτίας της σφοδρότατης χαλαζόπτωσης.

Επιπλέον, φύλλα και λάσπη έφραξαν τα φρεάτια έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει σε αυτά το βρόχινο νερό και να απορροφηθεί δημιουργώντας σε πολλά σημεία της πόλης μικρές λίμνες, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν κυκλοφοριακά εμφράγματα. Επίσης πολλά ήταν και τα σπίτια στα οποία πέρασε νερό ή πλημμύρισαν οι αυλές.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην πόλη βαίνει προς ομαλοποίηση, καθώς όλα τα συνεργεία του δήμου είναι έξω και αποκαθιστούν τα προβληματικά σημεία, ενώ και οι σχάρες των φρεατίων έχουν καθαριστεί. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και της ΔΕΥΑ ζητούν από τους κατοίκους να τους ενημερώνουν για σημεία στα οποία υπάρχουν προβλήματα, προκειμένου να επέμβουν προς αποκατάσταση.

Πηγή: fokidanews.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση