Νέο όνομα για το Σωματείο «Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 20:27 Νέο όνομα για το Σωματείο «Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950»

Επίσκεψη του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης Βόλου...

Το Σωματείο “Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950” (Μ.Ι.Α.Ρ.)  με την τροποποίηση  του  καταστατικού του μετονομάστηκε σε «Φίλοι  Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».

Η «νέα περίοδος» ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς 100 μέλη του Συλλόγου Σ.Ι.Μ.Ε.Α (Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης)  από το Βόλο, επισκέφθηκαν τη Λαμία για να γνωρίσουν  την ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης στην περιοχή μας, τα αξιοθέατα της πόλης μας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λαμίας, που αποτέλεσε την κοιτίδα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των κατακτητών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, με ξενάγηση στο κέντρο της πόλης από την Πρόεδρο του Σωματείου και ιστορικό Βασιλική Λάζου.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Γοργοπόταμο, στον τόπο που η ενωμένη Εθνική Αντίσταση μεγαλούργησε με το κορυφαίο σαμποτάζ ανατίναξης της γέφυρας και μετά το απαραίτητο διάλειμμα για τη γνωριμία με την γευσιγνωσία της περιοχής επόμενος προορισμός ήταν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο κτήριο του Δημαρχείου, όπου έγινε σύντομη ξενάγηση.

Όπως σημειώνει το Σωματείο, «ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης είναι απαραίτητος ώστε να προβληθούν όλα τα συγκεντρωμένα  υλικά – τεκμήρια που σήμερα βρίσκονται αποθηκευμένα. Αναγκαία είναι και η μεταστέγαση του Μουσείου σεένα νέο μεγαλύτερο χώρο στην Πλατεία Λαού, σε ένα χώρο που θα δημιουργηθεί με σύγχρονη μουσειακή σχεδίαση. Η Πλατεία Λαού, η «λαϊκή» πλατεία της πόλης μας, με πλήθος εμπορικά καταστήματα και παραδοσιακούς χώρους εστίασης, συνδέεται με τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος στήθηκε  ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου». 

Τα μέλη του Σ.Ι.Μ.Ε.Α  έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Λαμία αποδεικνύοντας ότι το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος σε συνδυασμό με την παλιά Λαμία και τις ανέσεις της πόλης, μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό ιστορικό τουριστικό προορισμό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση