Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητρόπολη Φθιώτιδας: Εν αναμονή του «λευκού καπνού» από την Ιερά Σύνοδο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 10:15 Μητρόπολη Φθιώτιδας: Εν αναμονή του «λευκού καπνού» από την Ιερά Σύνοδο

Το όνομα που θα αναλάβει το Μητροπολιτικό Θρόνο της Φθιώτιδας, αναμένεται να βγει από την σημερινή (11/10) συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9:00’ το πρωί με την ανάγνωση των πρακτικών της προηγούμενης ημέρας και ακολουθεί η ψηφοφορία για τις Μητροπόλεις, Φθιώτιδας, Καλαβρύτων & Αιγιαλείας και Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 26 με μυστική ψηφοφορία θα προκριθούν τρία (3) ονόματα από τους Αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Το τριπρόσωπο θα τεθεί εκ νέου στη διάθεση των εκλεκτόρων, με τον πρώτο σε ψήφους να εκλέγεται ως Μητροπολίτης. Σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται ο αρχαιότερος κληρικός.

Ο νέος εκλεγμένος μητροπολίτης, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δίνει το λεγόμενο «μικρό μήνυμα» ενώπιον των αρχιερέων, με το οποίο αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή. Ακολουθούν τα «μεγάλα μηνύματα» στο Καθολικό της Μονής όπου μεταβαίνουν οι Αρχιερείς μαζί με τους νέους Μητροπολίτες.

Το «μεγάλο μήνυμα» έχει τελετουργικό χαρακτήρα και αφού προηγηθεί από τον ψηφισμένο μια μικρή ακολουθία στην συνέχεια ο αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής και ο ψηφισμένος αναγινώσκει ένα μικρό κείμενο που πλέον επίσημα αποδέχεται την εκλογή για την Μητρόπολη και διαβεβαιώνει ότι θα επιτελέσει με όλες του τις δυνάμεις τα καθήκοντα της διακονίας που του έλαχε και θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες.

Η χειροτονία του ψηφισμένου ανακοινώνεται από τον Αρχιεπίσκοπο μετά τις εκλογές.

Για την απορφανισμένη Μητρόπολη Φθιώτιδας, επικρατέστερος να ακούσει σήμερα το «άξιος» είναι ο Επίσκοπος Θεσπιών και δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου, Συμεών Βολιώτης.

Για τη Μητρόπολη Καλαβρύτων, ακούγεται εντόνως το όνομα του επί 20ετία Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Ιερωνύμου Κάρμα Α ´, συνεργάτη του παραιτηθέντα Μητροπολίτη Αμβρόσιου.

Για τη Μητρόπολη Λήμνου, το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι του Πρωτοσύγκελου Μεσογαίας, Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Καλογερόπουλου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδας αναμένεται να γίνει πριν τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελιστή Λουκά. Την ημέρα αυτή θα μείνουν κλειστές όλες οι εκκλησίες της Μητρόπολης εκτός από μία ή δύο που θα οριστούν να καλύψουν κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες των πιστών.

Ο νέος Μητροπολίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  και θα ακολουθήσει η διαδικασία της ενθρόνισης πριν την τοποθέτηση του στην Μητρόπολη.