Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εισήγηση του Γιάννη Οικονόμου για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 21:36 Η εισήγηση του Γιάννη Οικονόμου για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ένα σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»…

Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου ήταν ο εισηγητής για την κυβέρνηση, στη συζήτηση στη Βουλή για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο με διατάξεις που καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλης της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου που σημείωσε το βασικό στόχο: «να κάνει συντομότερη την «οδύσσεια» επενδυτών και εργαζομένων στην Ελλάδα, που μόλις ξεμπερδέψουν με ένα εμπόδιο, εμφανίζονται μπροστά τους άλλα 5 γεγονός που  πριονίζει την εμπιστοσύνη τους προς το Ελληνικό κράτος και στερεί τους Έλληνες από  εισόδημα και θέσεις απασχόλησης

Στη συνέχεια ο βουλευτής ανέπτυξε το σύνολο των παρεμβάσεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου σε  11 άξονες:

1ος  άξονας: Αναμόρφωση του πλαισίου και επιτάχυνση των διαδικασιών στους αναπτυξιακούς νόμους

2ος άξονας: Έλεγχος και εποπτεία της αγοράς

3ος άξονας: Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας

4ος άξονας: Σχεδιασμός και  συντονισμός των διάσπαρτων υπηρεσιών που καλούνται να διευκολύνουν τους δυνητικούς εξαγωγείς. 

5ος άξονας: Εθνικό  Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ)

6ος άξονας: Επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας

7ος άξονας: Αποσαφήνιση του τι επιτρέπεται που, αλλά και απλοποίηση και εκλογίκευση της αδειοδοτικής διαδικασίας

8ος άξονας:  Για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της απασχόλησης και της ανάπτυξης που προκύπτουν από τη λειτουργία τους δίνουμε κίνητρα για την εγκατάσταση σε επιχειρηματικά πάρκα

9ος άξονας: Παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας

10ος άξονας: Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των κεραιών

11ος άξονας: Διατάξεις για την καινοτομία (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας Καινοτομίας), την εξωτερική αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων κ.α. που και αυτές σε κάποιο βαθμό έχουν το δικό τους αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν  «ένα σχέδιο που άρει εμπόδια δεκαετιών, διακρίνεται από καινοτόμα σκέψη και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» ενώ σχετικά με την επίδραση των αλλαγών ο κ. Οικονόμου επικαλούμενος τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που εκπονήθηκε επί τούτου και συνοδεύει το νομοσχέδιο στη Βουλή ανέφερε πως  « η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ και την απασχόληση την επόμενη δεκαετία θα είναι 5 πρόσθετες μονάδες εφόσον οι διατάξεις εφαρμοστούν στην πληρότητα τους» .

Τέλος ο κ. Οικονόμου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «Είναι ένα σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, που έχει στο πυρήνα του τον σεβασμό στους επενδυτές και στους εργαζόμενους και την ηθική στήριξη της επιχειρηματικότητας ».

Δείτε την ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου ως εισηγητής του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου στην Α΄συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στις 11/10/2019.