Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάνα έδωσε το ένα της νεφρό στο παιδί της

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 15:34 Μάνα έδωσε το ένα της νεφρό στο παιδί της

Για δεύτερη φορά «χάρισε» ζωή στο παιδί της.

Μια 60χρονη γυναίκα από τον Βόλο αποφάσισε να δώσει στον νεφροπαθή γιο της το δικό της νεφρό για να τον γλυτώσει από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για τη δεύτερη μεταμόσχευση από ζώντα δότη που πραγματοποιείται το 2019 στη Μαγνησία ενώ ανάλογη περίπτωση μεταμόσχευσης καταγράφηκε την περασμένη άνοιξη, από μητέρα προς παιδί.

Η 60χρονη γυναίκα ήθελε να σώσει τον γιο της από την ταλαιπωρία την οποία είχε υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια και του χάρισε τον ένα από τους δύο νεφρούς της.

Η επέμβαση για τη μεταμόσχευση του νεφρού έγινε την Πέμπτη στο Νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» και όπως έγινε γνωστό, είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Γιαννακός σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στο νομό όπου αδέρφια υπόκεινται σε εξετάσεις με σκοπό να δώσουν το νεφρό τους.

«Στην Ελλάδα είμαστε στις τελευταίες θέσεις για τη δωρεά οργάνων .Στη Μαγνησία έγιναν το 2019 τρεις μεταμοσχεύσεις ενώ η μια έγινε από πτωματικό δότη. Στην Ευρώπη είναι πιο ευαισθητοποιημένοι από εμάς» τόνισε.

«Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 60 περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να δωρίσουν το νεφρό τους, σε συγγενή τους. Στη Μαγνησία σε λίστα αναμονής βρίσκονται 60-65 άνθρωποι ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός ξεπερνά τους 1.200».

Ο κ. Γιαννακός τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να «σκύψει» στο θέμα για να ενεργοποιηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. «Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Είναι πολύ ευχάριστο που συγγενείς θέλουν να προσφέρουν σε δικούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο δώρο ζωής για να μην ταλαιπωρούνται. Δυστυχώς αν δεν έχεις δικό σου άνθρωπο για το μόσχευμα, περιμένεις στην αναμονή 9 ή 10 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες έγινε η λήψη οργάνων 61χρονης Αγγλίδας που πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου μετά από εγκεφαλικό. Η 61χρονη που πέρασε τις τελευταίες διακοπές της ζωής της στη Σκιάθο, όπου υπέστη και το εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι η αιτία για να ζήσουν έξι άνθρωποι, χωρίς επώδυνη εξάρτηση από μηχανήματα. Την συγκατάθεσή τους για τη δωρεά έδωσαν τα συγγενικά της πρόσωπα, τα παιδιά και η αδελφή της.

Πηγή: e-thessalia.gr