Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην ΠΕΔ – Οι αριθμητικές δυνάμεις των Δήμων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 10:19 Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην ΠΕΔ – Οι αριθμητικές δυνάμεις των Δήμων

Τι αναφέρει το νέο Προεδρικό Διάταγμα...

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 94, που τροποποιεί προηγούμενο (75/2011) σχετικά με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την πρώτη εφαρμογή της εκλογής μελών των ΠΕΔ, οι Δήμοι εντός 20ημερου από τη δημοσίευσή του (31/10/19) πρέπει να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους και από κει και πέρα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Στερεάς θα είναι ο Θύμιος Καραΐσκος ως δήμαρχος της έδρας της Περιφέρειας και σε περίπτωση κωλύματος η δήμαρχος του μεγαλύτερου σε πληθυσμό Δήμου (Χαλκιδέων).

Για την ΠΕΔ Στερεάς το Διοικητικό Συμβούλιο είναι 21μελες, ενώ ο αριθμός των μελών της Γενικής Συνέλευσης είναι 125 (100 δημοτικοί σύμβουλοι και 25 οι Δήμαρχοι).

Για τις αριθμητικές δυνάμεις των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων έχει υπολογιστεί το μέτρο σε 5.473,9 που διαιρείται με τον πληθυσμό κάθε Δήμου και στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα.

Έτσι ανά Περιφερειακή Ενότητα οι δυνάμεις είναι:

Εύβοια: 38

Φθιώτιδα: 29

Βοιωτία: 23

Φωκίδα: 7

Ευρυτανία: 3

ΣΥΝΟΛΟ: 100

Οι «δυνάμεις» για τους Φθιωτικούς Δήμους είναι:

Λαμιέων: 14

Λοκρών: 4

Μακρακώμης: 3

Δομοκού: 2

Στυλίδας: 2

Καμένων Βούρλων: 2

Αμφίκλειας – Ελάτειας: 2

Τους περισσότερους εκπροσώπους στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ έχει ο Δήμος Χαλκιδέων που έχει 19 και τους λιγότερους οι Δήμοι Αγράφων και Σκύρου από έναν (1).

Για το 21μελες Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται 13 Δήμαρχοι και οκτώ (8) δημοτικοί σύμβουλοι.

Σημειώνουμε ότι από τις επόμενες εκλογές που θα διεξάγονται Οκτώβριο οι αντίστοιχες ημερομηνίες, για την ανάδειξη από τους Δήμους εκπροσώπων και οι εκλογές για το ΔΣ της ΠΕΔ, θα γίνονται μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και τις 15 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.