Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Αναπτυξιακός Νόμος άρθρο - άρθρο από τον Γιάννη Οικονόμου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 16:47 Ο Αναπτυξιακός Νόμος άρθρο - άρθρο από τον Γιάννη Οικονόμου

Ο βουλευτής Φθιώτιδας και εισηγητής της πλειοψηφίας για το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο κ. Γιάννης Οικονόμου παρουσίασε σήμερα, τρίτη μέρα της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τις κατ΄ άρθρο αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» στο αναπτυξιακό πλαίσιο και το επενδυτικό τοπίο της χώρας μας.

Συγκεκριμένα,  ο κ. Οικονόμου στον πρόλογο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις τρεις  βασικές αρχές της φιλοσοφίας που διέπουν τα άρθρα του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα»:

Αρχή 1η: Με πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις το πολυνομοσχέδιο μπορεί να πετύχει μεγάλες αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση αποφάσισε μια συνολική παρέμβαση ,με διατάξεις που καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων.

Αρχή 2η: Κεντρικό πρόταγμα της πολιτικής μας είναι η Ανάπτυξη για όλους που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Διευκολύνει τη ζωή των επενδυτών και των επιχειρηματιών αλλά την ίδια στιγμή θεσπίζει λειτουργικούς κανόνες και δημιουργεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου. Ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας αλλά ταυτόχρονα προστατεύει την επισφαλή εργασία και θωρακίζει τις θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Αρχή 3η: Το πολυνομοσχέδιο αντανακλά την ιδεολογική μας προσέγγιση και αποτυπώνει την πολιτική μας αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί μια ελεύθερη οικονομία σε ότι αφορά το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. Μια προσέγγιση που δεν βλέπει μυωπικά, ούτε με προκαταλήψεις τη σχέση κράτους-αγοράς. Υπάρχει πολύ ουσιαστικός και διακριτός ρόλος και της αγοράς και του κράτους. Και κομμάτι του «Επενδύω στην Ελλάδα είναι η οριοθέτηση αυτού του ρόλου.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα άρθρα του νομοσχεδίου που αλλάζουν την εικόνα στο επιχειρηματικό και επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας. Μέσω των διατάξεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου:

Διευρύνεται  η κατηγόρια των επενδύσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «στρατηγικές» και οι δραστηριότητες που μπορούν να ενισχυθούν από αναπτυξιακά προγράμματα

Επιταχύνονται  οι διαδικασίες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με διαδικασίες και κανόνες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα και προβλέπουν και αυστηρές κυρώσεις.

Θεσμοθετείται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και το μητρώο υποδομών. Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης θα περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα γεωχωρικά δεδομένα βάσει των οποίων θα αποσαφηνίζεται ποια οικονομική δραστηριότητα θα επιτρέπεται σε ποια περιοχή και θα οδηγεί γρήγορα στο τελικό στάδιο αδειοδότησης αφού επενδυτής και κράτος θα μιλούν για το θέμα αυτό την ίδια γλώσσα.

Δίνονται  κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων  σε επιχειρηματικά πάρκα  προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της απασχόλησης και της ανάπτυξης που προκύπτουν από τη λειτουργία τους.

Απλοποιούνται οι αδειοδοτήσεις και ιδιαίτερα οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις αφού καταργείται το παράλληλο σύστημα δύο κατατάξεων των βιομηχανιών, δηλαδή της όχλησης και της περιβαλλοντικής κατάταξης, και μένει μόνο η περιβαλλοντική κατάταξη.

Περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις  στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους όπως το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο, το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η  δημιουργία παρατηρητηρίου γραφειοκρατίας η κωδικοποίηση διοικητικών διαδικασιών και εγγράφων και ο σχεδιασμός της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης.

Ρυθμίζονται θέματα της αγοράς εργασίας

  • Επιβεβαιώνεται και διευρύνεται η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.
  • Δίνεται μια πρόσθετη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν μόνοι τους για το πεδίο ισχύος των κλαδικών συμβάσεων που συνυπογράφουν και να εξαιρούν  (opt out) από την εφαρμογή τους επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια, η αντιπροσωπευτικότητα και το κύρος των οργανώσεων και των διαδικασιών τους μέσα από την καθιέρωση του  Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, με στοιχεία που δεν αφορούν προσωπικά δεδομένα , ενώ παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογικές διαδικασίες για ανάδειξη ΔΣ και απεργίες και με ηλεκτρονική ψήφο.
  • Προστατεύεται η επισφαλής εργασία και καταπολεμείται η αδήλωτη εργασία. Καθιέρωση της προσαύξησης 12% για την υπερωριακή απασχόληση εργαζόμενου μερικής απασχόλησης, μητρώο παραβατών αδήλωτης εργασίας και υποχρεωτική διαδικασία επανελέγχου, πρόστιμα αλλά και κίνητρα για την αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας.

Προβλέπονται διαδικασίες επιτάχυνσης των δικαστικών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας

Απλοποιούνται οι διαδικασίες στο ΓΕΜΗ για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Οικονόμου κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο τονίζοντας πως « Πρόκειται για αλλαγές που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα, θα δημιουργήσουμε ένα φιλικό στα επιχειρήσεις περιβάλλον, θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας, δημιουργώντας δουλειές και παράγοντας εισοδήματα».