Από τη Φθιώτιδα ο νέος πρόεδρος του CNUE

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 11:12 Από τη Φθιώτιδα ο νέος πρόεδρος του CNUE

Είναι η πρώτη φορά, από το 1993 που ιδρύθηκε το Συμβούλιο των Συμβολαιογράφων Ευρώπης, που θα έχει Έλληνα πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα είναι και από τη Φθιώτιδα.

Ο λόγος για τον Γιώργο Ρούσκα από την Υπάτη, ο οποίος εξελέγη στις Βρυξέλλες Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συμβολαιογραφιών (CNUE). Εξελέγη μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, αφού από τα 22 μέλη που ψήφισαν πήρε τις 21 ψήφους. 

Ο Γιώργος Ρούσκας είναι Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου και μέχρι πρότινος ήταν Αντιπρόεδρος του CNUE.

Η ελληνική συμβολαιογραφία με το Γιώργο Ρούσκα, αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία που θα ξεκινήσει το 2020 σε μια ιδιαίτερη περίοδο και η ανάδειξή του ως Προέδρου είναι πολύ σημαντική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CNUE, που ιδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί τους συμβολαιογράφους στις σχέσεις τους με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενώ παράλληλα προσπαθεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής διακυβέρνησης που να αντανακλά τις παραδόσεις των κρατών μελών και να διασφαλίζει την ασφάλεια δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Συμβολαιογράφων [CNUE] της 9/10.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Συνήλθε στις Βρυξέλλες, στις 9 Οκτωβρίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του CNUE (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Συμβολαιογραφιών) με θέματα την αναμόρφωση των ομάδων εργασίας, τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, την αναμόρφωση του Δικτύου των Ευρωπαίων Συμβολαιογράφων, την ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης, που θα διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου 2019, την έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παλαιών συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς και των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στις Ευρωπαϊκές Συμβολαιογραφίες καθώς και η καθιέρωση βραβείου καινοτομίας.

Κατά την ως άνω συνεδρίαση προσήλθε και ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για θέματα διακίνησης κεφαλαίων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος η κ . Luca Bruna Head of the Financial Intelligence Unit in the EU. Ειδικότερα, επισημάνθηκε από την πλευρά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής και κάθε εθνικής συμβολαιογραφίας να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία συστήματος (ηλεκτρονικής πλατφόρμας) διαχείρισης και ενημέρωσης των Ευρωπαϊκών υπηρεσιών για τη διακίνηση και χρήση χρηματικών ποσών (κεφαλαίου) στις συστάσεις και μεταβιβάσεις εταιριών κάθε μορφής καθώς και στις αγοραπωλησίες ακινήτων –τομείς που ενδιαφέρουν απόλυτα την Ελληνική Συμβολαιογραφία. Συζητήθηκε η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Συμβολαιογραφίας το 2020, έτος της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας, για την πιθανή εφαρμογή σχετικού πιλοτικού Συμβολαιογραφικού προγράμματος.

Καθορίστηκαν οι πρώτες συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας και ειδικότερα η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Οικονομικού Δικαίου (Δίκαιο εταιριών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) στην οποία συμμετέχουν πάνω από δέκα ευρωπαϊκές συμβολαιογραφίες, όπως η Γερμανική, η Ισπανική, η Βέλγικη, η Ελληνική κλπ , την Προεδρία της οποίας έχει αναλάβει η Ελληνική Συμβολαιογραφία, και η οποία θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου 2019, μέσω τηλεδιάσκεψης. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Συμβολαιογραφίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε συνδυασμό και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν τις εταιρείες.

Αποφασίσθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου 2019, στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια αυτής, η Ελληνική Συμβολαιογραφία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της και τους στόχους της για το έτος 2020, έτος της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας.

Αποφασίσθηκε να προταθεί στη Γενική Συνέλευση, μετά και την ανάλογη εμπειρία και της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας το 2017 και 2018, η δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης στο CNUE, το οποίο ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια θα ενισχύει τις Συμβολαιογραφίες, οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία κατά το χρονικό διάστημα πληρωμής της ετήσιας συνδρομής τους.

Στις 13 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί έκθεση του CNUE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εκθέματα από όλες τις Συμβολαιογραφίες, τόσο ιστορικών για κάθε συμβολαιογραφία συμβολαίων, όσο και νέων τεχνολογιών, που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές συμβολαιογραφίες, με σκοπό να αναδειχθεί η διαχρονικότητα της λατινικής συμβολαιογραφίας, αλλά και η μετάβασή της στην ηλεκτρονική εποχή. Στην έκθεση αυτή θα απονεμηθούν και βραβεία καινοτομίας για τις Συμβολαιογραφίες που θα παρουσιάσουν τις ηλεκτρονικές τους εφαρμογές.

Προτάθηκε η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Συμβολαιογραφικού Δικτύου (ΕΝΝ) με σκοπό την μεγαλύτερη προσβασιμότητα των Συμβολαιογράφων σε αυτό .

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Συμβολαιογραφιών και η εφαρμογή αυτών, κατά περίπτωση, από τις εθνικές συμβολαιογραφίες, όπως η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανική Συμβολαιογραφία στην Ελληνική στο εταιρικό Δίκαιο (σύσταση εταιρειών, λειτουργία ΓΕΜΗ) από την Ισπανική στην Ελληνική για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και από την Ελληνική προς τη Γερμανική, Βουλγαρική και Συμβολαιογραφία της Μάλτας του νομικού, τεχνικού και ηλεκτρονικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση