Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Μεγάλη συμμετοχή στην «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατύχημα»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 08:05 Λαμία: Μεγάλη συμμετοχή στην «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατύχημα»

Παράλληλη δράση σε 37 πόλεις της Ελλάδας…

«Το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα». Τα συγκεκριμένα λόγια ανήκουν στον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κυρμανίδη που μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς, το Δήμο Λαμιών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Αστυνομία και χιλιάδες εθελοντές, υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και συμμετείχαν στη δράση «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία για 5η συνεχή φορά.

Ποια είναι όμως η κανονικότητα; Όπως αντιλαμβάνεστε εννοούμε τα… αυτονόητα! Δεν είναι δυνατόν να πίνεις, να ζαλίζεσαι και μετά να παίρνεις το αυτοκίνητο γιατί θέλεις (θέλεις πραγματικά άραγε;) να γυρίσεις σπίτι.

Το Ινστιτούτο  Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», διοργάνωσε φέτος για 13η χρονιά τη συγκεκριμένη δράση κινητοποιώντας φορείς και εθελοντές σε 37 πόλεις της χώρας.

Στη Λαμία, έστησαν το τραπέζι με τις συμβουλές στο κιόσκι της πλατείας Ελευθερίας.

Από ‘κει παρήλασαν δεκάδες παρέες που βγήκαν το Σαββατόβραδο για βόλτα και για ποτό. Μάλιστα όλοι δεσμεύθηκαν σύμφωνα με το σύνθημα της δράσης: «Όλοι διασκεδάζουν. Ένας δεν πίνει… ο Οδηγός της Παρέας!».

Παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης, ο οποίος μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Ρίζο υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ με μηδενικά αποτελέσματα.

Μάλιστα οι δύο αυτοδιοικητικοί μαζί με εθελοντές μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια για τη σημασία της δράσης στα νεανικά στέκια της πόλης ζητώντας να τηρήσουν το παραπάνω σύνθημα.

«Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε ως Π.Ε. Φθιώτιδας στη σημερινή δράση, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Όταν λέμε ότι «ως χώρα επιστρέφουμε στην κανονικότητα» αυτό δεν θα συμβεί αυτόματα και με μιας. Βήμα βήμα και αναδεικνύοντας συμπεριφορές, που στον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο αποτελούν φυσιολογικό και αυτονόητο τρόπο ζωής. Ο οδηγός της παρέας να απέχει από τη χρήση αλκοόλ σε κάθε μας έξοδο, είναι μια απ αυτές», σημείωσε ο κ. Κυρμανίδης και συμπλήρωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που δεκάδες νέες και νέοι της πόλης μας συμμετείχαν εθελοντικά στη σημερινή δράση. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η ΠΕ Φθιώτιδας ειδικότερα, δηλώνουμε έμπρακτα παρόν σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που οικοδομούν μια καλύτερη, πιο σύγχρονη και πιο πολιτισμένη κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Δημήτρη Ρίζου, που λόγω και της επαγγελματικής του ιδιότητάς έχει εμπειρία δεκαετιών από τη νυχτερινή ζωή και τη συμπεριφορά των Ελλήνων. «Δυστυχώς αυτό που θεωρείται αυτονόητο στην Ευρώπη, δεν είναι για τη χώρα μας. Σε μια βραδυνή έξοδο υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να περάσεις καλά. Ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνει ένας που οδηγεί είναι να πιεί. Συνειδητοποιημένα, έχεις την υποχρέωση να φτάσεις εσύ και όσοι είναι μαζί σου με ασφάλεια στο σπίτι. Εκεί όπου σε περιμένουν οι άνθρωποι που σε αγαπούν και αγαπάς. Συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο ‘’Πάνος Μυλωνάς’’ για τις δράσεις που αναλαμβάνει και στους εκατοντάδες εθελοντές σε όλη Ελλάδα για τη συμμετοχή τους», τονίζει ο κ. Ρίζος.

Το «παρόν» στη δράση έδωσε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Χρήστος – Δημήτριος Γεωργίου, που έχει και την ιδιότητα του Προέδρου του Παραρτήματος Λαμίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και κάθε πολίτη  να στηρίζουμε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την ασφάλεια στους Ελληνικούς δρόμους για όλους», μας λέει ο κ. Γεωργίου και συνεχίζει, «αλκοόλ και οδήγηση είναι συνδυασμός καταστροφικός. Το έχουμε δει και το βλέπουμε συνέχεια. Ας το κάνουμε πλέον συνείδηση και στάση ζωής. Όταν πίνω δεν οδηγώ! Σε αυτό θα συνεργαστούμε όλοι μας, επιστημονικοί φορείς, πολιτεία, αστυνομία, μέσα ενημέρωσης. Σκοπός μας να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο».

Στο πλευρό των εθελοντών τέλος, η Τροχαία Λαμίας που χωρίς αυτή δε θα μπορούσε να γίνει τόσο παραστατικά η συγκεκριμένη δράση. Διέθεσε ανθρώπους και συσκευές για τα αλκοτέστ, ενώ γενικότερα είναι η υπηρεσία που υπενθυμίζει με τα στατιστικά της στοιχεία το πόσο μεγάλη σημασία έχει να τηρούμε βασικούς κανόνες για τη σωστή οδήγηση.

Διαβάστε το δελτίο τύπου από τη Συντονίστρια Εθελοντών Φθιώτιδας, Βιβή Τσιώτα:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» στην πόλη της Λαμίας, ταυτόχρονα με 31 ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

Η δράση υλοποιήθηκε με μέριμνα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Στόχος της συγκεκριμένης δράσης, ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων οδηγών οι οποίοι επιθυμούν να διασκεδάσουν να μην οδηγήσουν, δείχνοντας την υπευθυνότητα και το απαραίτητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τόση τη δική τους όσο και των υπόλοιπων μελών της παρέας.

Στην πόλη της Λαμίας, αρωγοί και ενεργοί συμπαραστάτες της όλης δράσης, ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ο Δήμος Λαμιέων, η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, η Τροχαίας Λαμίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Παράρτημα Λαμίας).

Το παρόν έδωσαν μετέχοντας ενεργά, ενστερνιζόμενοι τους σκοπούς της παραπάνω δράσης:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, κ. Ηλίας Κυρμανίδης,

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λαμιέων, Δημήτρης Ρίζος και Κωνσταντίνος Τζούφλας,

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας κ. Δημήτριος Φούρλας,

Ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Λαμίας, Αστυνόμος Β΄ κ. Δημήτριος Μαγκλάρας, και η Αρχιφύλακας κ. Ιωάννα Τασούλα, οποία πραγματοποίησε και τα φιλικά – ενημερωτικά αλκοοτέστ.

Ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού (Παράρτημα Λαμίας), κ. Χρήστος Γεωργίου, καθώς και η εκπαιδεύτρια κ. Ελένη Αλεξανδρή,

Σημαντική ήταν η συμβολή της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Λαμιέων,  η οποία αποτελείτο από τους:

Αναστάσιο Χατζηγιάννη, Έφη Αληγεωργίου, Στέλιο Χανιωτάκη, Νίκη Καταλαγαριανού, Ιωάννη Κοντόπουλο, Αλέξανδρο Ελευθεριάδη, Ασπασία Δαλανίκα, Αλέξανδρο Αγγέλου, Βαγγέλη Λημναίο.

 Οι εθελοντές με το ζήλο και την εξαιρετική προσήλωση στον σκοπό της δράσης πέρασαν το μήνυμα ότι «Αλκόολ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, διένειμαν ενημερωτικό υλικό, προέτρεψαν τους περαστικούς αλλά και τους θαμώνες των μπαρ και καφετεριών να δοκιμάσουν το αλκοοτέστ καταρρίπτοντας μύθους και φοβίες. Επίσης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια τα οποία υποβλήθηκαν άμεσα ηλεκτρονικά, ώστε το Ι.Ο.ΑΣ να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τα στατιστικά στοιχεία της δράσης σε πανελλήνιο επίπεδο. Το ενδιαφέρον των Λαμιωτών ήταν μεγάλο και όλοι αγκάλιασαν τη δράση αντιλαμβανόμενοι το μήνυμα: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει, Ο ΟΔΗΓΟΣ της Παρέας».

Επιπρόσθετα, παρότρυναν τους επικεφαλείς των φορέων διοργάνωσης καθώς και τους εθελοντές, να επαναλάβουν τέτοιες δράσεις οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των συνεπειών ενός οξέος κοινωνικού προβλήματος, που είναι τα ατυχήματα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ και οι ανθρώπινες απώλειες στον βωμό της ασφάλτου.    

Όλοι οι φορείς έδωσαν υπόσχεση για την ανάληψη ανάλογης δράσης και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου αντίστοιχη ενημέρωση να παρασχεθεί και σε άλλους κατοίκους της Φθιώτιδας, ώστε η κουλτούρα της οδικής ασφάλειας να γίνει ευρέως διαδεδομένη, αλλάζοντας τα δεδομένα που επηρεάζουν το γίγνεσθαι το τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, στην «14η Νύχτα Χωρίς Τροχαία Ατυχήματα».