Με τι καιρό θα κάνουμε παρέλαση την 28η Οκτωβρίου!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 08:37 Με τι καιρό θα κάνουμε παρέλαση την 28η Οκτωβρίου!

Ο ισχυρός αντικυκλώνας και οι χαμηλές πιέσεις στις γύρω περιοχές...

Με τη λιακάδα να κυριαρχεί σε όλη τη χώρα, φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα μέχρι την ημέρα της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Ας δούμε τα στοιχεία που μας ετοίμασε ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας:

Γενική πρόγνωση-Ανάλυση

Το καλοκαιράκι θα συνεχιστεί μέχρι και την 28η Οκτωβρίου, καθώς ένας εξαιρετικά ισχυρός και επίμονος αντικυκλώνας "σκεπάζει" το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την επικράτηση καλοκαιρίας και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Όπως βλέπουμε και στον σχετικό χάρτη, που απεικονίζει την απόκλιση της θερμοκρασίας από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, σχεδόν όλη η Ευρώπη (με εξαίρεση την Αγγλία, βόρεια Γαλλία και Σκανδιναβία) θα συνεχίσει να βιώνει θερμοκρασίες περίπου 6-10 βαθμούς πιο πάνω από τις φυσιολογικές έως τα τέλη της εβδομάδας.

Μοναδική φθινοπωρινή παραφωνία θα είναι ένα αποκομμένο από την γενική κυκλοφορία βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει την Ιβηρική χερσόνησο (Ισπανία, Πορτογαλία) και νότια Γαλλία από την Τρίτη (22/10). Το χαμηλό αυτό ωστόσο θα αφήσει ανεπηρέαστη την ανατολική Μεσόγειο, καθώς θα κινηθεί σταδιακά Α-ΝΑ ωσότου διαλυθεί.

Στη χώρα μας, έως και την Πέμπτη, ο συνδυασμός του αντικυκλώνα με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου, θα ενισχύσει τους βοριάδες στο Αιγαίο (όψιμο μελτέμι) οι οποίοι θα φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ κατά τόπους. Το μελτέμι θα καταφέρει να διώξει την υγρασία και παράλληλα θα ρίξει τη θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά στους 23-25 βαθμούς (19-22 στο Αιγαίο), ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στη δυτική και βόρεια χώρα.

Το τριήμερο (26-28 του μηνός) η μέγιστη θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 25-27 βαθμών, ενώ με βάση και τα σημερινά προγνωστικά η λιακάδα θα κυριαρχεί σε όλη τη χώρα με το μελτέμι στο Αιγαίο να φτάνει κατά τόπους τα 5-6 μποφόρ.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Έως και την Δευτέρα 28 του μηνός, προβλέπεται ηλιοφάνεια, ασθενείς άνεμοι και μέγιστη θερμοκρασία στους 25-26 βαθμούς. Τα βράδια, ωστόσο και νωρίς το πρωί η ψύχρα θα είναι αισθητή και η ορατότητα κατά τόπους περιορισμένη, ειδικά από την Πέμπτη και έπειτα που αναμένεται πτώση των ελάχιστων τιμών στα επίπεδα των 12-13 βαθμών.

Προοπτική του καιρού μετά το τριήμερο

Φαίνεται, επιτέλους, πως ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα (από τις 29 Οκτώβρη και έπειτα) θα εναρμονιστεί δειλά δειλά με την εποχή που διανύουμε, τουλάχιστον θερμοκρασιακά. Ήδη στα προγνωστικά μοντέλα διαφαίνεται πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 20 βαθμών, καθώς θα κατέλθουν ψυχρές αέριες μάζες Σιβηρικής προέλευσης. Το πόσο σημαντική όμως θα είναι η πτώση αυτή και αν καταφέρει τελικά να συνδυαστεί με αξιόλογα φαινόμενα θα το ξέρουμε τις επόμενες ημέρες.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση