Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτή είναι η πόλη με τις περισσότερες καφετέριες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 10:24 Αυτή είναι η πόλη με τις περισσότερες καφετέριες

Έσπασε το «φράγμα» των 2.000 επιχειρήσεων καφέ και εστίασης στο νομό Λάρισας...

Αναμφίβολα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας τόσο στη Λάρισα, όσο και σε περιοχές του νομού, είναι η ενασχόληση με τους τομείς της εστίασης και των καφέ – μπαρ.

Ως «πόλη του καφέ» καταγράφουν τη Λάρισα οι ντόπιοι, όπως και οι επισκέπτες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαφημίζουν τη ζωντάνια της κίνησης στους πεζοδρόμους και στις πλατείες από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Βέβαια, τα χρόνια της κρίσης άφησαν αποτύπωμα και στη συγκεκριμένη μορφή επιχειρηματικότητας, όμως αυτή δεν παύει να συγκινεί κυρίως νεότερους συμπολίτες οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν επαγγελματικά.

Παράλληλα, τα καφέ – μπαρ και η εστίαση συντηρούν χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες είτε έχουν απευθείας εισοδήματα από τους συγκεκριμένους τομείς, είτε εργάζονται σε παρεμφερείς χώρους όπως τροφοδοσία, πρώτες ύλες, υπηρεσίες κλπ.

Σ’ αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον ένα ακόμη φαινόμενο που καταγράφεται τα τελευταία – κυρίως – χρόνια, και δεν είναι άλλο από την «αποκέντρωση» καφετεριών, οι οποίες ανοίγουν σε κεντρικούς δρόμους των συνοικιών με προτίμηση στις οδούς που αποτελούν εισόδους – εξόδους της πόλης π.χ. Βόλου, Φαρσάλων, Ιωαννίνων, Καρδίτσης κλπ.

Αυτή η εξέλιξη συμπυκνωμένα εξηγείται λόγω του κορεσμού που καταγράφεται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, στη δυνατότητα να αναπτυχθεί μία επιχείρηση καφέ σε μικρότερους χώρους και με σαφώς χαμηλότερα κόστη, η δυνατότητα πιο άνετης στάθμευσης αυτοκινήτων που διευκολύνει την πρόσβαση πελατών κ.α.

Η larissanet παρουσιάζει στοιχεία, τα οποία βασίζονται στο Επιμελητήριο Λάρισας, σχετικά με τον αριθμό επιχειρήσεων που έχουν ως δραστηριότητα την εστίαση και τα καφέ – μπαρ στο ν. Λάρισας.

Παράλληλα, «χαρτογραφεί» την κατάσταση στο Δήμο Λαρισαίων σε σχέση με την ανά περιοχή ανάπτυξη των συγκεκριμένων τομέων επιχειρηματικότητας.

Κλείνοντας, καταγράφει την πορεία εγγραφών – διαγραφών των τελευταίων ετών, δίνοντας το στίγμα της κινητικότητας που παρατηρείται.

Σημειώνεται ότι τα παρακάτω στοιχεία περιλαμβάνουν την χρονική περίοδο έως τα μέσα Οκτωβρίου 2019.

Η εικόνα στο ν. Λάρισας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Λάρισας συνολικά στο νομό υπάρχουν ενεργές 2.519 επιχειρήσεις και επιπλέον αυτών 70 υποκαταστήματα τα οποία ανάμεσα στις δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, ο οποίος αφορά υπηρεσίες Εστίασης. Αυτές οι 2.519 επιχειρήσεις μπορεί να δραστηριοποιούνται είτε αποκλειστικά ως εστιατόρια ή καφέ – μπαρ ή και τα δύο προηγούμενα ή να έχουν μια διαφορετική κύρια δραστηριότητα (π.χ. Κύρια δραστηριότητα λιανικό εμπόριο ειδών παντοπωλείου και Δευτερεύουσα δραστηριότητα λ.χ. παραδοσιακό καφενείο).

Ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων με Κύρια Δραστηριότητα εστίαση ή καφέ – μπαρ είναι 2.193 (σ’ αυτό το στοιχείο δεν προσμετρούνται τα υποκαταστήματα).

Η «χαρτογράφηση» στην πόλη της Λάρισας

Σε ότι αφορά τον Δήμο Λαρισαίων καταγράφονται 932 επιχειρήσεις με Κύρια Δραστηριότητα εστίαση ή καφέ – μπαρ. Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι 419 και τα καφέ – μπαρ 513.

Η κατανομή των επιχειρήσεων γίνεται με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης ή καφέ – μπαρ, φτάνουν τις 357 (εστίασης: 129, καφέ – μπαρ: 228), περιλαμβάνονται στον Ταχυδρομικό Κώδικά 41222. Αφορά ενδεικτικά την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των παρακάτω δρόμων: οδός Ιωαννίνων, οδός Ηρώων  Πολυτεχνείου έως διασταύρωση με Παναγούλη, οδός Παναγούλη, οδός Ολύμπου έως διασταύρωση με Βενιζέλου, οδός Βενιζέλου, οδός Καλλιθέας. Στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης βρίσκονται οι πλατείες Κεντρική, Ταχυδρομείου, Εβραίων Μαρτύρων και μεγάλο τμήμα του πεζοδρομημένου εμπορικού κέντρου.

Ο αμέσως μικρότερος αριθμός  – 143 επιχειρήσεων εστίασης ή καφέ – μπαρ (εστίασης: 65, καφέ – μπαρ: 78) – περιλαμβάνεται στον Ταχυδρομικό Κώδικα 41221. Αφορά ενδεικτικά την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των παρακάτω δρόμων: οδός Βενιζέλου προς το Φρούριο, οδός Γεωργιάδου έως διασταύρωση με οδό Αεροδρομίου, με όριο τις σιδηροδρομικές γραμμές και άνοδο από την οδό Βόλου και την οδό 23ης Οκτωβρίου έως την οδό Κύπρου στη διασταύρωση με την οδό Ολύμπου. Στην συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνονται ο Λόφος του Φρουρίου, μεγάλο τμήμα της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου, περιοχή ΑΤΑ κλπ.

Στη συνέχεια, 108 επιχειρήσεις εστίασης ή καφέ – μπαρ (εστίασης: 61, καφέ – μπαρ: 47) έχουν ως ένδειξη τον Ταχυδρομικό Κώδικα 41335. Αφορά το τμήμα της πόλης με τις συνοικίες Νεράιδα από την οδό Καρδίτσης και προς τις σιδηροδρομικές γραμμές, Ηπειρώτικα, Ανθούπολη, Χαραυγή, Πυροβολικά, Αβέρωφ, Νέα Πολιτεία, Τούμπα.

Καταγράφονται 71 επιχειρήσεις εστίασης ή καφέ – μπαρ (εστίασης: 37, καφέ – μπαρ: 34) με Ταχυδρομικό Κώδικα 41223. Αφορά ενδεικτικά τους παρακάτω δρόμους: οδός Παναγούλη προς συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου, οδός Κύπρου, οδός 23ης Οκτωβρίου έως σιδηροδρομικές γραμμές, οδός Παλαιολόγου έως  οδό Φαρσάλων,  περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού. Εντός αυτής βρίσκονται τμήματα του πεζοδρομημένου εμπορικού κέντρου, της συνοικίας Αγίου Κωνσταντίνου, της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου κλπ.

Στον Ταχυδρομικό Κώδικά 41336 περιλαμβάνονται 59 επιχειρήσεις εστίασης ή καφέ – μπαρ (εστίασης: 32, καφέ – μπαρ: 27). Ο συγκεκριμένος Ταχυδρομικός Κώδικας αφορά τις συνοικίες Νέα Σμύρνη, τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού, συνοικία Αγίου Γεωργίου με κατεύθυνση προς την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου.

Έχουν εγγραφεί 52 επιχειρήσεις στον Ταχυδρομικό Κώδικα 41334 (εστίασης: 23, καφέ – μπαρ 29). Στην συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνονται οι συνοικίες Φιλιππούπολη, Λιβαδάκι, Άγιος Θωμάς, Νεάπολη.

Κλείνοντας, στον Ταχυδρομικό Κώδικα 41447 καταγράφονται 35 επιχειρήσεις εστίασης ή καφέ – μπαρ (εστίασης: 19, καφέ – μπαρ: 16). Αφορά την περιοχή με όριο τις οδούς Γεωργιάδου και Καλλιθέας, στην οποία περιλαμβάνονται οι συνοικίες Αμπελόκηποι, Ιπποκράτης, Παπασταύρου.

Εγγραφές – Διαγραφές

Σε ότι αφορά τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων ισχύουν τα εξής δεδομένα:

Στις εγγραφές λαμβάνεται υπόψη η Ημερομηνία Ίδρυσης στη ΔΟΥ και όχι η Ημερομηνία Εγγραφής στο Επιμελητήριο, η οποία είναι – κατά κανόνα -μεταγενέστερη.

Στις διαγραφές λαμβάνεται υπόψη η Ημερομηνία Διακοπής στη ΔΟΥ και όχι η Ημερομηνία Διαγραφής από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, η οποία είναι – κατά κανόνα – μεταγενέστερη.

Αναλυτικά, σε ότι αφορά επιχειρήσεις εστίασης στο ν. Λάρισας η κατάσταση ανά έτος έχει ως εξής:

2017: Εγγραφές- 39, Διαγραφές – 43

2018: Εγγραφές – 42, Διαγραφές – 36

2019: Εγγραφές – 32, Διαγραφές – 14**

Επιχειρήσεις εστίασης στο Δήμο Λαρισαίων*

2017: Εγγραφές – 27, Διαγραφές – 32

2018: Εγγραφές – 27, Διαγραφές – 22

2019: Εγγραφές – 23, Διαγραφές – 11**

Επιχειρήσεις Καφέ – Ποτά στο ν. Λάρισας

2017:  Εγγραφές – 72, Διαγραφές – 47

2018: Εγγραφές – 62, Διαγραφές – 42

2019: Εγγραφές – 45, Διαγραφές – 28**

Επιχειρήσεις Καφέ – Ποτά στο Δήμο Λαρισαίων*

2017: Εγγραφές – 49, Διαγραφές – 25

2018: Εγγραφές – 43, Διαγραφές – 23

2019: Εγγραφές – 28, Διαγραφές – 18**

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως σχετικά με τις επιχειρήσεις εστίασης το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά το 2017 (διαγράφηκαν περισσότερες σε σχέση με αυτές που εγγράφηκαν) τόσο στο ν. Λάρισας, όσο και στον Δ. Λαρισαίων. Αυτή η εικόνα και στις δύο περιπτώσεις αντεστράφη το 2018 (περισσότερες εγγραφές σε σχέση με τις διαγραφές).

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις καφέ – μπαρ τόσο στο ν. Λάρισας, όσο και στο Δήμο Λαρισαίων στα έτη 2017 και 2018 οι εγγραφές είναι σταθερά περισσότερες απ’ ότι οι εγγραφές.

*Δεν περιλαμβάνονται Κοιλάδα και Γιάννουλη.

**Τα στοιχεία για το 2019 είναι ενδεικτικά, καθώς κάθε χρόνο είθισται το μεγαλύτερο μέρος των διαγραφών να γίνονται προς το τέλος του έτους.

Σωτ. Γιαννακόπουλος: Αναδείχθηκε η ανάγκη  για επιχειρηματικότητα με χαμηλό κεφάλαιο

Με θετικό πρόσημο αξιολογεί τη στροφή προς τη συγκεκριμένη μορφή επιχειρηματικότητας (εστίαση, καφέ – μπαρ) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, αν και προσθέτει ότι η αναθέρμανση του οικονομικού κλίματος θα πρέπει να οδηγήσει σε τομείς όπως η Παραγωγή, η Μεταποίηση και η Εξωστρέφεια.

«Μέσα στην κρίση αναδεικνύεται η ανάγκη για επιχειρηματικότητα με χαμηλό κεφάλαιο. Αυτό δείχνει την ανάγκη του κόσμου για επιχειρηματικότητα» τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος και προσθέτει πως «είναι καλό δείγμα ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις εστίασης μετά την πτώση που καταγράφηκε κατά τα χρόνια της κρίσης».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αποδίδει στην αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας τη συγκεκριμένη στροφή αν και εκφράζει την ελπίδα για μεγαλύτερες επενδύσεις σε ότι αφορά τους τομείς της Μεταποίησης, της Παραγωγής και της Εξωστρέφειας. Για να γίνει αυτό, επισημαίνει, ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες, βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος κλπ.

Σε ότι αφορά την «αποκέντρωση» επιχειρήσεων εστίασης και κυρίως καφέ σε περιφερειακές περιοχές ο Σωτήρης Γιαννακόπουλος αξιολογεί θετικά την συγκεκριμένη κίνηση, καθώς υπάρχει υπερκορεσμός στο Κέντρο, ενώ με αυτόν τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν και άλλα τμήματα της πόλης. Μάλιστα, θεωρεί πως οι πεζοδρομήσεις, οι μονοδρομήσεις και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας οδηγούν ένα ποσοστό των πολιτών προς τις συνοικίες.

Του Γιάννη Ανδρεάκη

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET