Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής στην Αταλάντη ζητάει ο Γιάννης Σαρακιώτης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 19:25 Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής στην Αταλάντη ζητάει ο Γιάννης Σαρακιώτης

Τι αναφέρει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη…

Σε ένα θέμα, που απασχολεί τους κατοίκους της Λοκρίδας επανέρχεται με νέα ερώτησή του ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης (προηγούμενη ερώτηση: υπ’ αριθ. 6067 στις 9 Ιουλίου 2016).

Μεταφέροντας την αγωνία φορέων και πολιτών του Δήμου Λοκρών, καθώς και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Σαρακιώτης επιδιώκει την αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην περιοχή της Λοκρίδας.

Συγκεκριμένα, στη ερώτησή του παραθέτει μία σειρά αντικειμενικών στοιχείων, που σχετίζονται με τη γεωγραφική ιδιομορφία της περιοχής, το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και την ύπαρξη μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ζητάει από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Σαρακιώτη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Αναβάθμιση του υφισταμένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία»

Πολλές είναι οι περιπτώσεις περιοχών ανά την πολύπαθη από πυρκαγιές και εμπρησμούς Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος που χαρακτηρίζονται από μέσου κινδύνου ως εξαιρετικά επικίνδυνες. Ορισμένες εξ αυτών των ιδιαίτερης γεωμορφολογίας εκτάσεων και εδαφών, είναι και περιοχές που συνθέτουν τον Καλλικρατικό Δήμο Λοκρών.

Ένα Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας χώρου ευθύνης 614,7 τ.χλμ., σε μία επαρχία με κατά 60% περίπου ημιορεινό έδαφος, περίπου 20% ορεινό και περίπου 20% πεδινό. Σημειώνεται ότι περιοχές του Δήμου Λοκρών όπως η Αταλάντη, η Μαλεσίνα, η Λάρυμνα και το Μαρτίνο, απέχουν από την έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας (στην οποία διοικητικά και οργανικά υπάγεται σήμερα το υφιστάμενο κλιμάκιο) περίπου 80 χλμ., 95 χλμ., 101 χλμ. και 92 χλμ. αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, το σύνολο των ανωτέρω αναφερομένων χιλιομετρικών αποστάσεων εκτιμάται ότι αποτελεί επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα για την εκ μέρους επικουρικών πυροσβεστικών δυνάμεων ταχεία και άμεση αντίδραση, σε περίπτωση εμφάνισης ενός σοβαρού περιστατικού.

Ο ανωτέρω Δήμος έχει 19.623 κατοίκους (στοιχεία απογραφής 2011) και αποτελείται από επιμέρους περιοχές (σ.σ. Θεολόγος, Λιβανάτες, Αρκίτσα, Σκάλα Αταλάντης) που προσελκύουν εξαιρετικά υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, είναι γνωστή η πολυδιάστατη προοπτική ανάπτυξης πτυχών του εν λόγω κλάδου (π.χ. παραθεριστικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, κ.α.), στοιχείο το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση του ανωτέρω πληθυσμιακού αριθμού, έχει ήδη μεγιστοποιήσει και θα συνεχίσει προοδευτικά να μεγιστοποιεί τις υφιστάμενες ανάγκες, ιδίως κατά την εαρινή περίοδο, για να καθίσταται εφικτή και αποτελεσματική η κάλυψή τους με άλλες συμπληρωματικές λύσεις (π.χ. μεταθέσεις).

Εντός του τομέα ευθύνης του υφισταμένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου, βρίσκεται και ο 4.000 στρεμμάτων οικισμός του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (Ο.Σ.Μ.Α.Ε.Σ.), στον οποίο υπάρχουν 1.500 κατοικίες μέσα σε μία αμιγώς δασώδη έκταση. Επιπροσθέτως, στον τομέα ευθύνης του εν λόγω Πυροσβεστικού Κλιμακίου περιλαμβάνονται πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (βλ. ΛΑΡΚΟ, ΑΤΛΑΣ ΤΕΪΠΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ), καθώς και πλήθος μικρότερων βιομηχανιών και βιοτεχνιών, με ιστορικό μεγάλων και σοβαρών συμβάντων όπου χρειάστηκαν αυξημένες ενισχύσεις από τις όμορες Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την αριθ. 12798 Φ.109.1/19-05-1998 (Β’ 533) Υπουργική Απόφαση «Ίδρυση Πυροσβεστικών Κλιμακίων και Αερομεταφερομένων Πεζοπόρων Τμημάτων» δεν ορίζεται οργανική δύναμη για τα πυροσβεστικά κλιμάκια, τα οποία υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (εν προκειμένω της Π.Υ. Λαμίας), ως αναφέρεται εντός της από 4 Ιουλίου 2016 απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 6067/09-06-2016 υποβληθείσας ερώτησής μου.

Τα ανωτέρω επ’ ουδενί αποτελούν μία δέσμη έωλων ισχυρισμών που υπακούν στην αναγκαιότητα υπεράσπισης τοπικών συμφερόντων χωρίς καμία αντικειμενική βάση, αφού ακόμη και η αρμόδια υπηρεσία (Δασαρχείο) λαμβανομένων υπ’ όψιν των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 575/1980 (Α’ 157/09-07-1980) «Περί Κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 998/1979 (Α΄289/29-12-1979) «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας», συγκαταλέγει και χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη την περιεχόμενη στον ανωτέρω Δήμο περιοχή της Αταλάντης.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Α)Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να προβεί στην αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Αταλάντης;

Β)Πως προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες επιχειρησιακές ανάγκες;

Ο ερωτών βουλευτής

Σαρακιώτης Ιωάννης

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com