Δήμος Λαμιέων: Γεγονός το «Δίκτυο Θερμοπυλών»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 07:40 Δήμος Λαμιέων: Γεγονός το «Δίκτυο Θερμοπυλών»

Προσωπικότητες διεθνούς κύρους για την προετοιμασία των εορτασμών των 2.500 χρόνων της ιστορικής μάχης και όχι μόνο. Συνεργασία ζήτησε ο Δήμαρχος – Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση…

Πέρασε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημιουργία «Δικτύου Θερμοπυλών» ενόψει του εορτασμού των 2.500 χρόνων από την ιστορικότερη μάχη που διεξήχθη το 480 π.Χ. στα στενά των Θερμοπυλών.

Πρόκειται για μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με τον πλήρη τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2500 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» για συντομία (διακριτικός τίτλος) «Δίκτυο Θερμοπυλών», που θα απαρτίζουν  ο Δήμος Λαμιέων, ο Δήμος Αλιάρτου –Θεσπιέων, ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Επιδίωξη του Δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου είναι να ενταχθεί σε αυτή τη προσπάθεια και ο δήμος της Σπάρτης.

Στο Διοικητικό της συμβούλιο θα υπάρχουν μεταξύ άλλων, άνθρωποι διεθνούς κύρους, προσωπικότητες που θα εξασφαλίζουν την προώθηση του σκοπού του Δικτύου, που είναι η απόδοση τιμών στους προγόνους μας και η παγκόσμια προβολή των μελών του δικτύου που θα έχει έδρα το Δήμο Λαμιέων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος περιέγραψε το «Δίκτυο» ως «μία κίνηση απέναντι στη λήθη, μια μάχη απέναντι στην λησμονιά, μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε αυτό το εθνικό μας χρέος και μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε συνεχώς στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς του τόπου, το που πρέπει να φτάσουμε, καθώς τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια μπορεί να είναι ένας σταθμός, όμως το χρέος απέναντι στην περιοχή και σε αυτούς που θυσιάστηκαν δεν μπορεί να ξεχρεωθεί με κάποιες απλές εκδηλώσεις ή περιστασιακές προσπάθειες».

Επιγραμματικά αναφέρθηκαν ενέργειες όπως η ανάδειξη ευρύτερα του αρχαιολογικού χώρου, οι ανασκαφές που πρέπει να γίνουν και το θεματικό πάρκο που θα πρέπει κάποτε να ξεκινήσει. Σαν πρώτο βήμα αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνει ακριβής τοπογράφηση της περιοχής και καταγραφή των ερειπίων αρχαίων και νεωτέρων, της πανίδας, των πηγών και της γεωλογικής ιδιοσυγκρασίας της, ενώ σαν δεύτερο βήμα, να διευκρινιστεί και να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικα ο κ. Καραΐσκος «είναι ανεπίτρεπτο μνημεία σαν την πηγή του Λεωνίδα ή το τείχος των Φωκέων να διεκδικούνται από ιδιώτες».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, συμφώνησαν με την ανάδειξη των Θερμοπυλών συγχρόνως ως τόπος της ιστορικής μάχης, αλλά και ως τόπος με ξεχωριστές ιαματικές πηγές, ωστόσο με εξαίρεση την παράταξη «Λαμία στο Κέντρο» καταψήφισαν την πρόταση ίδρυσης.

Οι βασικοί προβληματισμοί ήταν σχετικά με τη διαφάνεια και τον έλεγχο μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρίας, ενώ τονίσθηκε η ύπαρξη νομικών προσώπων του Δήμου που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ίδια πρωτοβουλία. Από την πλευρά του κ. Σταυρογιάννη τονίσθηκε επίσης η αναγκαιότητα πρόβλεψης ειδικού κωδικού στον νέο προϋπολογισμό με πολλά χρήματα που θα φέρουν αντίστοιχα «πολλά οφέλη για τον τόπο».

Στα παραπάνω ερωτήματα ο Δήμαρχος απάντησε αρχικά με τη λέξη «Συνεργασία», ασπάστηκε τις επιφυλάξεις επαναλαμβάνοντας ότι και το δικό του ζητούμενο είναι η διαφάνεια, ενώ συμφώνησε για την πρόβλεψη σημαντικής χρηματοδότησης της προσπάθειας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά για το Δήμο Λαμιέων και τα υπόλοιπα μέλη του «Δικτύου».

Σημειώνουμε ότι η διάρκεια του «Δικτύου» θα είναι τα 10 έτη με δυνατότητα παράτασης κατόπιν απόφασης της γενικής του συνέλευσης.

Πρώτο βήμα θα είναι η ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα καθορίσει το πρόγραμμα και τις δράσεις και θα προτείνει στα Δημοτικά Συμβούλια (και την Περιφέρεια) το περιεχόμενο των προγραμματικών συμβάσεων για τη στήριξη μιας πολύ σημαντικής διοργάνωσης που δε θα εξαντληθεί μόνο στην επέτειο του 2020.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση