«Ενεργειακή Κοινότητα Λαμίας»: Με στόχο ένα καλύτερο περιβάλλον και οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 12:59 «Ενεργειακή Κοινότητα Λαμίας»: Με στόχο ένα καλύτερο περιβάλλον και οικονομία

Ιδρύεται αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με μετόχους τη ΔΕΥΑΛ και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Την ίδρυση της «Ενεργειακής Κοινότητας Λαμίας», αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων στη μαραθώνια συνεδρίασή του την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, ιδρύεται αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού που στόχο έχει την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα.

Όπως περιέγραψε ο κ. Καραΐσκος στις βασικές επιδιώξεις είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, με θετικά αποτελέσματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στο ταμείο του Δήμου και φυσικά του καταναλωτή πολίτη.

Τις απόψεις του γύρω από τη αναγκαιότητα ίδρυσης «Ενεργειακής Κοινότητας» ο κ. Καραΐσκος τις είχε καταθέσει με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε στο κτίριο της ΔΕΥΑΛ νωρίτερα από την ΚΕΔΕ και το Δήμο Λαμιέων με τίτλο: «Ενεργειακές Κοινότητες Σύγχρονες Προκλήσεις στον Ενεργειακό Τομέα (Πρακτικές – Καινοτόμα εργαλεία)».

Θυμηθείτε τις δηλώσεις του κ. Καραΐσκου:

Στα επιμέρους, γύρω από την σύσταση της «Ενεργειακής Κοινότητας», ο Δήμαρχος Λαμιέων κατέθεσε την άποψή του για την ανάγκη συγκέντρωσης δυνάμεων, με στόχο την οργάνωση της μέσω ενός Επιχειρηματικού-Τεχνολογικού πλάνου, την ανάπτυξη τεχνολογικής επάρκειας και τη χρηματοδότηση των δράσεων της είτε μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 είτε από άλλους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την ενέργεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, θα αξιοποιηθούν άμεσα πόροι του ΕπΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων και έργων που εμπίπτουν στους σκοπούς των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Υπέρ της σύστασης «Ενεργειακής Κοινότητας Λαμίας», ψήφισε και ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης και η παράταξή του, υπενθυμίζοντας τις ενέργειές τους για το συγκεκριμένο θέμα και με το «Σύμφωνο Δημάρχων». Ομοίως η παράταξη του κ. Στασινού και του κ. Στάικου. Καταψήφισε η παράταξη του κ. Κυριακάκη και του κ. Δελιχά.

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Λαμίας» θα αποτελείται από, το Δήμο Λαμιέων (με ποσοστό 40%), τη ΔΕΥΑΛ, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και τη «Μονομετοχική Δημοτική ΑΕ» (Χώροι Στάθμευσης Λαμίας) ως νομικά πρόσωπα του ίδιου του Δήμου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση