Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΠΑ και αρχαιολογικοί χώροι στην ατζέντα του Θέμη Χειμάρα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 16:19 ΕΣΠΑ και αρχαιολογικοί χώροι στην ατζέντα του Θέμη Χειμάρα

Συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα Διαρθρωτικών Νίκη Δανδόλου και ερωτήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για την Αρχαία Μελιταία και το Κάστρο Λαμίας…

Προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας στην Ειδική Γραμματέα Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΤΠΑ, ΤΣ, ΕΚΤ) Νίκη Δανδόλου, πραγματοποίησε την Πέμπτη (31/10) ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Θέμης Χειμάρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Χειμάρας συζήτησαν για την πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και τους στόχους της επόμενης περιόδου 2021-2027.

«Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη υλοποίησής του, έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της χώρας και ιδιαίτερα στην επιχειρηματικότητα», παρατηρεί ο Φθιώτης βουλευτής και σημειώνει: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της Φθιώτιδας απαιτούν άμεσες λύσεις, με ενίσχυση της ρευστότητας και σύγχρονα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Μόνο με συντονισμένη προσπάθεια από όλους, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Να σημειώσουμε ότι με ημερομηνία 31/10/2019 ο κ. Χειμάρας κατέθεσε δύο ερωτήσεις προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη διεξαγωγή ερευνών στο χώρο της Μελιταίας Δομοκού, αλλά και για την επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου στο Κάστρο Λαμίας.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο των δύο ερωτήσεων:

ΕΡΩΤΗΣΗ  Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: «Διεξαγωγή ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο της Μελιταίας Δομοκού.»

Στο οροπέδιο του Δομοκού, στους βόρειους πρόποδες του όρους Όθρυς εντοπίζεται η αρχαία Μελιταία, μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις του νομού Φθιώτιδας.

Η Μελιταία άκμασε από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή. Από τον 4ο αι. π.Χ. συμμετείχε ενεργά στη Δελφική Αμφικτιονία αποστέλλοντας τον ένα από τους δύο ιερομνήμονες που εκπροσωπούσαν την Αχαΐα Φθιώτιδα. Κατά τη διάρκεια του Λαμιακού Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις μετέφεραν στην καλά οχυρωμένη πόλη της Μελιταίας τον εξοπλισμό τους, ενώ από τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. εισέρχεται στους κόλπους της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Το 217 π.Χ. ο Φίλιππος ο Ε' ύστερα από μια αιφνιδιαστική επίθεση απέτυχε να καταλάβει την πόλη εξαιτίας του μεγάλου ύψους των τειχών της. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Καρακάλλα, αρχές 3ου αι. μ.Χ., έφερε τον τίτλο "Σεβαστή", τίτλος που τον κατείχαν λίγες πόλεις, όπως η Λάρισα, δείγμα της δύναμης που είχαν αποκτήσει οι πόλεις αυτές εκείνη την εποχή.

Κατάλοιπα της αρχαίας οχύρωσης καθώς και αρχιτεκτονικά λείψανα παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση στα ανατολικά της σύγχρονης ομώνυμης Κοινότητας. Η περιοχή έχει να αναδείξει αξιόλογες αρχαιότητες οι οποίες κλιμακώνονται από την αρχαιότερη νεολιθική μέχρι και του ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως νεολιθικά ειδώλια και εργαλεία, επιτύμβιες στήλες και ταφικά σήματα από τα νεκροταφεία της πόλης, γλυπτά και επιγραφές.

Για το λόγο αυτό, χρήζει άμεσης συστηματικής έρευνας και ανάδειξης καθώς μαστίζεται από την αρχαιοκαπηλία, ενώ υπάρχουν ορατές ενδείξεις ύπαρξης αρχαίου Θεάτρου. Η σημασία της έρευνας αυτής είναι πολύ μεγάλη και πολυδιάστατη, καθώς, εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του θεάτρου της αρχαίας Μελιταίας, αυτό θα αποτελέσει το πρώτο για τον νομό Φθιώτιδας και ένα από τα λίγα θέατρα που έχουν εντοπιστεί και ερευνηθεί στην Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα.

Ο εντοπισμός, η ανασκαφή και η μελλοντική ανάδειξη του Θεάτρου θα συμβάλει καταλυτικά σε πολλούς τομείς την τοπική και όχι μόνο κοινότητα, καθώς αυτό Θα αποτελέσει πόλο έλξης για μελλοντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Φθιώτιδα Θα προστεθεί στο πολιτιστικό δίκτυο της περιοχής, ενώνοντας πολιτισμικά τη Θεσσαλία με τη Φθιώτιδα και τη νότια Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διενέργεια νέων ερευνών στον αρχαιολογικά χώρο της Μελιταίας Δομοκού ώστε να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός θησαυρός της περιοχής καθώς και να προβεί σε ενέργειες για τη φύλαξη και την προστασία του χώρου;

ΕΡΩΤΗΣΗ  Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: «Επαναλειτουργία αναψυκτήριου στο Κάστρο Λαμίας.»

Δεδομένης της ευαισθησίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πολιτισμού και Αθλητισμού τόσο για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όσο και για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τον πολιτιστικό τουρισμό, είναι κοινή πεποίθηση ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, το οποίο χωροθετείται σε έναν στρατηγικής σημασίας λόφο που εποπτεύει ολόκληρη την πόλη και τις εκβολές του Σπερχειού, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα τοπόσημο της Φθιώτιδας και σε πόλο έλξης επισκεπτών.

 Στην επίτευξη αυτού του σκοπού, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά διοργανώσεις εκδηλώσεων όπως ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, οργάνωση συνεδρίων, ομιλιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας καθώς και η λειτουργία ενός σύγχρονου αναψυκτήριου στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου. Οι ενέργειες αυτές θα αποτελέσουν κίνητρα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη της πόλης, ώστε να επισκεφθεί το Κάστρο και το Μουσείο, συνδυάζοντας την ξενάγηση στις αρχαιότητες με την ψυχαγωγία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την οργάνωση εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικά Μουσείο Λαμίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας;

2. Το υφιστάμενο ανενεργό αναψυκτήριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού; Το διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων; Εάν ναι, υπάρχει σχεδιασμός για να επαναλειτουργήσει, αφού πρώτα εκσυγχρονισθεί;

3. Εάν όχι, μήπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να επιδιώξει να περιέλθει στην κυριότητα ή τουλάχιστον στη διαχείρισή του;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας