Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαγγελματίες προσοχή! «Βροχή» τα τηλέφωνα από απατεώνες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 08:06 Επαγγελματίες προσοχή! «Βροχή» τα τηλέφωνα από απατεώνες

Προσποιούνται γνωστούς επιχειρηματίες και εφόσον ζητήσουν κάποιο προϊόν, ισχυρίζονται λάθος στην ηλεκτρονική καταβολή εμβάσματος για την πληρωμή του…

Βροχή πέφτουν τα τηλεφωνήματα απατεώνων τις τελευταίες ημέρες με το γνωστό κόλπο του λάθους ηλεκτρονικού εμβάσματος.

Μετά τις υποθέσεις στη Λαμία και τη Φθιώτιδα που αποκάλυψε το LamiaReport, σειρά είχε η Βοιωτία και επιχειρηματίες σε διάφορες περιοχές της.

Σε μία από αυτές στη Θήβα, απατεώνας προσπάθησε να ξεγελάσει 62χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίου. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη κομπίνα δε βασίζεται μόνο στην ανωνυμία των αριθμών και στην όχι άμεση διασταύρωση των εμβασμάτων, αλλά και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν καταγγέλλουν την απάτη, ειδικά αν δεν την πατήσουν. Κάτι τέτοιο βέβαια δυσχεραίνει τη συλλογή στοιχείων από την αστυνομία, καθώς σε κάθε περίπτωση ο απατεώνας παρουσιάζει κάποιο λογαριασμό όπου θα έμπαινε η «επιστροφή».

Στην ανωτέρω περίπτωση ο απατεώνας προσποιήθηκε γνωστό φαρμακοποιό της πόλης ο οποίος και ζήτησε 650 λίτρα πετρέλαιο για το σπίτι του. Κλείνοντας την καταβολή του ποσού που ανερχόταν στα 689 ευρώ, ηλεκτρονικά, λίγη ώρα αργότερα ο απατεώνας έστελνε στον πρατηριούχο μήνυμα μέσω Viber, με πλαστή βεβαίως απόδειξη internet banking, αξίας 6.890 ευρώ.

Όπως συμβαίνει στο σενάριο, ζήτησε να του καταβληθεί ηλεκτρονικά η διαφορά. Εντωμεταξύ όμως ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου είχε τηλεφωνήσει στο φαρμακοποιό ο οποίος με έκπληξη ενημέρωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε συναλλαγή.

Θα επαναλάβουμε ότι, όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε οποιαδήποτε συναλλαγή είναι να γίνει εξ αποστάσεως ακόμη και αν είναι πολύ γνωστός μας. Εκτός βέβαια αν πρώτα διασταυρώσουμε ότι πράγματι στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο άνθρωπος που γνωρίζουμε…