Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ είναι εκτός ελέγχου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 18:44 Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ είναι εκτός ελέγχου

Η εταιρεία είναι ο πρώτος οφειλέτης της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα, χρωστάει 330 εκατ., σχολίασε ο υπουργός

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει ριζικές λύσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων, με ρεαλισμό όμως και στηριγμένη στα πραγματικά στοιχεία», διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γ, Μουλκιώτη, για την πορεία της ΛΑΡΚΟ και την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Αναφερόμενος πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, ενημέρωσε ότι από την πρώτη στιγμή ζήτησε να καταλογιστούν ευθύνες και αυτή την ώρα εξελίσσονται οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση. «Η επιχείρηση αυτή είναι μία επιχείρηση που πάσχει ποικιλοτρόπως. Δηλαδή προσπαθώ να βρω ένα σημείο το οποίο να το αναδείξω ως παράδειγμα επιτυχούς λειτουργίας αυτής της επιχείρησης και δεν μπορώ να βρω. Και επομένως, δυστυχώς, οφείλω να πω ότι και τα ατυχήματα που έχουν γίνει παρά τους ελέγχους οφείλονται και αυτά σε έναν βαθμό στην απαξίωση της εταιρείας, στην αδυναμία της να προχωρήσει μπροστά και να συντονιστεί με τους ρυθμούς της εποχής. Και θύματα τελικά, κυριολεκτικώς όμως θύματα, δυστυχώς, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Εξήγησε ότι η εταιρεία αυτή, είναι ο πρώτος οφειλέτης της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα, χρωστάει 330 εκατ. Και της έχει επιδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ αμετάκλητα να δώσει πίσω στο Δημόσιο 165 εκατ. ευρώ από παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Συνέχισε λέγοντας πως αυτή η εταιρεία είναι μία εταιρεία για την οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι ρυπαίνει τον Ευβοϊκό κόλπο, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον ερωτώντα βουλευτή: "Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Δυστυχήματα, χρέη στη ΔΕΗ, παράνομες κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος και δεν μπορεί, καταγγελίες για περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δε νομίζετε και εσείς, όλοι οι βουλευτές της περιοχής ότι πρέπει να δούμε το θέμα όπως το αντιμετωπίζουμε παντού, για όλες τις άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα;».

"Εμείς θα αγωνιστούμε για να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι νομικώς βάσιμη, στέρεα, για να μην αμφισβητηθεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες και από την άλλη πλευρά, μια λύση η οποία θα είναι ελκυστική για επενδυτές», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης καταλήγοντας την τοποθέτησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ