Ο Γιάννης Οικονόμου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 18:56 Ο Γιάννης Οικονόμου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ως κορυφαία στιγμή στην κοινοβουλευτική διαδικασία και ως ένα σημαντικό γεγονός για τον ίδιο περιέγραψε ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας τη διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Σήμερα ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή της μέχρι τώρα κοινοβουλευτικής μου παρουσίας. Είχα την χαρά και την τιμή, ως βουλευτής να συμμετάσχω στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που λαμβάνει χώρα μια φορά κάθε 10 χρόνια περίπου. Προηγήθηκε μια εβδομάδα συνεδριάσεων και συζητήσεων στην ολομέλεια κατά τη διάρκεια της οποία είχα τη δυνατότητα να μιλήσω για τις σχέσεις εκκλησιάς και κράτους.

Είναι γεγονός ότι με ευθύνη της προηγούμενης πλειοψηφίας χάσαμε την ευκαιρία να δώσουμε στη χώρα ένα Σύνταγμα πλήρως "συντονισμένο" με τις ανάγκες που ανέδειξε η κρίση και με τις προκλήσεις των καιρών που έρχονται. Για μια ακόμη φορά δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν πήραμε τολμηρές αποφάσεις σε σχέση με την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και δεν αλλάξαμε διατάξεις που δημιούργησαν προβλήματα και στρεβλώσεις στον χαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Ακόμη και έτσι όμως με τις αλλαγές που ψηφίσαμε σήμερα το πολιτειακό μας σύστημα έκανε βήματα μπροστά:

Εξασφαλίζεται η δυνατότητα στους Έλληνες που μένουν εκτός της χώρας να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Κατοχυρώνεται η υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης  ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Αποσυνδέεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι η ασυλία των πολιτικών προσώπων θα ισχύει μόνο για θέματα που αφορούν την πολιτική του δράση και όχι για "πράξεις" που δεν συνδέονται με αυτή.

Διατηρείται το πλαίσιο σχέσεων Πολιτείας και Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας, και φυσικά η υπεράσπιση της ελεύθερης θρησκευτικής επιλογής για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Όλες οι συζητήσεις και οι τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος ήταν υψηλού επιπέδου και προήγαγαν τον κοινοβουλευτισμό . Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ενισχύει θεσμικά τη Δημοκρατία μας.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση