Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην εκδήλωση μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 08:01 Στην εκδήλωση μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Κεντρικός ομιλητής ο Σάββας Καλεντερίδης…

Σε μια σεμνή και συνάμα διδακτική εκδήλωση μνήμης και Ιστορίας των Ποντίων, παρέστη το απόγευμα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στο πλαίσιο της συμπληρώσεως 100 ετών από την Γενοκτονία των Ποντίων, παρουσία πολλών πολιτών της Λαμίας, Ποντίων στην καταγωγή, αλλά και φίλων των Ποντίων.

Τον Ποιμενάρχη μας συνόδευε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

Κεντρικός ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού ε.α, Γεωστρατηγικός αναλυτής, καταξιωμένος συγγραφεύς και εκδότης, ο οποίος παρουσίασε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό από των Ελλήνων τις κοινότητες με τίτλο: «Θράκη – Πόντος – Μικρά Ασία».

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαριστώντας από καρδιάς την Πρόεδρο της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος κα Συμέλα Τουμανίδου – Πατσινακίδου για την ευγενική πρόσκληση και αναφέρθηκε στην συνέχεια στα οφέλη της ήπιας πολιτιστικής επιδράσεως των μνημείων και γενικότερα των έργων πολιτισμού στην διαμόρφωση της Εθνικής και Πολιτισμικής συνείδησης ενός λαού.

Υπογράμμισε ότι ο ήπιος τρόπος είναι αυτός που χαρακτηρίζει την ζωή της Εκκλησίας και των μαρτύρων αφού, σύμφωνα με τον Απόστολο των Εθνών Μέγα Παύλο: «ἡ γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται.( Β΄ Κορ. 12,9).

Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ετόνισε ότι:

« Πολιτισμικά ο Ελληνισμός είναι εξαπλωμένος σε όλο τον κόσμο. Χρέος όλων ημών των νεοελλήνων είναι να προβάλλουμε αυτή την Πολιτισμική και Πολιτιστική ταυτότητα του Γένους μας».

Ακολούθως εκ μέρους της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος στον κ. Καλεντερίδη εδόθη δια χειρών του Ποιμενάρχου μας τιμητική πλακέτα για την εν γένει προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων κ. Δημήτριος Κυρίτσης και κα Αμαλία Ποντίκα, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, η τ. Αντιδήμαρχος κ. Βίβιαν Αργύρη, εκπρόσωπος του Ταξιάρχου Διοικητού του ΚΕΥΠ, αρκετοί εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες.

Πηγή: imfth.gr