Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 12:33 Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας πραγματοποιήθηκε, στη διάρκεια του πρώτου διδακτικού δίωρου, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και στις χαρές της ζωής, ατόμων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκέμβρη.

Οι εκπαιδευτικοί κ. Αλεξανδρή Στεργιανή, κ. Κατσαρή Κυριακή και κ. Γιακοβή Γιάννα επέλεξαν κατάλληλο υλικό, το οποίο προβλήθηκε στα παιδιά στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου. Με αφορμή το οπτικοακουστικό υλικό έγιναν ερωτήσεις και συζήτηση, με στόχο την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων αλλά και την καθοδήγηση για τη σωστή συμπεριφορά μας προς άτομα ΑμεΑ. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν:

  • βίντεο με νεογέννητο σκυλάκι χωρίς μπροστινά πόδια (εξέλιξη, ικανότητες)
  • βίντεο με κείμενο «Η Αργυρώ, ένα παιδί σαν εσένα» από βιβλίο Γλώσσας Γ΄ Τάξης
  • βίντεο « Παραολυμπιακοί αγώνες »
  • παρουσίαση από μαθητές/τριες ΣΤ΄ θεματικής εργασίας τους σε μορφή powerpoint
  • βίντεο με το τραγούδι "Renegades – X Ambassadors"

Πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι, μαζί με τον εκπαιδευτικό πληροφορικής κ. Μάνθο Αθανάσιο, τις προηγούμενες ημέρες αναζήτησαν υλικό για θέματα ατόμων ΑμεΑ. Στη συνέχεια δημιούργησαν την πολύ ενδιαφέρουσα προβολή διαφανειών powerpoint, την οποία παρουσίασαν στους συμμαθητές τους των μικρότερων τάξεων. Με την εργασία τους εντυπωσίασαν όλους όσους παρακολούθησαν, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς!

Όλοι μας μπορούμε να διευκολύνουμε με την συμπεριφορά μας την ομαλή ένταξη ατόμων ΑμεΑ στις κοινωνικές δομές, γιατί η μεγαλύτερη επιθυμία και προτεραιότητά τους είναι να μπορούν να ζουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα. Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ η σύγχρονη τεχνολογία (ηλ. καρέκλες σκάλας, ηλ. αμαξίδια, ράμπες σε κτίρια/χώρους αναψυχής, πρόσθετα μέλη με δυνατότητα κίνησης, υπολογιστές με ενεργοποίηση φωνής ή κίνησης, δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, κλπ).

Η ημέρα αυτή κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε κάποιους συνανθρώπους μας … συγγενείς/φίλους ή άγνωστους, παιδιά ή ενήλικες, οι οποίοι βρέθηκαν - κάποιοι εντελώς απρόσμενα - σε μια ιδιαίτερη θέση: ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ αλλά λόγω κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος. Κάποιες φορές η θέλησή τους για ζωή και η επανεκτίμησή της, τους ωθεί να κάνουν πράγματα που φαίνονται απίστευτα, που οι υπόλοιποι δεν θα τολμήσουν ποτέ!

Είναι ευθύνη όλων μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα ατόμων ΑμεΑ εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες υποδομές, αλλά κυρίως με την αποδοχή και θετική στάση μας όλες τις ημέρες του χρόνου...

Επιμέλεια κειμένου: Γιακοβή Γιάννα, Εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας και Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 18ου Δ. Σ. Λαμίας

α

Προσαρμοσμένη αναζήτηση