Χαλάει ο καιρός: Ερχονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 08:00 Χαλάει ο καιρός: Ερχονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες

Εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό θα έρθει από αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ένα εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό (μεγάλη έκταση της Ελλάδας θα καλύπτεται από χαμηλές πιέσεις) θα έρθει από αργά το βράδυ της Δευτέρας από τα δυτικά μας και θα προκαλέσει κακοκαιρία τουλάχιστον 2 ημερών, όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Πιο αναλυτικά ο Γιάννης Καλλιάνος ναφέρει σε ανα΄ρτησή του στο facebook.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Η μεταβολή του καιρού θα λάβει χώρα αρχικά από τα δυτικά της Ελλάδας αργά το βράδυ της Δευτέρας. Φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν εκεί οι πρώτες βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και θα επηρεάσουν το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων και της Δυτικής ηπειρωτικής χώρας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ

Τις επόμενες δύο ημέρες μετά την έναρξη των βροχοπτώσεων, δηλαδή την Τρίτη και την Τετάρτη, το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα καλυφθούν με χαμηλές πιέσεις οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας (κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, τόσο στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όσο και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές να επικρατήσει κακοκαιρία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες (καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά, τα νότια και τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα), οι ισχυροί νοτιάδες που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ

Κατά τη διάρκεια της ερχόμενης Τρίτης και Τετάρτης θα βρέχει κατά διαστήματα και στην Αττική. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Ο καιρός θα είναι βροχερός και απαραίτητο αξεσουάρ θα είναι η ομπρέλα μας. Δεν θα βρέχει συνεχόμενα και ισχυρά. Θα βρέχει όμως με εξάρσεις και υφέσεις για τουλάχιστον 2 ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη).

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΕΙΝΑ

Λόγω της μικρής σχετικά πτώσης της θερμοκρασίας, δεν θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα όπως πριν λίγες ημέρες. Θα χιονίσει όμως στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης περίπου πάνω από τα 900-1000 μέτρα.

ΑΝΕΜΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ

Οι άνεμοι θα πνέουν την τρίτη νοτιάδες και ιδιαίτερα ενισχυμένοι στο Αιγαίο με εντάσεις που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Τετάρτης όμως, στο βόρειο Αιγαίο, ο άνεμος θα στραφεί και θα πνέει από βόρειες διευθύνσεις και πολύ ενισχυμένος στα 7-8 και πιθανότατα οι ριπές του στα 9 μποφόρ στις βορειότερες περιοχές του Αιγαίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Φαίνεται ότι αρκετά μεγάλος όγκος νερού θα επηρεάσει την περιοχή της Θεσσαλίας κατά τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας, δηλαδή την Τετάρτη. Εκεί χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση που υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Θα παραμείνουν κάποια υπολείμματα της κακοκαιρίας και την Πέμπτη και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, όμως ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση συγκρίνοντας με το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, Βέβαια είναι πολλές ημέρες μετά μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και επομένως ίσως υπάρξουν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση