Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Η τάση του καιρού μέχρι τα Χριστούγεννα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 08:07 Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Η τάση του καιρού μέχρι τα Χριστούγεννα

Αλλαγή του σκηνικού πολλές φορές μέχρι τις γιορτές…

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ιταλία που σταδιακά θα κινηθεί ανατολικά θα επιδεινώσει τον καιρό στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας με βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.

Την Τρίτη η κακοκαιρία βαθμιαία θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα αρχικά στο Ιόνιο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο και από το βράδυ στην Θεσσαλία, Σποράδες, κεντρική Μακεδονία, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα. Επισημαίνεται, ότι στις ακτές των νομών Πιερίας, Λαρίσης και Μαγνησίας τα φαινόμενα θα είναι έντονα και με μεγάλη διάρκεια από τις βραδινές ώρες της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης και ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο Α-ΝΑ 5-6 ενισχυόμενοι τη νύχτα στα 7-8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στη Θεσσαλία, Σποράδες, δυτική και κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν ΝΔ 6-7 μποφόρ και στο βόρειο Α-ΒΑ 7-8 και τοπικά το πρωί 9 μποφόρ.

Την Πέμπτη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές το πρωί στο Αιγαίο και από το βράδυ στο Ιόνιο.

Την Παρασκευή θα έχουμε τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες το Σάββατο θα ενταθούν στις προαναφερόμενες περιοχές και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν ασθενείς βροχές, οι οποίες στη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-12 βαθμούς.

Την Τετάρτη προβλέπονται τοπικές ασθενείς βροχές που γρήγορα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση δε θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς.

Την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις με ασθενείς ΒΔ ανέμους και τη θερμοκρασία σε άνοδο να κυμαίνεται από 7-14 βαθμούς.

Την Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και στη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν βροχές. Με βροχερό καιρό θα ξεκινήσει το Σάββατο, αλλά από το μεσημέρι του Σαββάτου οι βροχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο.

Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα;

Όσον αφορά την προοπτική του καιρού για τη συνέχεια, από την Κυριακή 15 του μηνός καθώς και όλη την ερχόμενη εβδομάδα (15-20 του μηνός) θα επιστρέψουν στη χώρα μας οι ανοιξιάτικες συνθήκες, με ηλιοφάνεια, τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά, ασθενείς ανέμους και μέγιστη θερμοκρασία στους 18-20 βαθμούς. Πτώση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων (20-25 του μηνός) με τον καιρό να γίνεται πιο χειμωνιάτικος και να εναρμονίζεται στο κλίμα των ημερών.

Αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας προβλέπεται μετά τα Χριστούγεννα με πολικές αέριες μάζες να εισβάλλουν νοτιότερα στην Ευρώπη, χωρίς βέβαια να ξέρουμε από τώρα ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο προβάδισμα για χιονιάδες σε χαμηλά υψόμετρα έχει η βόρεια Ελλάδα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση