Γιώργος Πέτρος: «Λέω στα παιδιά µας να τολμούν...»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 09:58 Γιώργος Πέτρος: «Λέω στα παιδιά µας να τολμούν...»

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαµίας κ. Γιώργος Πέτρος παροτρύνει τους νέους μας να βάζουν στόχους και να κάνουν την υπέρβαση: «Λέω στα παιδιά μας να τολμούν γιατί μόνο έτσι µπορούµε να βγούμε από την κρίση και διότι σαν λαός, ότι έχουµε πετύχει το έχουµε πετύχει επειδή δεν φοβόµαστε»», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας για την Εσπερίδα «Προκλήσεις της Μεταµνηµονιακής Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας.

Μια ανεπανάληπτη κοινωνική δράση µε θέµα «Προκλήσεις της Μεταµνηµονιακής Ελλάδας: Παιδεία, Δηµόσια Τάξη, Δικαιοσύνη και Οικονοµία, ως Απαραίτητοι Παράγοντες Προόδου», πραγµατοποίησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαµίας την Παρασκευή 13 Δεκεµβρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήµου Λαµιέων, ανοίγοντας, µε αυτό τον τρόπο, έναν κύκλο αµφίδροµης επικοινωνίας µεταξύ πολιτών και Εισαγγελίας, έξω από τα γνωστά και καθιερωµένα πλαίσια.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν αφενός η ενηµέρωση των πολιτών της Φθιώτιδας σχετικά µε τις χρόνιες παθογένειες των θεσµών του ελληνικού κράτους, απότοκος των οποίων υπήρξε η οικονοµική κρίση των τελευταίων ετών, καθώς και τις απαραίτητες προϋποθέσεις και συνθήκες που πρέπει να δηµιουργηθούν, προκειµένου να καταστεί δυνατή η υπέρβασή της και, αφετέρου, η βράβευση των αριστούχων µαθητών των Γυµνασίων και Λυκείων του νοµού.

Στο πρώτο µέρος της εκδήλωσης, µιλώντας εκ µέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαµίας, ο προϊστάµενός της, κ. Γιώργος Πέτρος, µε πρωτοβουλία του οποίου οργανώθηκε η εν λόγω δράση, εξέφρασε την ευχή «τα παιδιά µας να προοδεύουν πάντα […] και να τολµούν, διότι σαν λαός, ότι έχουµε πετύχει το έχουµε πετύχει επειδή δεν φοβόµαστε» και προέτρεψε όλους, µικρούς και µεγάλους, «µε οδηγό τις αρχές των προγόνων µας, να προχωρούµε µπροστά».

Σε παρέµβασή του µέσω επιστολής που απέστειλε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, χαιρέτισε την πρωτοποριακή κοινωνική δράση του Εισαγγελέα κ. Πέτρου και τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Εισαγγελέας του Εφετείου Λαµίας, κ. Αχιλλέας Ζήσης ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκληµένους, µίλησε για την εξωστρέφεια που πρέπει να διέπει το θεσµό του Εισαγγελέα, τονίζοντας πως πρωταρχικός ίσως ρόλος του Εισαγγελικού Λειτουργού δεν είναι η τήρηση της νοµιµότητας, αλλά η πρόληψη του εγκλήµατος, η οποία επιτυγχάνεται µε την επαφή µε την κοινωνία, µε τους τοπικούς πολιτικούς και κοινωνικούς θεσµούς και κυρίως µε την επαφή µε τα παιδιά, στα οποία θα πρέπει να εµφυσήσουµε µια κουλτούρα που θα καθιστά την εφαρµογή των νόµων αποτελεσµατική.

Κεντρικοί οµιλητές της εκδήλωσης ήταν:

• Ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου – Ποινικής Δικονοµίας Ε.Κ.Π.Α. & Επισκέπτης Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Κύπρου, κ. Λεωνίδας Κοτσαλής

• Ο Διοικητής του Α.Τ. Λαµίας, κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής

• Η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθµιας & Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κ. Ελένη Μπενιάτα

• Ο Καθηγητής Οικονοµικής των Επιχειρήσεων & Αγορών Ε.Κ.Π.Α., κ. Παναγιώτης Αλεξάκης

Στην εισήγησή του, ο κ. Κοτσαλής αναφέρθηκε στα φαινόµενα ανοµίας και τους νέους και παλιούς ποινικούς κώδικες, τους οποίους πολύ παραστατικά χαρακτήρισε «σκληρό πυρήνα του κράτους δικαίου» και «σεισµογράφο του πολιτεύµατος», εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του για το γεγονός ότι σε διάστηµα µόλις 5 µηνών, έγιναν δύο φορές αποσπασµατικές κοινοβουλευτικές παρεµβάσεις στα κείµενα των νέων κωδίκων, καθιστώντας την εκ µέρους του Δικαστικού Σώµατος προσαρµογή τους στη νοµική πραγµατικότητα, δυσχερέστερη.

Εκπροσωπώντας το θεσµό της Αστυνοµίας, ο κ. Αλεξανδρής επεσήµανε πως επειδή η εγκληµατικότητα είναι ένα πολυδιάστατο φαινόµενο, αποτέλεσµα πολλών και διαφορετικών παραγόντων, η πολιτική πρόληψής της απαιτεί διάφορες κατευθύνσεις και µέτρα.

Αναφερόµενη στην αξία της παιδείας, η κ. Μπενιάτα σηµείωσε πως για να αντιµετωπίσουµε µε επιτυχία την όλο και µεγεθυνόµενη πολυπλοκότητα και µη προβλεψιµότητα του σηµερινού κόσµου, είναι απαραίτητο να καταστήσουµε το σχολείο περισσότερο ελκυστικό, να αλλάξουµε τις µεθόδους διδασκαλίας και τέλος να συνδυάσουµε τις νέες τεχνολογίες µε τους παραδοσιακούς τρόπους µελέτης και εκµάθησης, προκειµένου να αποφύγουµε την παγίδα της «ψηφιακής ηµιµάθειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος, στην οικονοµική του ανάλυση, ο κ. Αλεξάκης, εκθέτοντας τις αιτίες και τις συνέπειες της ελληνικής οικονοµικής κρίσης, επεσήµανε πως στόχος της εθνικής οικονοµίας, θα πρέπει στο µέλλον να είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τοµέα, µε παράλληλες επενδύσεις στην καινοτοµία και την έρευνα, και η προσαρµογή της χώρας στις νέες τεχνολογίες, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένας ψηφιακός µετασχηµατισµός της οικονοµίας, που θα µειώνει το κόστος συναλλαγών και θα καθιστά τις επιχειρήσεις ικανές να αντιµετωπίζουν τον ανταγωνισµό.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο ε.τ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Φώσκολος ο οποίος, µε τρόπο µοναδικό, δανειζόµενος αποσπάσµατα από την κλασική λογοτεχνία, τα οποία µε λυρισµό απήγγειλε µεταξύ των εισηγήσεων, προσέδιδε στην εκδήλωση διαστάσεις διδακτικές.

Ουσιαστικές τοποθετήσεις, σχετικές µε το θέµα της εκδήλωσης, έκαναν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Οικονόµου και Γιάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλίας Κυρµανίδης και ο Δήµαρχος Λαµιέων κ. Ευθύµιος Καραΐσκος, ενώ στη σύντοµη οµιλία του, ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συµεών, ανέφερε πως «[…] στη Μεταµνηµονιακή Ελλάδα […] πρέπει να αξιοποιήσουµε όσα διδαχθήκαµε, να κάνουµε κριτική και αναστοχασµό και να δείξουµε διάθεση να διορθωθούµε. Αυτό, στη γλώσσα της Εκκλησίας µας, ονοµάζεται µετάνοια. Η Μεταµνηµονιακή Ελλάδα χρειάζεται µετάνοια, προσωπική, θεσµική, συλλογική».

Στο δεύτερο µέρος της εκδήλωσης, πραγµατοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των αριστούχων µαθητών των Γυµνασίων και Λυκείων του νοµού Φθιώτιδος, στους οποίους απονεµήθηκε τιµητικός έπαινος και δωρίστηκε αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, προσφορά του σωµατείου «Φίλοι της Αγίας Γραφής», ο εκπρόσωπος του οποίου, κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος, τίµησε µε την παρουσία του την εκδήλωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Τους επαίνους στους µαθητές απένειµαν, διαδοχικά, οι επίσηµοι προσκεκληµένοι.

Στον επίλογό του, ο Εισαγγελέας κ. Πέτρος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκοµένους για την παρουσία τους, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και το γεγονός ότι αυτή εκπλήρωσε στο έπακρο τους σκοπούς για τους οποίους οργανώθηκε.

Δείτε βίντεο και φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση και την βράβευση των αριστούχων μαθητών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση