Το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας σε μελωδικά μονοπάτια!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 11:23 Το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας σε μελωδικά μονοπάτια!

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο σε μελωδική, ευλαβή περιπλάνηση!

Το Σχολείο μας πρόσφατα τίμησε με ένα τριήμερο λαμπρών ακολουθιών, με αποκορύφωμα την αρχιερατική Θεία Λειτουργία της 26ης Νοεμβρίου, τους εφόρους Αγίους του, τους κραταιούς, ανίκητους προστάτες του, Άγιο Στυλιανό και Αγία Αικατερίνη. Και βέβαια, το πανηγύρι του Σχολείου μας ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο φιλόφρον κέρασμα προς όλους εκείνους, αξιωματούχους και μη, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

            Φέτος, όμως, η γιορτή μας είχε και μία πρωτότυπη νότα, νότα κυριολεκτικά και μεταφορικά, η οποία προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα στου σχολειού μας το πανηγύρι. Η σχολική μας κοινότητα, παρούσα και παρελθούσα, παρουσίασε με χαρά μία νέα δουλειά, ένα νέο πόνημα του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Αυτή τη φορά βάδισε, ή μάλλον ξαναβάδισε, σε δρόμους όχι και τόσο συνηθισμένους. Περπάτησε στα μελωδικά μονοπάτια της δισκογραφίας. Είδε, λοιπόν, το φως της δημοσιότητας μία δισκογραφική μας παραγωγή με τίτλο «ΨΑΛΤΟΤΡΑΓΟΥΔΑ». Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστή ημέρα από την ετήσια πανήγυρή μας για να παρουσιασθεί η εν λόγω έκδοση.

            Τι ακριβώς είναι τα ψαλτοτράγουδα; Είναι «τα αγαπημένα τραγούδια των ψαλτών, τα οποία συνδυάζουν στοιχεία από την ψαλμωδία των ύμνων της Εκκλησίας και από το κοσμικό τραγούδι. Ερμηνεύονται συνήθως μετά από κάποιο εκκλησιαστικό γεγονός (όπως εκκλησιαστική πανήγυρη) στην οποία συνάζονται όλοι, ιερείς, ψάλτες και λοιποί παρευρισκόμενοι».

Ψάλτες, σύναξη και πανήγυρις, λοιπόν. Υπήρχε κάποιο απαιτούμενο που μας έλειπε από όλα τα παραπάνω; Ψάλτες είχαμε. Η Εκκλησιαστική μας Σχολή έχει αναδείξει και εξακολουθεί να αναδεικνύει πολλούς ψάλτες οι οποίοι κοσμούν αναλόγια ιερών ναών σε όλη την Ελλάδα, τιμώντας και την τροφό Σχολή τους η οποία τους εκπαίδευσε και τους βοήθησε να προκόψουν και να αναδειχθούν. Σύναξη πολλών, ιερέων, ψαλτών και πιστού λαού είχαμε. Πανηγύρι είχαμε, και μάλιστα διπλό, τιμώντας τους δύο προστάτες της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

            Έτσι, ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών και καλωσορίζοντάς τον στην πρώτη του επίσκεψη και Θεία Λειτουργία στο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, του προσέφερε, μεταξύ άλλων και το CD με τα ψαλτοτράγουδα.

            Το Σχολείο μας επέλεξε να παρουσιάσει ευρύτερα, σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων, αυτή τη νέα του δουλειά προκειμένου να συμβάλει και μ’ αυτόν τον τρόπο στον πανηγυρικό χαρακτήρα των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου οι οποίες ευρίσκονται επί θύραις. Βεβαίως η ιδέα και η προετοιμασία για την εν λόγω παραγωγή έχουν την αρχή τους στην προηγούμενη σχολική χρονιά, 2018-2019. Τύχη αγαθή, η υλοποίησή της συνέπεσε με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος και προέδρου της Σχολικής μας Εφορείας κ. Συμεών. Η σύμπτωση αυτή μας οδήγησε στην απόφαση να αφιερώσουμε τον δίσκο στον νεοεκλεγέντα Ποιμενάρχη μας.

            Τα περιεχόμενα του CD, κομμάτια που δεν έχουν ηχογραφηθεί σε επαγγελματικό θάλαμο ηχογραφήσεων, χωρίζονται σε δύο μέρη. Το Α΄ μέρος ανήκει στη Χορωδία του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας η οποία τραγούδησε υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής του Σχολείου κ. Βασιλικής Γούση. Το Β΄ μέρος ανήκει σε αποφοίτους και παλαιοτέρους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας.

            Αναλυτικά τα ψαλτοτράγουδα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Χορωδία Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου - Γυμνασίου Λαμίας υπό τη διεύθυνση της εκπαιδευτικού κ. Βασιλικής Γούση

  1. Xαίρε, Όσιε
  2. Χαρά στα μάτια
  3. Μέσ’ στης ερημιάς τα κάλλη
  4. Η ευχή
  5. Ένας είναι ο Κύριος
  6. Πίστη

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Ευγενική συμμετοχή αποφοίτων και εκπαιδευτικών του Σχολείου

  1. Σαν τα μάρμαρα της Πόλης, πρωτ. π. Χρήστος Καραγιάννης, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαμίας, απόφοιτος
  2. Θρήνος για τον Αθανάσιο Διάκο, Ανδρέας Ιωακείμ, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Γερμανός ο Μελωδός» Ι. Μ. Φθιώτιδος, Λαμπαδάριος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, εκπαιδευτικός
  3. Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς (απόσπασμα), Γεώργιος Παλιούρας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος, Λαμπαδάριος Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας, απόφοιτος
  4. Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια, Αργύριος Βλάχος, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Λουκά, πολιούχου Λαμίας, απόφοιτος
  5. Η προσευχή του ψάλτη, Αντώνιος Τσαρουχάς (Πρωτοψάλτης Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θηβών, απόφοιτος) και Θεόφιλος Κυριάκος, (Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ερυθρών Αττικής, απόφοιτος)
  6. Όλα μας τα καράβια, Βασιλική Γούση, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας - Μουσικοπαιδαγωγικής, Σολίστ Πιάνου, εκπαιδευτικός

            Θεωρούμε ότι με την έκδοση των Ψαλτοτράγουδων όχι μόνο προσφέρονται ηχογραφήσεις κάποιων τραγουδιών του είδους, αλλά μνημειώνεται και αναδεικνύεται μία πτυχή του δυναμικού και της ιστορίας του Σχολείου μας.

      Άλλωστε θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω CD είναι η δεύτερη δισκογραφική παρουσία του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Η πρώτη, αφιερωμένη στον Έφορό μας Άγιο Στυλιανό, ήταν ένα CD με τον Παρακλητικό Κανόνα στον Άγιό μας, τον οποίο έψαλε η χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση της κ. Βασιλικής Γούση.

      Αξίζουν ολοκάρδιες ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους συμμετασχόντες ιεροψάλτες. Και βέβαια, αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στους μαθητές της χορωδίας μας και, ασφαλώς, στην καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής του Σχολείου μας κ. Βασιλική Γούση η οποία, εκτός από την διεύθυνση της χορωδίας, σήκωσε με επιτυχία και το βάρος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του όλου εγχειρήματος.

      Ευχόμαστε πάντα δημιουργική διάθεση στο Σχολείο μας και στους ανθρώπους του! Είθε, στην αυγή του δεύτερου αιώνα λειτουργίας του, οι Άγιοι Νεκτάριος, Στυλιανός και Αικατερίνη, έφοροι και προστάτες κραταιοί της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, να σκέπουν και να οδηγούν καθηγητές, μαθητές και προσωπικό εις τον αγώνα τον καλόν!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση