Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς χιόνι τα Χριστούγεννα - "Ξερόκρυο" που θέτει σε επιφυλακή την Πολιτική Προστασία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2019 12:09 Χωρίς χιόνι τα Χριστούγεννα - "Ξερόκρυο" που θέτει σε επιφυλακή την Πολιτική Προστασία

Πολύ ισχυροί βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο…

Με θερμοκρασίες που με το ζόρι θα φτάνουν σε διψήφιο αριθμό, φαίνεται ότι θα κυλήσουν οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και οι επόμενες μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τον υδράργυρο μάλιστα να σημειώνει εντυπωσιακή πτώση κοντά στην έλευση του νέου έτους.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το κρύο θα συνοδευτεί από σημαντικές χιονοπτώσεις σύμφωνα με το επικρατέστερο μοντέλο που παρουσιάζει τον καιρό για τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτό, το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στο Αιγαίο δημιουργεί βορειανατολικούς ανέμους εντάσεως 10 μποφόρ που δεν επιτρέπει φαινόμενα, παρά τσουχτερό κρύο.

Κάποια χιονόπτωση βέβαια θα υπάρξει στην Εύβοια και ίσως στην ανατολική Βοιωτία και την Αττική σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Για τη Φθιώτιδα η πρόβλεψη για τις 29-30 Δεκεμβρίου, είναι για χιόνι κοντά και γύρω στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, που φέρνει επιφυλακή για τα «επικίνδυνα σημεία» στη Ράχη Τυμφρηστού και στο «16» και λιγότερο στον Μπράλο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου θα γνωρίζουμε περισσότερα για το νέο χαμηλό που θα επηρεάσει την περιοχή μας, με δεδομένη την αυξημένη ετοιμότητα για την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. Ακόμη και αυτό το πέρασμα του χιονιά ωστόσο θα είναι σύντομο, χωρίς να φαίνεται ικανό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Προς το παρόν σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες σε ορεινές περιοχές της χώρας (πλην των χιονοδρομικών κέντρων) σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Για το επόμενο διήμερο στην περιοχή μας αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Σταδιακά μετά το μεσημέρι, ο καιρός από τα δυτικά θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6, στα ανατολικά αλλά ειδικά στις νότιες περιοχές της Εύβοιας θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα έχουμε επίσης την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου.

Παγετός μάλιστα θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.