Χιόνια την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019 18:01 Χιόνια την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Φθιώτιδα

Καλοκαιρία διαρκείας από την Πρωτοχρονιά…

Με πολύ κρύο αλλά λίγα χιόνια, θα μας αποχαιρετίσει το 2019 σύμφωνα με την τάση του καιρού όπως αποτυπώνεται στα προγνωστικά μοντέλα.

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα η Φθιώτιδα θα δει λίγα χιόνια και αυτά μόνο στα νότια τμήματα που όμως δε θα είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα.

Ενδεικτικά όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που αποτυπώνει την εκτιμώμενη χιονόστρωση σε εκατοστά έως το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Παρνασσός και η γύρω ορεινή ζώνη θα έχουν την τιμητική τους, ενώ ο καιρός ευνοεί για χιόνι και το κομμάτι του Μαρτίνου.

Όσοι αποφασίσουν το διήμερο 29 – 30 Δεκεμβρίου, Παρνασσό ή έστω Τρίκαλα Κορινθίας, θα βρουν αρκετό και φρέσκο χιόνι.

Η Λαμία και γενικά η βόρεια Φθιώτιδα θα μείνουν μόνο με το λεγόμενο "ξερόκρυο".

Σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την Παραμονή έως και τα Φώτα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός, με τη θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Η καλοκαιρία στο νομό θα διατηρηθεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, με κύρια χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 12-13 βαθμούς. Παροδική συννεφιά θα έχουμε το πρωί της Παρασκευής, η οποία αργότερα θα διαλυθεί.

Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου θα αναπτυχθεί συννεφιά προερχόμενη από την Εύβοια, η οποία στα νοτιότερα τμήματα του νομού και κυρίως στη Βοιωτία, θα δώσει στη διάρκεια της νύχτας ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια περίπου από τα 200μ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-7 βαθμούς.

Στη νότια Φθιώτιδα την Κυριακή και μέχρι περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας θα σημειώνονται κατά περιόδους ασθενείς βροχές στα πεδινά με λίγα χιόνια από τα 200μ. Η εκτιμώμενη χιονόστρωση θα είναι κοντά στα 5-10εκ και θα αφορά κυρίως τις περιοχές κοντά στον Παρνασσό, αλλά και το Μαρτίνο. Καλό θα είναι λοιπόν όσοι ταξιδεύσουν σε αυτό το κομμάτι της εθνικής να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη βόρεια Φθιώτιδα (π.χ. Λαμία) προβλέπονται λίγες μόνο νεφώσεις χωρίς καθόλου φαινόμενα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς.

Με βάση και τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, ο καιρός την Παραμονή, ανήμερα την Πρωτοχρονιά και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα είναι ηλιόλουστος με ασθενείς ΒΔ ανέμους και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο. Την παραμονή και ανήμερα θα φτάσει περίπου τους 12 βαθμούς, με περαιτέρω άνοδο από τις 2 του μηνός. Όσον αφορά τα Φώτα (6 Ιανουαρίου) όλα δείχνουν ότι φέτος θα εορταστούν με ανοιξιάτικο καιρό και ασθενείς ανέμους.

Γενική πρόγνωση

Για την Πέμπτη προβλέπονται τοπικές βροχές στην Εύβοια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και βόρεια Κρήτη με τους ΒΔ ανέμους στα πελάγη να φτάνουν τα 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και την Παρασκευή με τοπικές βροχές στο Αιγαίο και την Κρήτη και τους βοριάδες στα πελάγη να φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και βαθμαία στις Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Στερεά, ανατολική-νότια Πελοπόννησο και βόρεια Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στην Εύβοια και Βοιωτία (από τα 300-400μ) και το βράδυ στην ανατολική-νότια Πελοπόννησο (από τα 500-600μ).

Την Κυριακή η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη νότια Θεσσαλία (νομός Μαγνησίας), τις Σποράδες, Εύβοια, νότια Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, ανατολική Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Στις περιοχές αυτές θα σημειώνονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ενδεικτικά υψόμετρα: στην Εύβοια, τη βόρεια Κρήτη και τα παράκτια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου τα χιόνια θα φτάσουν περίπου έως τα 600-700μ, ενώ στην Βοιωτία-Αττική και το εσωτερικό της Πελοποννήσου θα κατέβουν μέχρι τα 200-300μ.

Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ίδιες περιοχές, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση