Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Νέα πρόστιμα σε καφετέριες και «θεριακλήδες» πελάτες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 08:10 Λαμία: Νέα πρόστιμα σε καφετέριες και «θεριακλήδες» πελάτες

Παρά τις αντιδράσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Έλληνας συμμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό...

Συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από Μικτά Κλιμάκια της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Υγείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη Λαμία.

Η τελευταία εξόρμηση έφερε τέσσερα νέα πρόστιμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αντίστοιχα πέντε πρόστιμα σε πελάτες των καταστημάτων που άναψαν τσιγάρο σε μη προβλεπόμενο χώρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, τα δύο από τα τέσσερα πρόστιμα αφορούσαν χώρους άνω των 100 τετραγωνικών που αντιστοιχούν σε διχίλιαρο σύμφωνα με το νόμο.

Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα αφορούσαν «εξωτερικούς χώρους» των καταστημάτων οι οποίοι όμως δεν ήταν κατάλληλα διαμορφωμένοι και όχι στο εσωτερικό αυτών, όπου φαίνεται ότι και οι πλέον «θεριακλήδες» έχουν συμμορφωθεί.

Επειδή ο χαρακτηρισμός «εσωτερικός» και «εξωτερικός» χώρος, όπως μας έχετε περιγράψει πολλοί επαγγελματίες, αποτελεί σημείο τριβής με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντιγράφουμε το άρθρο 16 του 4633/2019 που αντικαθιστά το άρθρο 3 του προηγούμενου νόμου (Αβραμόπουλου) και αναφέρει τα εξής, για την «Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος… εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά

Πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα πρόστιμα μέχρι στιγμής αφορούσαν τον εντοπισμό καπνιστή ή καπνιστών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ωστόσο τα πρόστιμα καραδοκούν ακόμη και για έλλειψη τήρησης Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος, έλλειψη ή ελλιπή σήμανση απαγορευτικού καπνίσματος.

Θυμίζουμε τέλος ότι η Λαμία ήταν από τις πρώτες πόλεις όπου έπεσε χρονικά και το πρώτο πρόστιμο για τον αντικαπνιστικό τον περασμένο Νοέμβριο.