Δημήτρης Σφύρας: Ο γιατρός που έκανε την παράγκα… διαστημόπλοιο!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 09:00 Δημήτρης Σφύρας: Ο γιατρός που έκανε την παράγκα… διαστημόπλοιο!

Συνταξιοδοτήθηκε ο Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής, Προϊστάµενος της ΜΕΘ και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρης Σφύρας. Ο Γιώργος Κυριαζόπουλος αναλαμβάνει στη θέση του Προϊσταμένου της Μονάδας…

Σε μια σεμνή τελετή, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας, τίμησαν τον μέχρι πρότινος Συντονιστή Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), αλλά και Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρη Σφύρα, ο οποίος αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης.

Ο Δημήτρης Σφύρας είναι ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομα του με την ύπαρξη ΜΕΘ στη Λαμία, όταν πριν 18 χρόνια αυτό θεωρούνταν… αστείο!

Εκείνος και ο Γιώργος Κυριαζόπουλος, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του το μακρινό 2002, δεν το θεωρούσαν καθόλου αστείο να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο επειδή η πρωτεύουσα της Ρούμελης δεν είχε εντατική. Και κάπως έτσι από τα πλυντήρια του παλιού κτιρίου, χτίστηκε το «διαστημόπλοιο μέσα στην παράγκα του Καραγκιόζη», όπως περιγράφουν οι πιο παλιοί!

Με την ακούραστη δουλειά του και τους καλούς του συνεργάτες, που καλούνται τώρα να επωμιστούν το βάρος της συνέχειας, κατέστησε τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, στις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα.

Για αυτό και απολύτως δικαιολογημένη η διάχυτη συγκίνηση στην τιμητική εκδήλωση για κείνον στο χώρο που αγάπησε και αγαπήθηκε, στο Νοσοκομείο Λαμίας.

«Τιμής Ένεκεν, στον κ. Σφύρα Δημήτριο τον Διακεκριμένο Ιατρό, που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη και υπηρέτησε τον άνθρωπο με Ανιδιοτέλεια, Αγάπη, Ήθος και Σεβασμό», με αυτά τα λόγια απένειμε την τιμητική πλακέτα ο Διοικητής του ΓΝ Λαμίας Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης στον εξαιρετικό επιστήμονα.

«Ο Δημήτρης Σφύρας ήταν η καλύτερη μεταγραφή που έχει κάνει ποτέ το ΓΝ Λαμίας. Μια μεταγραφή που μας έστειλε από την Β’ Εθνική στην Super League των νοσοκομείων και η αναγκαστική αποχώρησή του, ενώ είναι ακόμη μάχιμος και μπορεί να προσφέρει πολλά, συνιστά σοβαρό πλήγμα για όλους μας», ανέφερε συγκινημένος μεταξύ άλλων το «δεξί του χέρι» ο Γιώργος Κυριαζόπουλος, ο οποίος από 14 Ιανουαρίου 2020 ανέλαβε και επίσημα στη θέση του «μέντορά» του.

Ο κ. Κυριαζόπουλος που περιέγραψε στην σύντομη ομιλία του, στοιχεία της προσωπικότητας του Δημήτρη Σφύρα, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς του στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Παρών στην εκδήλωση και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, που είχε την ευτυχή συγκυρία να είναι "Πεσυάρχης" τότε, όταν δινόταν το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ΜΕΘ στη Λαμία.

Κλείνοντας την αναφορά μας σε αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο, που για 18 χρόνια πηγαινοερχόταν αγόγγυστα, σχεδόν καθημερινά, από το πατρικό του στην Αγριά Βόλου – Λαμία, θα παραθέσουμε τα λόγια του νέου προϊστάμενου της ΜΕΘ, Γιώργου Κυριαζόπουλου: «Αγαπητέ κ. Σφύρα, φίλε Δημήτρη, κ. Διευθυντά της ΜΕΘ/ΜΑΦ του ΓΝ Λαμίας, εκφράζοντας όλο το προσωπικό της ΜΕΘ/ΜΑΘ, σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και επιτυχία σε ότι κι αν επιλέξετε να κάνετε από εδώ και στο εξής και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο σας. Θεωρούμε ότι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να σας κάνουμε θα είναι η γνώση ότι το δημιούργημά σας ήταν/είναι τόσο καλό που μπορεί να πάει μπροστά και ερήμην σας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση