Τι ζήτησε ο Δήμαρχος Λαμιέων από την Υπουργό Πολιτισμού - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 08:27 Τι ζήτησε ο Δήμαρχος Λαμιέων από την Υπουργό Πολιτισμού - ΒΙΝΤΕΟ

Θύμιος Καραΐσκος: «Το Κάστρο της Λαμίας, το δικαιούνται οι δημότες μας, ανοικτό και προσβάσιμο και αυτό θα επιδιώξουμε ….»

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα , Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 μεταξύ του Δημάρχου Λαμιέων κ. Θύμιου Καραΐσκου και της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη στο Γραφείο του Δημάρχου στη Λαμία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στην κ. Υπουργό  ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της και αφορούν το Δήμο Λαμίας, ενώ συζητήθηκαν και οι επετειακές εκδηλώσεις για τα  δυόμισι χιλιάδες (2.500) χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Για τις επετειακές εκδηλώσεις  ο Δήμαρχος ενημέρωσε την κ. Υπουργό για τη μέχρι σήμερα προετοιμασία του Δήμου τόσο σε οργανωτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο .

Συγκεκριμένα :Στο οργανωτικό επίπεδο ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Υπουργό για το αυτόνομο νομικό πρόσωπο με την ονομασία «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς  Ελλάδας και του Δήμου Αλιάρτου- Θεσπιέων για την υποστήριξη και υλοποίηση σειράς εκδηλώσεων, τόσο στην πόλη της Λαμίας, όσο και σε άλλες περιοχές. Στο τεχνικό επίπεδο συζητήθηκε ο σχεδιασμός του Δήμου για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, με τη δημιουργία δικτύου διαδρομών (μονοπατιών), για τη σύνδεση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, μνημείου Λεωνίδα, λόφο Κολωνού, τείχους Φωκέων και αναψυκτηρίου ΤΑΠΑ, για τη δημιουργία χώρου υπαίθριου parking, την φύτευση του χώρου, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων , την ανάδειξη του τείχους Φωκέων, την κυκλοφοριακή ρύθμιση υφιστάμενης οδού  αλλά και την αναβάθμιση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (ιστορική τεκμηρίωση, μουσειολογικό σχεδιασμό - καθορισμό περιεχομένου έκθεσης, μουσειογραφικό σχεδιασμό, γραφιστικό σχεδιασμό, προδιαγραφές τεχνολογικού εξοπλισμού και ψηφιακών/πολυμεσικών εφαρμογών)

Παράλληλα  ζητήθηκε από την κ. Υπουργό η πλήρης απόδοση του Κάστρου της Λαμίας στη χρήση των πολιτών, με τη δημιουργία  και επαναλειτουργία αναψυκτηρίου. Ζητήθηκε επίσης να αναθεωρηθεί  ο τρόπος φύλαξης του Αρχαιολογικού Μουσείου. Για τα παραπάνω αιτήματα, συμφωνήθηκε να κινηθεί η σχετική διαδικασία, διαμέσου της αρμόδιας υπηρεσίας.

Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος Λαμιέων, δήλωσε : «…… Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την  κ. Υπουργό Πολιτισμού, θέματα της αρμοδιότητάς της και της θέσαμε  υπόψη  τα κρίσιμα ζητήματα του πολιτισμού, τα οποία αφορούν το  Δήμο μας.  Κορυφαίο  σημείο οι Θερμοπύλες. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών,  να τον τιμήσουμε, και με επετειακές εκδηλώσεις και με έργα τέτοια, που θα αφήσουν το αποτύπωμα τους  στον εμβληματικό αυτό χώρο.  Σημειώσαμε την ανάγκη  αναβάθμισης του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης  Θερμοπυλών με σύγχρονα μέσα. Παράλληλα αναφερθήκαμε και σε άλλα έργα του πολιτισμού και παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με στόχο την πολιτιστική ανάδειξη του τόπου μας. Άφησα για τελευταίο το Κάστρο της Λαμίας, το οποίο πρέπει να αποδοθεί στη χρήση των πολιτών με τη δημιουργία και λειτουργία αναψυκτηρίου. Το Κάστρο της Λαμίας, το δικαιούνται οι δημότες μας, ανοικτό και προσβάσιμο και αυτό θα επιδιώξουμε ….»

Δείτε το βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση του Δημάρχου Λαμιέων κ. Θύμιου Καραΐσκου και της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση