Επιμένει για το Λιμενικό Τμήμα Αρκίτσας ο Σαρακιώτης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 11:45 Επιμένει για το Λιμενικό Τμήμα Αρκίτσας ο Σαρακιώτης

Νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής…

Στη Βουλή ξαναφέρνει ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης το θέμα της επανίδρυσης Λιμενικού Τμήματος στην Αρκίτσα.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικου ελέγχου ο κ. Σαρακιώτης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως είχε κάνει και στις 5 Νοεμβρίου 2019, χωρίς όπως αναφέρει να λάβει συγκεκριμένη απάντηση. Το Υπουργείο είχε αναβάλει τότε την ολοκλήρωση των ενεργειών, στις οποίες όφειλε να προβεί, όπως επισημαίνει ο κ. Σαρακιώτης, απαντώντας γενικόλογα και όχι επί της ουσίας.

Στην ερώτησή του ο Βουλευτής Φθιώτιδας, αναφέρει ότι το Λιμενικό Τμήμα Αρκίτσας καταργήθηκε το 2014 και η επανίδρυσή του αποφασίστηκε το Μάιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς ικανοποίηση ενός πάγιου και δίκαιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και των αλιέων της περιοχής. Παρά το πέρας εννέα μηνών και το γεγονός ότι ξεκινά σε λίγους μήνες η τουριστική περίοδος, κατά την οποία θα αυξηθεί η κίνηση στο Λιμάνι της Αρκίτσας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί πλήρως, ενώ και οι αλιείς αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στο επίπεδο της ασφάλειας των δραστηριοτήτων τους.

Η σημασία του Λιμένα υπογραμμίζεται από τον κ. Σαρακιώτη μέσω στατιστικών στοιχείων, τα οποία κατέθεσε εκ νέου προς το Υπουργείο. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας καταλήγοντας ζητά ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Λιμενικού Τμήματος στην Αρκίτσα, καθώς και τα αίτια της κωλυσιεργίας των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Πολύμηνες καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία του Λιμενικού Τμήματος Αρκίτσας Φθιώτιδας»

Η επανίδρυση του Λιμενικού Τμήματος Αρκίτσας, μετά την κατάργησή του το 2014, αποτέλεσε απόφαση, που ήρθε να ικανοποιήσει ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των αλιέων της περιοχής. Αν και αυτή ελήφθη το Μάιο του 2019, έκτοτε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχουν μεριμνήσει για την εκτέλεσή της, παρά τη σειρά σημαντικότατων προβλημάτων στη λειτουργία του λιμένα και στην ασφάλεια της αλιευτικής δραστηριότητας.

Με βάση και το περιεχόμενο της απόφασης: «Στο λιμένα Αρκίτσας λειτουργεί η πορθμειακή γραμμή Αιδηψού-Αρκίτσας όπου δραστηριοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους πέντε (05) Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Σύμφωνα με τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία, το έτος 2018 πραγματοποιήθηκαν 3.229 κατάπλοι και διακινήθηκαν 364.045 επιβάτες και 111.415 οχήματα. Επίσης πλησίον του λιμένα Αρκίτσας βρίσκεται το αλιευτικό καταφύγιο Αρκίτσας, στο οποίο σήμερα βρίσκονται ελλιμενισμένα πενήντα πέντε (55) ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σκάφη και το οποίο αποτελεί καθορισμένο λιμένα εκφόρτωσης για επαγγελματικά σκάφη μέσης αλιείας. Σημειωτέον ότι και στα δύο αλιευτικά καταφύγια που ευρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή της Αρκίτσας και των Λιβανατών, δραστηριοποιούνται συνολικά περί τα εκατό (100) αλιευτικά σκάφη, ενώ στην Λιμενική Αρχή Αρκίτσας, που καταργήθηκε το 2014, τηρούντο λεμβολόγια και βιβλία μικρών σκαφών, στα οποία ήταν εγγεγραμμένα 1.094 σκάφη».

Συνεπώς, η σημασία της άμεσης επαναλειτουργίας του Λιμενικού Τμήματος είναι προφανής, εξαιτίας και της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου και της αύξησης της κίνησης των επιβατών. Στις 22 Νοεμβρίου 2019 το Υπουργείο απάντησε (αριθ. πρωτ.: 1500.1/84974/2019/141) σε σχετική ερώτησή μου (αριθ. πρωτ.: 1686/5-11-2019) ότι «το αίτημα έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να διατυπωθούν κατά λόγο αρμοδιότητας οι απόψεις τους, ώστε εν συνεχεία να εξεταστεί υπό νέα βάση η αναγκαιότητα υλοποίησής του». Έκτοτε δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση επί του θέματος, με την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το τι μέλει γενέσθαι.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προς την κατεύθυνση της άμεσης επαναλειτουργίας του Λιμενικού Τμήματος Αρκίτσας Φθιώτιδας;

Β) Σε ποιους λόγους οφείλεται η μέχρι στιγμής κωλυσιεργία των αρμοδίων υπηρεσιών;

Προσαρμοσμένη αναζήτηση