Καιρός: Επιδείνωση με βροχές και χιόνια στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 09:00 Καιρός: Επιδείνωση με βροχές και χιόνια στη Φθιώτιδα

Θα χιονίσει πρόσκαιρα το Σάββατο και σε ημιορεινές περιοχές (από τα 500μ και πάνω).

Σύμφωνα με το συνεργατη μας Κώστα Λούτα μια ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τη χώρα μας προερχόμενη από τα Βαλκάνια και κατευθυνόμενη προς τα νότια.

Έτσι, για σήμερα Σάββατο (22/2) στην ανατολική Στερεά προβλέπονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις περίπου από τα 500μ, όπως φαίνεται και στον σχετικό προγνωστικό χάρτη*. Μετά το μεσημέρι πάντως οι νεφώσεις θα διαλυθούν.

Από την Κυριακή έως και την Τετάρτη 26 του μήνα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ασθενείς άνεμοι και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα φτάσει τους 18-20 βαθμούς.

Στις 27-28 του μήνα φαίνεται να μας επηρεάζει ένα ακόμη κύμα κακοκαιρίας με βροχές κυρίως στο Π, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας. Όταν λέμε Π να θυμίσουμε οτι εννοούμε τη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία-Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο (στην κεντρική Στερεά και γενικά στην ανατολική χώρα οι βροχές θα έχουν μικρότερη διάρκεια).

Με αυτά και με εκείνα, κάπου εδώ αποχαιρετούμε τον φετινό χειμώνα όσον αφορά τουλάχιστον το κατεξοχήν φαινόμενο που τον χαρακτηρίζει, δηλαδή το πεδινό χιόνι. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη, ώστε δεν υπάρχει καμιά πλέον πιθανότητα να κατέβει σοβαρό ψύχος στην περιοχή μας τις επόμενες 10-15 ημέρες.

Όπως βλέπουμε στον σχετικό χάρτη για αρχές Μαρτίου, οι άνεμοι στη στρατόσφαιρα (σε 30km ύψος) πάνω από τον βόρειο πόλο θα είναι απίστευτα ισχυροί σε μια σχεδόν τέλεια κυκλική τροχιά, που σημαίνει οτι ο πολικός πυρήνας του ψύχους θα είναι εξαιρετικά συμπαγής και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ξεφύγει κάποιο κομμάτι αυτού του ψύχους προς τα νότια γεωγραφικά πλάτη, με εξαίρεση τη βόρεια Αμερική (Καναδάς).

Όλα δείχνουν, λοιπόν, οτι η άνοιξη στη χώρα μας θα πάρει σιγά σιγά το πάνω χέρι, πολύ νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία έναρξης της στις 20 Μαρτίου (εαρινή ισημερία).

(*Δείτε το σχετικό χάρτη του Σαββάτου)


 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση