Αναφορά Σαρακιώτη για τα «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας Α.Ε.»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 09:55 Αναφορά Σαρακιώτη για τα «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας Α.Ε.»

Με αναφορά του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, διαβίβασε τη δημόσια ανακοίνωση – υπόμνημα της Ο.Μ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δήμου Μακρακώμης για τα «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας Α.Ε.» ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης.

Σε δημόσια ανακοίνωση της η Ο.Μ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Δήμου Μακρακώμης στις 12 Φεβρουαρίου 2020, κάνει εκτενή μνεία στο ιστορικό και στα προβλήματα που παρουσιάζουν τα «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας Α.Ε.» που βρίσκονται στο Δήμο Μακρακώμης, Π.Ε. Φθιώτιδος. Στο πλαίσιο της ίδιας ανακοίνωσης μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι, τα σφαγεία κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας, εξέλιξη η οποία θα πλήξει σημαντικά τον κλάδο και την ευρύτερη δραστηριότητα των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής καθώς και την τοπική οικονομία, καθιστώντας δυσμενέστερο το περιβάλλον για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η Ανακοίνωση – Υπόμνημα

Μετά την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο Δ.Σ του ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ για τα ΣΦΑΓΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘ/ΔΑΣ Α.Ε.

Παραβρεθήκαμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 102-20, όπου δώσαμε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους παριστάμενους δημότες την από 7-2-20 ανακοίνωση με την θέση μας για τα ΣΦΑΓΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Α.Ε, αλλά και την αναλύσαμε προφορικά όταν μας δόθηκε ο λόγος.

Ο Δήμαρχος Γ. Χαντζής ήταν απών (δήλωσε ασθενής) και ανέλαβε την ενημέρωση και συζήτηση ο Αντιδήμαρχος κ. Πάνος Κοντογεώργος, ο οποίος στην ουσία επιβεβαίωσε τα στοιχεία που παραθέσαμε, γραπτά αλλά και προφορικά. Έχουμε λοιπόν μια επιχείρηση με αξία ακινήτων συν τον εξοπλισμό περί τα 2.000.000 €, που τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία και κερδοφορία, με ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα τα χρέη της, κυρίως προς ΙΚΑ (περίπου 3.200/μήνα).

Παρόλα αυτά, στην κοινωνία συντηρείται η αντίληψη ότι τα Σφαγεία είναι υπερχρεωμένα και ζημιογόνα για τον Δήμο (κάποιοι μιλούν ακόμα για 1.200.000 € χρέη, ενώ το αρρύθμιστο χρέος στην τράπεζα είναι περίπου 500.000 €).

Η τράπεζα Πειραιώς προτείνει διακανονισμό πριν το 3ο πλειστηριασμό που πρόκειται να γίνει στις 26/2/20, μειώνοντας την απαίτησή της κάτω και από την αρχική αξία του δανείου των 300.000 € στις 270.000, άτοκο για 10 χρόνια με προτεινόμενη συμφέρουσα ρύθμιση, που μπορεί άνετα να εξυπηρετηθεί από τα Σφαγεία.

Συνηθίζεται βέβαια, πριν από το ξεπούλημα, να προηγείται ο διασυρμός, η συκοφαντία και η απαξίωση του προς εκποίηση, για να μειωθεί η τιμή του αλλά και για να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις. Ο Δήμος, (με δύο διαφορετικές Δημοτικές Αρχές) δεν αντέδρασε ούτε στον πρώτο (Ιούλιος 2019) ούτε στον δεύτερο πλειστηριασμό (Οκτώβριος 2019), ούτε καν με ενημέρωση – συζήτηση αλλά ούτε και με ερωτήσεις στο Δ.Σ. του Δ. Μακρακώμης.

Με την ρύθμιση και εξυπηρέτηση από τα ίδια τα Σφαγεία Α.Ε. των οφειλών προς το ΙΚΑ, ανοίγει ο δρόμος για τον απεγκλωβισμό της επιχείρησης από τον βραχνά των χρεών, ιδιαίτερα μετά την συμφέρουσα πρόταση διακανονισμού που επιτεύχθηκε με την Τράπεζα και με την συμβολή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, πριν τα Χριστούγεννα 2019.

Παρόλα αυτά και ενώ ταυτόχρονα έληγε (31-12-19) η θητεία της παλαιάς διοίκησης της επιχείρησης, τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση, ποτέ μέχρι και την Δευτέρα 10-2-20 (μετά την από 7-2-20 δική μας παρέμβαση) δεν έθεσε το θέμα στο Δ.Σ, ούτε καν για ενημέρωση των συμβούλων. Καμία ενέργεια για λήψη απόφασης για νέα διοίκηση, ούτε για αποδοχή της προτεινόμενης ρύθμισης του χρέους με την τράπεζα, με την απαραίτητη παροχή της ζητούμενης εγγύησης από τον Δήμο!

Να σημειώσουμε ότι η απραγία σε αυτή την φάση των εξελίξεων και από πλευράς Διοίκησης και Δημοτικής Αρχής μπορεί να θεωρηθεί ως περίπτωση παράβασης καθηκόντων, που ενδεχομένως προσάπτουν μεγάλες ευθύνες και κυρώσεις… Ο αντιδήμαρχος κ. Π. Κοντογεώργος ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το θέμα και υπάρχει συνεχής ενασχόλησή τους με το θέμα και συνεννόηση με τον πρώην δήμαρχο σε εβδομαδιαία βάση!

Χωρίς ωστόσο να σκεφτεί κανείς να ενημερώσει το Δ.Σ και να καταγραφούν οι επίσημες ενέργειές τους! Ενώ παράλληλα, ανέφερε ότι πιθανόν να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Ναι, αλλά πότε;;; Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Διότι η νέα Διοίκηση των Σφαγείων, είναι αυτή που με βάση και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου, θα αποφασίσει τελικά για την πρόταση Διακανονισμού με την Τράπεζα, όσο και για την οριστική διευθέτηση προκειμένου η Τράπεζα να άρει τον πλειστηριασμό.

Ισχυρίστηκε επίσης, ο κ. Π. Κοντογεώργος ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση (αναφέρθηκε σε ραντεβού του Δημάρχου με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο εντός των ημερών και τον Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για τις 20 Φεβρουαρίου) για να μπορεί ο Δήμος να πληρώνει τις 20.000 €, γεγονός που δεν ισχύει και το διευκρίνισε και ο κ. Παπαευθυμίου.

Διότι δεν ζητείται από τον Δήμο να καταβάλλει τις δόσεις των 20.000 € το χρόνο για 10 χρόνια, αλλά από τα Σφαγεία, τα οποία επιβαρύνονται με το χρέος και μπορούν πλέον να πληρώνουν αυτήν την δόση. Ο Δήμος απλά καλείται να είναι εγγυητής.

Τέλος, σε παρατήρηση της συμβούλου κ. Μαρίας Μίχου-Κατσαβριά ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει προεδρείο στα Σφαγεία και είναι ξεκρέμαστα» ο αντιδήμαρχος κ. Κοντογεώργος, ισχυρίστηκε, ότι «συνεχίζει το παλιό προεδρείο….» για να διαψευσθεί αμέσως μετά από ερώτησή της προς τον κ. Παπαευθυμίου, αν είναι πρόεδρος, από τον ίδιο τον κ. Παπαευθυμίου ότι «με την παράταση ήταν μέχρι 20 Ιανουαρίου».

Επειδή απ’ ότι φαίνεται, υπάρχει αντικρουόμενη ενημέρωση και ερμηνείες, εμείς λέμε απλά:

Γιατί πρέπει να περιμένουμε άπραγοι έως τις 20 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα από τις επισκέψεις του Δημάρχου στα Υπουργεία και μετά να τρέχουμε;;; Μπορεί κάποιος να μας εγγυηθεί ότι η Τράπεζα δεν θα προχωρήσει τον πλειστηριασμό, αν δεν δώσει ο Δήμος την ζητούμενη εγγύηση και αν δεν υπογραφεί ο διακανονισμός του χρέους (και ίσως αν δεν καταβληθεί η 1η δόση) από τα Σφαγεία;;;

Επισημαίνουμε και πάλι τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα Σφαγεία στην παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής μας, τις συνέπειες από το πιθανό κλείσιμο (οι κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στα Σφαγεία της Λαμίας επιβαρυνόμενοι με επί πλέον έξοδα μεταφοράς και με κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων) αλλά και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την πιθανή απώλεια ενός τόσο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου.

Ζητάμε λοιπόν από τον Δήμο, να κάνει αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει:

1. Να ορίσει άμεσα την νέα διοίκηση των Σφαγείων που σήμερα είναι «ακέφαλα» και που άλλωστε θα είναι αυτή που πρέπει να διαπραγματευθεί με την τράπεζα και να υπογράψει τον οικονομικό διακανονισμό του χρέους.

2. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποδεχτεί να μπει εγγυητής ο Δήμος για την καταβολή της δόσης από τα Σφαγεία στο μερίδιό που του αναλογεί.

Απόφαση που πρέπει να κατατεθεί εκτός από την τράπεζα και στον Υπ. Εσωτερικών από τον Δήμαρχο στις 20-2-20 και η οποία θα πιστοποιεί την βούληση όλων των πλευρών για εξεύρεση λύσης, εφόσον υπάρχει θέμα ερμηνείας της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με την παρούσα, ζητάμε από τον Δήμαρχο αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, να συναινέσουν στην σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ για λήψη αποφάσεων στα παραπάνω θέματα.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση