Δικαίωση μετά από χρόνια για πρώην ταμία του Δήμου Λαμιέων που κατηγορούνταν για υπεξαίρεση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 08:37 Δικαίωση μετά από χρόνια για πρώην ταμία του Δήμου Λαμιέων που κατηγορούνταν για υπεξαίρεση

Ταλαιπωρήθηκε άδικα σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας…

Την «τρύπα» που απορρόφησε τα 1,8 εκατ. που βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές σε τρία Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Λαμιέων, αναζήτησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας σε συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε σε δύο ημέρες.

Εν τέλει η γυναίκα, πρώην ταμίας του Δήμου, που κατηγορούνταν για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, που προκάλεσε ζημιά στα νομικά πρόσωπα, Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, Δημοτική Φιλαρμονική και Α’ ΚΑΠΗ στο ύψος που αναφέραμε, κηρύχθηκε αθώα.

Η κατηγορούμενη παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και για την πράξη της υπεξαγωγής εγγράφων που ήταν προσιτά στην υπηρεσία της.

Η υπόθεση έχει βάθος χρόνου, καθώς το 2009 ο τότε Δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιάς υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας καθώς υπήρχαν ενδείξεις υπεξαίρεσης στο Δημοτικό Ωδείο. Ο έλεγχος επεκτάθηκε σε όλα τα νομικά πρόσωπα όπου ήταν ταμίας η κατηγορούμενη, ωστόσο ο έλεγχος δεν προχώρησε στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Κέντρο Νεότητας όπου δεν υπήρχε ακριβή προσέγγιση στα οικονομικά στοιχεία και η κατηγορία της απιστίας περιορίστηκε στα άλλα τρία.

Τελικά αυτό που καταδείχθηκε ακόμη και από τους μάρτυρες κατηγορίας ήταν ότι δεν υπάρχουν παραστατικά για το έλλειμμα, καθώς δε συντάσσονταν ισολογισμοί – απολογισμοί και μόνο με ενδείξεις έφτασαν να αναφέρουν ως έλλειμμα το παραπάνω ποσό. Χαρακτηριστικά ο κ. Κοτρωνιάς κατέθεσε ότι δε θεωρεί ικανή τη συγκεκριμένη γυναίκα να έχει υπεξαιρέσει τέτοιο ποσό. Ομοίως και δύο υπάλληλοι του Δήμου (ένας πρώην και ένας εν ενεργεία) που δήλωσαν άγνοια αν το έλλειμμα είναι πραγματικό ή μόνο στα χαρτιά.

Δεν είναι τυχαία και η αναφορά του Εισαγγελέα ότι στη θέση της ταμία ίσως να έπρεπε να είναι οι διοικήσεις των νομικών προσώπων για την αταξία που επικρατούσε, ενώ χαρακτήρισε το ανακριτικό έργο όχι ιδιαίτερα διεισδυτικό. Παραδέχτηκε επίσης ότι η εν γένει ζωή της κατηγορούμενης δε συνιστά άτομο που θα είχε υπεξαιρέσει τόσα χρήματα και ζήτησε την απαλλαγή της.

Στην απολογία της η πρώην ταμίας του Δήμου, ανέφερε ότι της ασκούνταν πολλές πιέσεις. «Αντέδρασα, φώναξα δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν είμαι κλέφτρα ψεύτρα, ούτε απατεώνισσα. Έσφαλα που δεν τηρούσα τα χρηματικά εντάλματα, δεχόμουν πίεση να πληρώσω χωρίς παραστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω  το Δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες την κατηγορούμενη κηρύσσοντάς την αθώα.

Ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης Αργυρώ Καραφέρη που αναφέρθηκε και στις άλλες «μαύρες τρύπες» στο Δήμο που ερευνά η δικαιοσύνη: «Η ταμίας ήταν έρμαιο μιας γενικευμένης κατάστασης που επικρατούσε σε όλο το Δήμο Λαμιέων. Εκκρεμούν ακόμη υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες όπως αυτές του Δ’ ΚΑΠΗ και του ΔΗΠΕΘΕΡ. Όλα αυτά μαρτυρούν την αταξία που επικρατούσε».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση