Επιτροπή Υγείας Δ. Λαμιέων: Άμεσες ενέργειες για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 07:35 Επιτροπή Υγείας Δ. Λαμιέων: Άμεσες ενέργειες για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών

Το 80% που θα μολυνθεί από τον κορονοϊό θα τον περάσει ως απλό κρυολόγημα…

Τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, κοινοποίησε ο Δήμος Λαμιέων σε μια προσπάθεια σωστής ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός και να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε περίπτωση κρουσμάτων στην περιοχή μας.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση αλλά και βασικά προστατευτικά μέτρα κατά του νέου κορονοϊού:

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 στο Δημαρχείο συνεδρίασε εκτάκτως η Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Δήμου Λαμιέων για το θέμα της επιδημίας του νέου Κοροναϊού (covid-19) και της ετοιμότητας δήμου και υγειονομικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών.

Στη συνεδρίαση, στην οποία παρέστη και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος, έγινε σαφές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως η κατάσταση στον Δήμο Λαμιέων είναι υπό απόλυτο έλεγχο και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ενημερώνει πώς:

1.Ο Covid-19 προκαλεί ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού με χαμηλούς δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας και είναι στατιστικά λιγότερο επικίνδυνος από τον ιό της γρίπης

2. Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποιο ειδικό φάρμακο για τον ιό, αλλά χιλιάδες ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα

3.Το μεγαλύτερο ποσοστό (έως 80%) όσων μολυνθούν θα παρουσιάσουν ελαφρά λοίμωξη του αναπνευστικού που θα μοιάζει ως κοινό κρυολόγημα ενώ τα συμπτώματα στα παιδιά είναι ακόμη πιο ήπια

4.Το νοσοκομείο Λαμίας και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ έχουν ήδη εφαρμόσει σχεδιασμό και πρωτόκολλα αντιμετώπισης κρουσμάτων της επιδημίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι οδηγίες αυτές υπόκεινται σε διαρκείς αναθεωρήσεις-τροποποιήσεις αναλόγως με την εξάπλωση της νόσου και τα δεδομένα από τον Π.Ο.Υ

5.Οι ιδιώτες ιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι οδοντίατροι του δήμου Λαμιέων είναι πλήρως ενημερωμένοι από τους συλλόγους τους για την κατάσταση και ενημερώνουν τους ασθενείς τους για την πορεία και τα νέα δεδομένα της επιδημίας

6.Μεγάλη σημασία δίδεται στην σωστή ενημέρωση των δημοτών μας για να αποφευχθεί παραπληροφόρηση και αδικαιολόγητος πανικός.

Πρέπει όλοι μας να συμπεριφερόμαστε σαν υπεύθυνοι πολίτες, ακολουθώντας τις εκάστοτε οδηγίες από τους αρμόδιους και μόνο φορείς, έτσι ώστε, αφενός μεν να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού αφετέρου δε να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας του Δήμου μας, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Για τον σκοπό αυτό:

  • Θα σταλούν ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες προστασίας και πρόληψης για την ίωση σε κάθε σπίτι του δήμου μας
  • Επισκέπτες Υγείας θα επισκεφτούν όλα τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ του δήμου για να γίνει αναλυτική ενημέρωση για τον Covid-19
  • Θα αναρτηθεί στο site του Δήμου Λαμιέων αναλυτικό φυλλάδιο με οδηγίες
  • Θα δημιουργηθεί ειδικό σποτάκι με οδηγίες για τη τηλεόραση και τα ΜΜΕ
  • Όσοι συμπολίτες μας έχουν ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού και υποπτεύονται πως πάσχουν από Covid-19 καλούνται να επικοινωνούν για πληροφορίες με τους επαγγελματίες Υγείας ή στο τηλέφωνο του ΕΟΔΥ 2105212000-2105212054 και σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου σε άλλους. Να αποφεύγουν την προσέλευσή τους σε υγειονομικές μονάδες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν και ο Αντιδήμαρχος Υγείας Παναγιώτης Στασινός, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Κυρίτσης,ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαμίας Δημήτρης Συλεούνης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χρήστος Γεωργίου.

*Επισυνάπτονται Βασικά Προστατευτικά Μέτρα κατά του νέου κοροναϊού που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

Τα μέλη της Επιτροπής:

Αθανάσιος Ντούζγος-Αναπληρωτής Δημάρχου-Πρόεδρος

Δημήτριος Ρίζος Δημοτικός Σύμβουλος

Θεόδωρος Αρναούτογλου Δημοτικός Σύμβουλος

Βασιλική Λαίτσα Δημοτική Υπάλληλος

Γιώργος Κυριαζόπουλος Διευθυντής ΜΕΘ Ν.Λαμίας

Μανώλης Μάνος Πνευμονολόγος-Υπεύθυνος Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος Ν.Λαμίας

Αρστοτέλης Λιάκος Χειρουργός-Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Εμμανουήλ Ευδωρίδης Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Ηλίας Καραγεώργος Χειρουργός-Διευθυντής Κέντρου Υγείας Λαμίας

Βασίλειος Κυριακάκης Νευρολόγος-Εκπρόσωπος εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας

Καλλιόπη Πάπουτσα Φαρμακοποιός-Εκπρόσωπος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λαμίας

Ανδρέας Κολοκυθάς Οδοντίατρος-Εκπρόσωπος Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας

Γαρυφαλιά Πέπερα Καλαντζή Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας-Εκπρόσωπος Τμ.Φυσικοθεραπείας Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Βαλάρη Μαρία Νοσηλεύτρια-Εκπρόσωπος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας

Βασικά προστατευτικά μέτρα κατά του νέου κοροναϊού

Πλύνετε συχνά τα χέρια σας

Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα με βάση το αλκοόλ, εάν τα χέρια σας δεν είναι ορατά βρώμικα.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή το τρίψιμο χεριών με αλκοόλ εξαλείφει τον ιό αν είναι στα χέρια σας.

Πρακτική αναπνευστική υγιεινή

Όταν βήχετε και φταρνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη με εσωτερική πλευρά αγκώνα ή χαρτομάντηλο - πετάξτε αμέσως το χαρτομάντηλο σε έναν κλειστό κάδο και καθαρίστε τα χέρια σας με υγρό χαρτομάντηλο με βάση αλκοόλ ή σαπούνι και νερό.

Γιατί; Καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε εμποδίζεται η εξάπλωση μικροβίων και ιών. Αν φτερνίζεστε ή βήχετε στα χέρια σας, ενδέχεται να μολύνετε αντικείμενα ή άτομα που αγγίζετε.

Διατηρήστε την κοινωνική αποστασιοποίηση

Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ του εαυτού σας και άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που βήχουν, φταρνίζονται και έχουν πυρετό.

Γιατί; Όταν κάποιος που μολύνεται από μια αναπνευστική νόσο, όπως ο 2019-nCoV, βήχει ή φτερνίζεται, εκτινάσσονται μικρά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορείτε να αναπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες (γραφεία, καρέκλες, κουπαστές, πόμολα κλπ.) που μπορούν να μολυνθούν από τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με τα μολυσμένα χέρια σας, μπορείτε να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική φροντίδα νωρίς

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει σε μια περιοχή στην Κίνα, την Βόρεια Ιταλία ή όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του 2019-nCoV ή αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει επιστρέψει από την Κίνα, την Βόρεια Ιταλία ή όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του 2019-nCoV και έχει αναπνευστικά συμπτώματα.

Γιατί; Κάθε φορά που έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ή σε άλλη σοβαρή κατάσταση. Τα αναπνευστικά συμπτώματα με πυρετό μπορεί να έχουν μια σειρά αιτιών και, ανάλογα με το προσωπικό ιστορικό ταξιδιού και τις περιστάσεις, ο 2019- nCoV θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά.

Εάν έχετε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές του εξωτερικού που έχουν αναφερθεί κρούσματα.

Αν έχετε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και δεν έχετε ιστορικό ταξιδιού, ακολουθήστε προσεκτικά τη βασική αναπνευστική και την υγιεινή των χεριών και παραμείνετε στο σπίτι μέχρι να γίνετε καλά, αν είναι δυνατόν.

Ως γενική προφύλαξη, εφαρμόστε γενικά μέτρα υγιεινής όταν επισκέπτεστε αγορές ζωντανών ζώων, ή αγορές ζωικών προϊόντων

Εξασφαλίστε κανονικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και πόσιμο νερό, αφού αγγίξετε τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με τα χέρια, και να αποφεύγεται η επαφή με άρρωστα ζώα ή αλλοιωμένα ζωικά προϊόντα. Αποφύγετε αυστηρά οποιαδήποτε επαφή με άλλα ζώα στην αγορά (π.χ. αδέσποτες γάτες και σκύλοι, τρωκτικά, πουλιά, νυχτερίδες). Αποφύγετε την επαφή με πιθανά μολυσμένα ζωικά απόβλητα ή υγρά στο έδαφος ή τις δομές των καταστημάτων και των εγκαταστάσεων της αγοράς.

Αποφύγετε την κατανάλωση ακατέργαστων ή μη ψημένων ζωικών προϊόντων

Ψήνετε το κρέας καλά και αποφύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων για να αποφύγετε την μόλυνση με άψητα τρόφιμα, σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση