Πρόσθετα μέτρα για τη δημόσια υγεία στις πισίνες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 16:43 Πρόσθετα μέτρα για τη δημόσια υγεία στις πισίνες

Κατεπείγουσα εγκύκλιος προς τους Δήμους και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού…

Η ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού έχει ενεργοποιήσει μια σειρά από μέτρα πρόληψης από μέρους του Υπουργείου Υγείας, που έχουν στόχο την προστασία και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο και για τον περιορισμό διάδοσης του νέου κορονοϊού, από το υπουργείο εστάλη με τον χαρακτηρισμό του εξαιρετικά επείγοντος, εγκύκλιος για τη «Λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχής ευθύνης των ΟΤΑ Α’ Βαθμού και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ότι αφορά:

1. Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία ( εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες)

2. Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με σχετική υγειονομική διάταξη και η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών (όπως προβλέπεται γενικά στην τελευταία ΚΥΑ για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού).

3. Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών (άρθρο 16 της α. σχετικής), που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ΄όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών. Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση. Το σύστημα ανακυκλοφορίαςκαθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.

4. Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών ως ρητά επιβάλλεται.

5. Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l .

6. Την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως προβλέπεται.

Τέλος η παρούσα εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες παρακαλούνται όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση