Συμεών: «Τι θα γίνει με τα συσσίτια όπου τρώνε 300.000 φτωχοί;»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 07:23 Συμεών: «Τι θα γίνει με τα συσσίτια όπου τρώνε 300.000 φτωχοί;»

«Δεν νομίζω για τους νεκρούς στην Ιταλία να ευθύνεται η Θεία Μετάληψη», είπε ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών μιλώντας το πρωί στο Open.

Τις απορίες του αναφορικά με το κλείσιμο των συσσιτίων ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού εξέφρασε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης. «Περνάμε σαν κοινωνία και σαν παγκόσμια κοινότητα μια δοκιμασία» τόνισε και δήλωσε πως αποτελεί μια πρόκληση για αυτοπειθαρχία ενώ παράλληλα μίλησε και για τη Θεία Κοινωνία.

Μιλώντας για τα συσσίτια είπε: «Αν τα κλείσουμε τι θα φάνε; Επίσης, στα συσσίτια μαγειρεύουν εθελόντριες που είναι άνω των 50-60 ετών με βαριά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη».

Μιλώντας στο Open TV και σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην μπει «λουκέτο» στις εκκλησίες, λόγω των αθρόων συναθροίσεων που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του κοινωνικού συνόλου με τον κορονοϊό, αλλά και της θείας κοινωνίας με τη μετάληψη να αποτελεί καυτό ζήτημα των τελευταίων ημερών ο Συμεών αφού υπεραμύνθηκε της απόφασης του κλήρου, ανέδειξε ένα άλλο τεράστιο θέμα που αφορά στα εκατοντάδες συσσίτια ανά την Ελλάδα που πραγματοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπως και και στη δική μου Μητρόπολη, υπάρχουν πανελλαδικά 300.000 άνθρωποι που τρώνε στα συσσίτια. Τι θα κάνουμε; Θα τα κλείσουμε; Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι αυτές που προστατεύουμε και ταΐζουμε. Κι αν τα κλείσουμε τι θα φάνε; Πού θα πάνε; Επίσης, στα συσσίτια μαγειρεύουν εθελόντριες που είναι άνω των 50-60 ετών με βαριά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό θέμα; Με ιδεοληψίες; Και με μια μετάθεση της συζήτησης, λες και το θέμα του κορονοϊού είναι θέμα σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας; Αλήθεια μας έχει απασχολήσει επιστημονικά γιατί στη γειτονική Ιταλία που δοκιμάζονται οι Ιταλοί αδελφοί μας υπάρχουν τόσα κρούσματα; Υπάρχουν τόσοι νεκροί κάθε μέρα. Δεν νομίζω να φταίει η θεία μετάληψη εκεί, αφού δεν γίνεται. Μήπως πρέπει να τα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα;» αναρωτήθηκε ο Συμεών και ανέφερε: «Δεν νομίζω για τους νεκρούς στην Ιταλία να ευθύνεται η Θεία Μετάληψη».

Κληθείς να σχολιάσει τέλος την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου τόνισε: «Χαίρομαι πολύ γιατί που θέσατε το ερώτημα, γιατί γίνεται εργαλειοποίηση των λεγομένων του. Έχει την ίδια γραμμή με την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος. Μην απομονώνουμε πράγματα».

Δείτε το βίντεο:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση