Ο κορωνοϊός κλείνει και τα Δικαστήρια - Μέσα στην ημέρα η απόφαση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 11:47 Ο κορωνοϊός κλείνει και τα Δικαστήρια - Μέσα στην ημέρα η απόφαση

ΔΣΛ: Έκτακτη συνεδρίαση εν αναμονή της ΚΥΑ για αναστολή δικαστηρίων.

«Δύσκολη μέρα» όχι μόνο για τους Δικηγόρους αλλά και για όλη την Ελλάδα, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του.

Ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιγράφεται: «Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών».

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου σχετικά με τα Πολιτικά Δικαστήρια, αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης (και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περίπτωση των στρατιωτικών δικαστηρίων) μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

«Έχουμε ζητήσει μια σειρά από θέματα που πρέπει να εξαιρεθούν από τη γενική απαγόρευση με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους συναδέλφους, υπαλλήλους και γενικότερα για τη δημόσια υγεία», λέει στο LamiaReport ο κ. Μακρυγιάννης και εξηγεί. «Η κατάθεση κάποιων δικογράφων και κάποιες άλλες πράξεις για να μην υπάρξει απώλεια δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων όπου δε θα υπάρχει συνωστισμός, έχουμε ζητήσει να εξαιρεθούν. Επιπλέον ζητήσαμε πρόνοια για όλους τους συναδέλφους για το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν αφού δε θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Εν αναμονή λοιπόν της ΚΥΑ που θα περιγράφει ποιες λειτουργίες των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών θα ανασταλούν για τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση