Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λουκέτο» παντού: Κλείνουν καφετέριες, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα λόγω κορωνοϊού!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 23:14 «Λουκέτο» παντού: Κλείνουν καφετέριες, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα λόγω κορωνοϊού!

73 νέα κρούσματα σήμερα - 190 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα - Σε καραντίνα η Ελλάδα: κλείνουν μπαρ, καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα αισθητικής και εμπορικά κέντρα.

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και στην χώρα μας και πλέον έχουμε νέα ενημέρωση.

Νέα αυστηρότατα μέτρα ανακοίνωσε το υπ. Υγείας λόγω κορωνοϊού, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν 73 νέα κρούσματα στη χώρα μόνο σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 190. Από αυτούς οι 5 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

«Επεκτείνονται τα προληπτικά μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού για να μην έχουμε νέα διασπορά», τόνισε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα καταστήματα που κλείνουν:

  • Κλείνουν εμπορικά κέντρα
  • Μπαρ, καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια
  • Όλη η εστιάση εκτός από delivery και τα take away
  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τους ανοιχτούς χώρους
  • Κλείνουν γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικοί χώροι

Τα νέα “λουκέτα” που φέρνει ο κορονοϊός

Στα νέα μέτρα, θα περιλαμβάνεται και η διακοπή της λειτουργίας πρακτορείων τυχερών παιγνίων και θα επιτρέπονται μόνο διαδικτυακά.

Θα κλείσουν τα πάρκα αναψυχής εκτός από τους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους οι οποίοι θα λειτουργούν με συγκεκριμένα μέτρα του ΕΟΔΥ.

Κουρεία, κομμωτήρια και καταστήματα για νύχια επίσης θα βάλουν “λουκέτο”, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα σαλέ των χιονοδρομικών.

Διευκρινίζεται πως κλείνουν μόνο τα εμπορικά κέντρα κι όχι τα εμπορικά καταστήματα.

Να σημειωθεί πως από τις 7:30 – έως τις 15:00 θα είναι ανοιχτά τα ΚΕΠ, ενώ θα ανασταλεί η λειτουργία τους το Σάββατο.

Αντίθετα, ανοικτά θα παραμείνουν τα καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και λιανεμπόριο (εμπορικά καταστήματα, ψιλικατζίδικα περίπτερα κλπ). Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία, τα οποία μένουν ανοικτά εφόσον δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα.

Σημειώνεται πως χθες ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδότοπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.

Κορονοϊός: Οι γεμάτες πλατείες και καφετέριες φέρνουν σκληρότερα μέτρα!

Όλα αυτά έρχονται τόσο ως μέτρο πρόληψης, αλλά και ως “αντίδοτο” σε καταστάσεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και δείχνουν πως η ατομική ευθύνη έχει πάει… περίπατο! Εικόνες άλλωστε σαν κι αυτές προκάλεσαν εντυπώσεις.

«Είχα πει ότι θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Σήμερα επεκτείνουμε τα μέτρα για να μην έχουμε διασπορά του κορωνοϊού. Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα. Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται.

Θα πω ξανά ότι δίνουμε μία μάχη που θα κριθεί από το ποιοι θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Σας ανακοινώνουμε ένα συνολικό αριθμό 190 κρουσμάτων, 36 από τα οποία είναι υπό διερεύνηση. 11 κρούσματα δεν έχουν σύνδεση. 5 νοσούν σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν 2.700 έλεγχοι».

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση των νέων μέτρων:

Το Δημόσιο

Τέλος, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για τους τους δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά για εκείνους που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, πχ καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένους.

Οι υπάλληλοι αυτοί, αν εργάζονται σε θέσεις που έχουν επαφή με τους πολίτες, θα μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, που δεν θα έχει επαφή με το κοινό. Ή όποιοι μπορούν θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, ή θα εργάζονται από το σπίτι.

Σημειώνεται πως όλα τα “λουκέτα” ισχύουν για 15 ημέρες και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος.