Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Προσοχή έχει αυτόφωρο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 07:45 Φθιώτιδα: Προσοχή έχει αυτόφωρο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι από τις Αρχές στη Λαμία και όλη τη Φθιώτιδα...

Και στη Φθιώτιδα έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε επαγγελματικούς χώρους που έχουν προβλεφθεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο των μέτρων διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport έχουν ήδη γίνει πολλές καταγγελίες μεταξύ των επαγγελματιών που δε συμμορφώνονται με τα μέτρα και θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο.

Οι έλεγχοι αυτοί ξεκίνησαν από φροντιστήρια και γυμναστήρια και από το Σάββατο 14 Μαρτίου θα επεκταθούν σε όσους χώρους πρόσθεσε το απόγευμα της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ήδη σημειώνουμε υπήρξαν αυτόφωρα σε Ιωάννινα, Κοζάνη και Γρεβενά, όπου αφορούσε φροντιστές που συνέχισαν τα μαθήματα.

Υπενθυμίζουμε και παρακαλούμε όλους τους επαγγελματίες ότι τα μέτρα δεν έχουν παρθεί για πλάκα και είναι στο πλαίσιο της καθυστέρησης διάδοσης του ιού, μέτρα που απέδωσαν σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες της Κίνας που παραδειγματίστηκαν από το κακό της Ουχάν.

Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει για την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή