Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτα μέτρα στα φαρμακεία: Μόνο δύο πελάτες μέσα στο χώρο, σε απόσταση δύο μέτρων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 12:12 Έκτακτα μέτρα στα φαρμακεία: Μόνο δύο πελάτες μέσα στο χώρο, σε απόσταση δύο μέτρων

Δεν θα μπαίνουν ταυτοχρόνως περισσότερα από δύο άτομα μέσα στα φαρμακεία, ενώ οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν γάντια και μάσκα.

Έκτακτα μέτρα εναντίον του νέου κορωνοϊού λαμβάνουν από σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, για να περιοριστεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Στην Αττική σειρά μέτρων αποφάσισε ομόφωνα χθες το βράδυ από το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.). Τα μέτρα ισχύουν αμέσως και είναι τα εξής:

- Δεν θα μπαίνουν ταυτοχρόνως περισσότερα από δύο άτομα μέσα στα φαρμακεία. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει θα περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου των καταστημάτων.

- Οι πολίτες πρέπει να τηρούν υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου. Πρέπει επίσης να μένουν σε απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (π.χ. με αυτοκόλλητη ταινία) μία διαχωριστική γραμμή, σε απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο.

- Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του φαρμακείου οφείλουν να φορούν γάντια και μάσκα, καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του.

- Στα φαρμακεία πρέπει να αναρτηθεί ειδικό ενημερωτικό σημείωμα προς τους πολίτες, το οποίο θα τους ενημερώνει για τα νέα μέτρα. Το σημείωμα έχει αναρτήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΑ στην ιστοσελίδα του.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επιστολή που απέστειλε προς όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, συνιστά τα εξής:

- Τοποθέτηση plexiglas στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου (όπως στα γκισέ των τραπεζών)

- Χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης

- Συχνότατο αερισμό όλου του εσωτερικού χώρου

- Αποφυγή συνωστισμού εντός του χώρου του φαρμακείου. Να εισέρχεται μόνο ένα άτομο για κάθε ασθενή και το πολύ 2-3 πολίτες ταυτοχρόνως. Πρέπει επίσης να διατηρούν συνεχώς απόσταση τουλάχιστον δύο βημάτων μεταξύ τους

- Απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα των χώρων των φαρμακείων (πατώματα, πάγκοι, λοιποί χώροι )

- Περιορισμό των επισκέψεων των αντιπροσώπων των εταιρειών