Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Πρόλαβαν την τελευταία στιγμή τις φλόγες πριν μπουν στο δάσος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 19:25 Φθιώτιδα: Πρόλαβαν την τελευταία στιγμή τις φλόγες πριν μπουν στο δάσος

Προειδοποιήσεις Μωράτη για την αλόγιστη καύση κλαδιών που προκαλούν πυρκαγιές...

Αυστηρές συστάσεις απευθύνει ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Φθιώτιδας Πύραρχος Ανδρέας Μωράτης προς όλους εκείνους που προχωρούν αλόγιστα και απροειδοποίητα στην καύση υπολειμμάτων (κλαδιών και καλλιεργειών) προκαλώντας άσκοπες κινητοποιήσεις των στελεχών ακόμη και πυρκαγιές που απειλούν δασικές εκτάσεις.

Μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης (19/3) οι Πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τη Λαμία κινητοποιήθηκαν για πυρκαγιά στον Άγιο Χαράλαμπο Μώλου, όπου οι πυροσβέστες πρόλαβαν τις φλόγες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν μπει στο δάσος! Ενήργησαν συνολικά 13 πυροσβέστες με έξι (6) οχήματα.

Ο κ. Μωράτης υπενθυμίζει την κείμενη νομοθεσία και τις ποινές που προβλέπονται και είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Διαβάστε τι αναφέρει ο Διοικητής των ΠΥ Φθιώτιδας:

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στον Νομό μας μια έξαρση των πυρκαγιών από αμέλεια λόγω πολλών καύσεων υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδιών.

 Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα αλλά και των ενισχυμένων ανέμων που παρατηρούνται στον Νομό Φθιώτιδος, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υψηλός, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος.

 Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί πυρκαγιά από αμέλεια συνιστούμε στους κατοίκους και επισκέπτες του Νομού Φθιώτιδος να ενημερωθούν από την 9/2000 Πυροσβεστική διάταξη , όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9 Α /2005 και να συμμορφωθούν με αυτήν.

 Επίσης οι κάτοικοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, (www.civilprotection.gr), που αφορούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο.

Παρακαλούνται λοιπόν οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι , οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοικοι και επισκέπτες του Νομού Φθιώτιδος να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, ιδιαίτερα τις ημέρες με άνεμο η / και υψηλή θερμοκρασία , χωρίς να ενημερώνονται πριν για το ημερήσιο δελτίο καιρού, προς την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης τονίζεται ότι όλοι οι ανωτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, να βρέχουν και να καλύπτουν, (με δική τους ευθύνη), επαρκώς την στάχτη που απομένει προκειμένου να σβήνει τελείως, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων και την πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται τα κάτωθι :

Α. Ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης

Β. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση

Γ. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού , κ.τ.λ.)

Δ. Η καύση θα διενεργείται μόνον όταν οι ημερήσιες καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία , κ.τ.λ.)

Ε. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της καύσης

ΣΤ. Να μην προκαλείται όχληση των περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν εξαιτίας εμπρησμού από πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως, αυτόφωρη διαδικασία, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και ποινές φυλάκισης.

Επιπρόσθετα, όσοι βάζουν φωτιές για να κάψουν κλαδιά «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρακτική καύσης των υπολειμμάτων αυτών επιφέρει άμεσες οικονομικές κυρώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία».