Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aπαγόρευση κυκλοφορίας αύριο - Με SMS θα ενημερώνουν οι πολίτες που πάνε

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 17:36 Aπαγόρευση κυκλοφορίας αύριο - Με SMS θα ενημερώνουν οι πολίτες που πάνε

Πληροφορίες για διάγγελμα Μητσοτάκη...

Το ρεπορτάζ λέει ότι στην πρωινή τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εισηγήθηκε να κλείσουν αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικοί σταθμοί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά και εξάπλωση του κορωνοϊού.

Επίσης, εισηγήθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, όπως είχε προειδοποιήσει από το Σάββατο ο Δήμαρχος Λαμιέων όταν βγήκε να «μαζέψει» τους ηλικιωμένους από τα παγκάκια της πλατεία Πάρκου.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξε η εικόνα με τους Αθηναίους να φεύγουν προς την Περιφέρεια καθώς επίσης και η μη συμμόρφωση, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, με τις μέχρι τώρα οδηγίες για περιορισμό στο σπίτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ενημέρωση που έχουμε πολλά εξοχικά στη Φθιώτιδα που ήταν κλειστά μέχρι χθες, άνοιξαν και κατοικουνται από τους ετεροδημότες που ήρθαν από Αθήνα το τελευταίο 48ωρο.

Μέχρι στιγμής όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ότι δηλαδή θα ανακοινωθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00' αύριο το πρωί, ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή ίσως υπάρξουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα είναι συνεχείς οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και το μοναδικό θέμα είναι το πώς και το πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

.Τι θα ισχύει με το μέτρο της απαγόρευσης

Σε ανακοίνωση πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, τη λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας αλλά και την υποβολή από πολίτες SMS (μηνυμάτων από το κινητό) προς συγκεκριμένο αριθμό όπου θα δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- για το που θα κατευθύνονται, θα ανακοινωθούν απόψε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Πρόκειται για ένα σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές (σ.σ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) που είχε επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο αριθμός θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο 13033 όπου θα αναγράφεται το όνομα και μια δήλωση του αιτούντος για τον σκοπό της μετακίνησή τους. Αν δηλαδή θα πηγαίνει στην εργασία του, για είδη πρώτης ανάγκης ή το φαρμακείο.

Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό όπου και θα πληκτρολογείται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν οι αναιτιολόγητες μετακινήσεις κι έξοδοι πολιτών που είχαν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες.

Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις που θα μπορούν να γίνονται. Π.χ. αν θα απαγορευτεί μια μικρή βόλτα ή με το αυτοκίνητο για κάποιον συγκεκριμένο προορισμό πέραν των παραπάνω.

Και τα ερωτήματα είναι πολλά για τις καθημερινές συνήθειες. Π.χ. για το αν θα μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι των υπερήλικων γονιών του ή να δει τα παιδιά του ή να βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

Το παραπάνω μοντέλο χρησιμοποιείται στη Γαλλία με την υποβολή email όπου γίνεται αναφορά του σκοπού της μετακίνησης.

Τι είπε ο Πέτσας

«Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αξιολογεί κάθε ημέρα τα δεδομένα «και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών, είπε ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας μπούσουλας που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς».