Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γέμισαν τα άδεια σπίτια στα χωριά της Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 08:00 Γέμισαν τα άδεια σπίτια στα χωριά της Φθιώτιδας

Επιστήμονες και Αυτοδιοικητικοί ανησυχούν και προειδοποιούν…

Δεν έχει προηγούμενο η… μετοίκηση μονίμων κατοίκων, της Αθήνας κυρίως, τα τελευταία 24ωρα στα χωριά της Φθιώτιδας.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν το πατρικό τους στο νομό, αλλά εργάζονται και μένουν μόνιμα στην πρωτεύουσα. Τα τελευταία 24ωρα, σπίτια που άνοιγαν μόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα (κάποια ούτε και τότε) πλέον είναι φωτισμένα θυμίζοντας το συνωστισμό μεγάλων αργιών.

Ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Δεν κάνουμε διακοπές και φυσικά απαγορεύονται οι συναναστροφές στα πατρογονικά μας εδάφη! Όσο σκληρό μπορεί να ακούγεται για τους ετεροδημότες που οι συμπατριώτες τους δεν τους θέλουν αυτή τη στιγμή δίπλα τους, ακόμη πιο σκληρό είναι για αυτούς που έμειναν πίσω να φυλάττουν Θερμοπύλες βλέποντας να έρχονται στα χωριά τους άνθρωποι από περιοχές που πλήττονται από τον νέο κορωνοϊό.

Σαφώς υπάρχει λύση η οικιοθελής καραντίνα για 14 ημέρες στο σπίτι και η αυστηρή μετακίνηση ενός προσώπου με τις κατάλληλες προφυλάξεις για τις απολύτως αναγκαίες προμήθειες.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του Δημάρχου Μακρακώμης Γιώργου Χαντζή που καλωσόρισε τους ετεροδημότες με την έκκληση να μείνουν σπίτι τις πρώτες 14 ημέρες: «Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε να γεμίζουν ξανά τα χωριά μας και γιατί όχι από ετεροδημότες να γίνετε μόνιμοι κάτοικοι. Είναι όμως υποχρέωση όλων μας η προστασία όλων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων που κρατάνε Θερμοπύλες χρόνια τώρα στα χωριά μας. Για το λόγο αυτό, κάνω έκκληση προς όλους τους ετεροδημότες τις πρώτες 14 ημέρες: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας.»

Ομοίως και η δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας Σούλα Στιβακτή με την ανάρτηση: «Μένουμε σπίτι!!!! Έκκληση προς τους ετεροδημότες μας μείνετε σπίτι!!! Το σύστημα υγείας στην επαρχία μπορεί να ανταποκριθεί σε περιορισμένα περιστατικά μην το επιβαρύνουμε. Για να μπορέσουμε ολοι υγιείς να ξανανταμωσουμε πρεπει να συμμορφωθουμε με τα μέτρα ασφαλείας. Βλέπουμε τους αγαπημένους μας με αλλα μέσα...!!!»

Πραγματικά αυτό που κανείς δεν γνωρίζει, είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που όλος αυτός ο κόσμος αρρωστήσει στην επαρχία. Προφανώς θα έχουν ακούσει ότι τα επαρχιακά Νοσοκομεία μόλις και μετά βίας σηκώνουν – κάποιες φορές χωρίς επιτυχία – το βάρος του μειωμένου πληθυσμού.

Δε θα ήταν υπερβολή δυστυχώς αν σημειώναμε ότι το αυστηρό διάγγελμα του πρωθυπουργού για γενική απαγόρευση, ίσως άργησε μερικές ημέρες. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο στοιχίζουν όχι οι ημέρες, αλλά ακόμη και οι ώρες καθυστέρησης, στη διάδοση του επικίνδυνου αυτού ιού.