Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναγκάστηκαν να παραλάβουν κρατούμενο παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 20:37 Αναγκάστηκαν να παραλάβουν κρατούμενο παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δομοκού…

Επιστολή καταγγελία προς τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη, απέστειλε η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Φυλακών Δομοκού, με αφορμή την παραβίαση των αυστηρών όρων πρόληψης μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ).

Όπως καταγγέλλουν με απόφαση της ΛΕΜ αναγκάστηκαν να δεχτούν μεταγόμενο από το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, χωρίς να εμπίπτει στις περιπτώσει ςανάγκης που περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.

Διαβάστε την επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Βασίλειος Γκουτόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ευάγγελος Μπαλατσούκας, η οποία κοινοποιείται στην Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) και στο Γ.Κ.Κ. Κομοτηνής:

«Όπως είναι γνωστό, λόγω της παρούσας κατάστασης, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα οποία αφορούν ΟΛΑ τα Καταστήματα Κράτησης, όσον αφορά την πρόληψη μόλυνσης από τον ιό COVID-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αρ. Πρωτ. 3142/18-03-2020, ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) μέχρι νεοτέρας οδηγίας. Τυχόν έκτακτα και μόνο σοβαρά περιστατικά, που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης, θα αντιμετωπίζονται με τις διαδικασίας του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα. Όσον αφορά ανεκτέλεστες αποφάσεις της ΚΕΜ, αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η εκτέλεσή τους.

Παρά ταύτα, σήμερα, 23 Μαρτίου 2020, το Γ.Κ.Κ. Κομοτηνής, παρέκαμψε την σαφέστατη οδηγία του Υπουργείου και έστειλε μεταγόμενο στο Γ.Κ.Κ. Δομοκού, ο οποίος δεν υπάγεται στην πιο πάνω κατηγορία. Μετά από άρνηση παραλαβής του μεταγόμενου, ο εντεταλμένος υπάλληλος του Γ.Κ.Κ.Δομοκού δέχθηκε τηλεφωνική παρέμβαση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε να ολοκληρωθεί κανονικά η παραλαβή και να τοποθετηθεί ο μεταγόμενος σε ειδικό χώρο. Σε ένα κατάστημα που αριθμεί αυτη τη στιγμή 660 κρατουμένους και έχει κελιά με 5 άτομα, τα οποία προορίζονται για 3!

Θεωρούμε, πως σε περιόδους κρίσης, το συλλογικό συμφέρον πρέπει να μπαίνει πάνω από το ατομικό και να μην γίνεται μετάθεση ευθυνών η οποία μπορεί να αποτελέσει αιτία υπονόμευσης της δημόσιας υγείας. Και ρωτάμε λοιπόν, τι είναι πιο σημαντικό τελικά? Η υγεία όλου του συνόλου των κρατουμένων και των υπαλλήλων μίας χώρας, ή η εξυπηρέτηση ενός Καταστήματος Κράτησης?»