Αιτήματα των εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 11:17 Αιτήματα των εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Διαβάστε το δελτίο τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Στερεάς Ελλάδας, που υπογράφουν ο Πρόεδρος Ευθύμιος Σκόνδρας και η Γενική Γραμματέας Μαρία Παπανικολάου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου).

«Η fetin;h Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην εργασία και την προσφορά των νοσηλευτών και των μαιών και υπενθυμίζει σε όλον τον κόσμο τον κρίσιμο ρόλο τους στην παγκόσμια υγεία. Οι νοσηλευτές αλλά και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του COVID-19 προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με σεβασμό στην περίθαλψη και φροντίδα όλων των ανθρώπων.

Το σωματείο μας εκπροσωπεί όλους τους νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στις πρώην μονάδες ΙΚΑ και νυν Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου της Λαμίας, του Καρπενησίου, της Άμφισσας και της Θήβας. Αγωνίζεται για μια καλύτερη δημόσια ΠΦΥ που δυστυχώς οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν παραμελήσει και απαξιώσει.

 Έτσι σήμερα ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους υγειονομικούς διεκδικώντας μια καλύτερη και ισχυρότερη δημόσια ΠΦΥ, που θα λειτουργεί ως πραγματικό ανάχωμα στην αθρόα ροή ασθενών στα νοσοκομεία, ως βασικός θεσμός πρόληψης και προστασίας των ανθρώπων και βοηθώντας ουσιαστικά στο να ξεπεραστεί η πανδημία που προέκυψε.

Στα πλαίσια αυτά ζητάμε:

- Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και «θωράκιση» των επαγγελματιών υγείας. Δυστυχώς υπάρχουν τρομερές ελλείψεις στα ΚΥ σε μέσα προστασίας (μάσκες, στολές κλπ.).

- Σχεδιασμό και επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία των ΚΥ σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή της πανδημίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας και τις ΥΠΕ με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες και προβλήματα στα ΚΥ.

- Ενίσχυση των ΚΥ με ιατρικό προσωπικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε να αποκτήσουν ουσιαστικότερο ρόλο και να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

- Άμεση πρόσληψη των μονίμων ιατρών που επιλέχθηκαν από τα Συμβούλια Κρίσης για τα Κ.Υ., ώστε να στελεχωθούν επαρκώς αλλά και να λειτουργήσουν ζωτικά τους μέρη όπως το Ακτινολογικό εργαστήριο του ΚΥ Λαμίας που «υποφέρει» από έλλειψη ιατρού Ακτινολόγου. Επίσης, άμεση πρόσληψη επικουρικών ιατρών και υγειονομικού προσωπικού για να μπορούν τα ΚΥ αστικού τύπου να λειτουργήσουν τουλάχιστον σε δύο βάρδιες, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για καταπολέμηση του COVID-19, αλλά και την εξυπηρέτηση των δημοτών στα καθημερινά προβλήματα υγείας τους.

- Να σταματήσουν οι χωρίς σχεδιασμό και αιτιολογία μετακινήσεις ιατρών και προσωπικού από ΚΥ σε νοσοκομεία που καμία ουσιαστική βοήθεια δεν προσφέρουν αλλά και αδυνατίζουν πολύ το μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας στην κοινότητα μέσω των δημόσιων δομών ΠΦΥ. Εξάλλου, ο ρόλος των ΚΥ εν μέσω της πανδημίας, οφείλει να είναι η εξυπηρέτηση και η παρακολούθηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των χρονίως πασχόντων που παραμένουν στα σπίτια τους λόγων των περιορισμών και της αδυναμίας εξυπηρέτησης από άλλες δομές υγείας. Προφανώς οι επαγγελματίες υγείας των ΚΥ είναι πανέτοιμοι να συνδράμουν τα νοσοκομεία όταν και όπου χρειαστεί.

Το Σωματείο μας εύχεται καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους που καλούνται να απαντήσουν με το έργο τους σε αυτή την νέα πρόκληση και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από την Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ την έμπρακτη συμπαράστασή τους.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση