Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσους Αντιδημάρχους μπορεί να ορίσει ο Δήμαρχος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 12:42 Πόσους Αντιδημάρχους μπορεί να ορίσει ο Δήμαρχος

Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με τον αριθμό και τις κατηγορίες Αντιδημάρχων…

Αναλυτική εγκύκλιο για την επικαιροποίηση προηγούμενης που αφορούσε τον «Ορισμό Αντιδημάρχων», εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την ισχύ του νόμου 4674/2020 για το πλήθος και τις κατηγορίες των Αντιδημάρχων, αλλά και για το ρόλο τους στο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων.

Με τον νόμο του 2019 για τις δημοτικές αρχές της τρέχουσας περιόδου ήτοι από 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως και 31η Δεκεμβρίου 2023, ο αριθμός των έμμισθων αντιδημάρχων, που μπορεί να ορίζονται από τον οικείο Δήμαρχο, προσδιορίστηκαν ως ακολούθως:

α) δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ανώτατο αριθμό των αντιδημάρχων που αντιστοιχούσε στο δήμο κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και

β) δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρεις (3).

Το σημαντικότερο ήταν η προσθήκη άμισθων Αντιδημάρχων, το αξίωμα των οποίων είναι τιμητικό και άμισθο, που θεσπίστηκε για λόγους ενδυνάμωσης της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων και της αποτελεσματικότερης άσκησης των αρμοδιοτήτων του δημάρχου.

Ο αριθμός των άμισθων αντιδημάρχων σε κάθε δήμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ανώτατου αριθμού των έμμισθων αντιδημάρχων που μπορεί να οριστούν σε κάθε δήμο και ο Δήμαρχος δεν είναι υποχρεωμένος:

i) να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό έμμισθων αντιδημάρχων, προκειμένου στη συνέχεια να ορίσει άμισθους αντιδημάρχους.

ii) να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό έμμισθων αντιδημάρχων που δικαιούται,

iii) να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό άμισθων αντιδημάρχων που δικαιούται.

Στην εγκύκλιο αριθμό 48 του ΥΠΕΣ επισυνάπτεται επικαιροποιημένος πίνακας με τον ανώτατο αριθμό αντιδημάρχων που μπορεί να οριστούν ανά δήμο καθώς και τον ανώτατο αριθμό έμμισθων και άμισθων αντιδημάρχων, όπως ισχύει.

Για τη Φθιώτιδα και το Δήμο Λαμιέων ο ανώτατος αριθμός Αντιδημάρχων έμμισθων και άμισθων είναι εννέα (9), ενώ για τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας είναι πέντε (5). Η αναλογία έμμισθων – άμισθων για τη Λαμία είναι 7-2 και για τους υπόλοιπους Δήμους 4-1.

Δείτε παρακάτω τον επικαιροποιημένο πίνακα για όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας: